1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.796
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Adana Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    adana yemekleri adana yöresel yemekleri resimli adananın yöresel yemek Adananın Yöresel Yemekleri,Adananın Meşhur Yemekleri,Adanada yapılan yemekler, içli köfte, şırdan dolması,işkembe dolması
    Adana ilinde yapılan yöresel yemekleri ve tariflerini paylaşıyorum kızlar...

    [​IMG]

    Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağın bu kadar zengin olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır. Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol miktarda kullanılmaktadır. Adana kebabı çok ünlüdür. Bunun yanında bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine göre ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir. Kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir.


    İÇLİ KÖFTE
    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    Dışı İçin;
    1 kg. bulgur
    1 bardak irmik
    2 bardak un
    2 yumurta
    250 gr. siyah dövme kıyma
    İçi İçin;
    1 kg. yağsız kıyma
    750 gr. kuru soğan
    Yarım paket margarin
    1 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı karabiber
    Kimyon
    İsteğe göre toz biber

    İÇİNİN YAPILIŞI:
    Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım).
    DIŞININ YAPILIŞI:
    Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir.


    ŞIRDAN DOLMASI
    GEREKLİ MALZEMELER:
    (4 Kişilik)
    4 adet şırdan
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirinç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
    Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.


    İŞKEMBE DOLMASI
    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    2 adet işkembe
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirimç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.


    SARMISAKLI KÖFTE :
    GEREKLİ MALZEMELER:
    (4 Kişilik)
    1 kg. bulgur
    2 su bardağı un
    1 su bardağı irmik
    2 yumurta
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 baş sarmısak
    3 adet domates
    Bir kaç sap maydonoz

    YAPILIŞI:
    *Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır.
    *Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
    *Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır.


    TIRŞİK
    Malzemeler
    1 kg Tırşik yaprağı
    1 kase yoğurt
    1 kg nohut ile dövme
    1 çorba kaşığı tuz
    4 yemek kaşığı un
    Yeterince su

    Yapılışı :
    Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.

    ÇAKILDAKLI
    Malzemesi :
    Yarım kg biber
    Yarım kg patlıcan
    Yarım kg fasulye
    Yarım kg domates
    Yarım kg dövme
    Yarım kg nohut
    2 tane patates

    Yapılışı :
    Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.

    BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)
    MALZEME:
    4 tane İri patlıcan
    1 tanedomates
    Soğan 2 baş
    Limon suyu 1
    Salça
    1 çorba kaşığı Toz biber
    Yeterince Yağ ve Tuz

    YAPILIŞI:
    Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.


    DUL AVRAT ÇORBASI
    Malzemeler
    2 su bardağı Un
    Mercimek 2 s.b.
    Limon
    Kuru nane
    Teryağ
    Salça

    YAPILIŞI:
    Unu bir tepsi içine eleyin. Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm. kalınlığında yufkalar açın. Uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın. Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin. Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın. Öte yandan mercimeği suda haşlayın. Bir iki taşım kaynatın. Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın. Tuzunu ekin. Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin. Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün. Sıcak sıcak ikram edin.


     
Adana Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Yozgat yöresel yemekleri

    Yozgat yöresel yemekleri

    yozgat yöresel yemekleri yozgatın yöresel yemekleri yozgat meşhur yozgatın meşhur şeyleri Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır. Yozgat'dan Yemek Tarifleri Arabaşı Malzemesi : Hamur...
  2. Rize Yöresel Yemekleri

    Rize Yöresel Yemekleri

    Rizeli melekler eminimki bu tariflerin çoğunu biliyordur...Benim gibi bilmeyenler için Rizeye özgü yemek tarifleri... Çorbalar Korkoto Çorbası ve Ayran Çorbası Korkoto Kırılmış mısır Malzemeler İki su bardağı korkoto, Bir su bardağı ayran, İki çorba kaşığı tereyağı Yapılışı Önce korkoto suya atılır, ayran ve tuz katılır, tereyağı konup pişirilir. Günümüzde; salça tereyağında...
  3. Bolu Yöresel Yemekleri

    Bolu Yöresel Yemekleri

    Dünyaca ünlü aşçıların yetiştiği Bolu iline özgü yemek tariflerini paylaşıyorum kızlar... Bolu ili yemek yapmaya meslek edinmiş kişiler ile ünlüdür. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenlidir. Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır. Her yıl yapılan Mengen Aşçılar...
  4. Bayburt Yöresel Yemekleri

    Bayburt Yöresel Yemekleri

    bayburt yöresel yemekleri yöresel yemekler bayburtun yemekleri bayburtun bayburt Bayburt'a özgü birbirinden leziz yemek tariflerini paylaşıyorum melekler... Kesme Çorbası Kullanılan malzemeler 200 gr. yeşil mercimek, 1 adet yumurta , 2 yemek kaşığı salça, 1 adet soğan (orta), 100 gr. yağ, 1 su bardağı un, yeterince su, tuz, dargın (istenirse) Hazırlanışı Un içerisine su, tuz ,...
  5. Düzce Yöresel Yemekleri

    Düzce Yöresel Yemekleri

    düzce yemekleri Düzce iline özgü yöresel yemeklerin yapılışını paylaşıyorum melekler.... Düzce ilinde yöresel yemekler olarak, Arnavut Böreği, Şıl Börek, Göbete ve Mantısı, Katlama, Sarı Burma ve Su Böreği, Boşnak Böreği ve Tatlısı, Gözleme, Höşmerim ve Tavuklu Keşkeği, Lepsi, Mamursa ve Halujları, Kara Lahana Yemeği ve Mısır Ekmeği sayılabilir Düzce bölgesinde köyden köye çeşitli...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş