Adana'dan Yemek Tarifleri

Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Acebekli Bulgur Çorbası Adana
Malzemeler :
• 1/2 su bardağı Bulgur
• 4 litre Et suyu
• 1/2 su bardağı Tane acebek
• Yeterince Tuz
• 1,5 çorba kaşığı Yağ

Hazırlanışı :Zorluk: Kolay
Süre: 30-40 dk.


Geceden ıslanmış acebekler et suyuna atılıp kaynatılır. Acebekler pişince bulgur da tencereye dökülür. Bulgur açılınca altı söndürülür. Yağ kızdırılıp çorbanın üzerine gezdirilir.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

İhbeyşi

MALZEMELER
50 gram kıyma
1,5 çorba kaşığı köftelik bulgur
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı margarin
1 adet arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak

YAPILIŞ TARİFİ
Kıyma, birbuçuk çorba kaşığı köftelik bulgur, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1
çay kaşığı tuzu macun haline gelene kadar yoğurun. Nohut büyüklüğünde
parçalar koparıp, yuvarlayın,
1 tatlı kaşığı margarini tavada eritin, 1 adet arpacık soğanını yemeklik
doğrayıp, tavada kavurun, 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin, 1 çay bardağı suyu
ilave edin. Küçük köfteleri tencereye alın. On beş dakika pişirin.
İnmesine yakın 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ilave
edin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

ADANA USULÜ ETLİ KABAK DOLMASI

5 Orta boy kabak
1/2 Çorba kaşığı salça
250 Gr. Orta yağlı kıyma
1/2 Çorba kaşığı kuru nane
2 Çorba kaşfğı pirinç
5-6 Diş sarımsak
1 Orta boy soğan
8-10 Dal maydanoz
1/2 Limon

Kabakları yıkayıp sap ve uç kısımlarını kesiniz. Ortadan enine ikiye bölerek kabuk kısmı 6-7 mm. kalıncaya kadar içini ince uçlu bir bıçakla oyunuz.
Dolma içini hazırlayınız. Kabakları doldurup tencereye diziniz. Soyulmuş sarmısak, tuz ve karabiber serpip 2 su bardağı kaynar su dökünüz. Hafif hararetli ısıda yarım saat pişiriniz. Nane ve limon suyu ilave edip bir taşım kaynatınız.

İçinin Hazırlanması:
Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.

Not: Kabak dolmasından artan içler, mücver yaparak değerlendirebilinir.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

ADANANIN EKŞİLİ DOLMASI 6 KİŞİLİK kişilik yemek tarifi
Malzeme
--------------------------------------------------------------------------------
YARIM KG PİRİNÇ,4 DOMATES,7-8 ADET SİVRİ BİBER,2 ORTA BOY SOĞAN,YARIM DEMET MAYDANOZ,1 YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI,300 GR NOHUT BÜYÜKLÜĞÜNDE DOĞRANMIŞ KUŞBAŞI ET,YETERİ KADAR SIVIYAĞ TUZ KARABİBER KİMYON, 2 ADET LİMONUN SIKILMIŞ SUYU
Yapılışı: BÜTÜN MALZEMELER DOĞRANARAK PİRİNCE EKLENİR.AYRICA BAHARATLAR VE LİMON SUYUDA EKLENİR.DOLMALIK BİBER, KIRMIZI BİBER,PATLICAN,KABAK,PATATES OYULARAK HAZIRLANAN İÇ DOLDURULUR VE TENCEREYE DİZİLİR.3 SU BARDAĞI SICAK SU EKLENEREK PİRİNÇLER TAM KIVAMINA GELİNCEYE KADAR KISIK ATEŞTE PİŞİRİLİR.PİŞTİKTEN SONRA SU KALIRSA SÜZÜLÜR.20 DAKİKA SUSUZ OLARAK DİNLENDİRİLİR.
BİR KERE DENEYENLER VAZGEÇEMEYECEKTİR
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

BULGUR PİLAVI
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
2+1/2 bardak bulgur,
3 baş iri soğan,
iki domates,
3/4 bardak tereyağı,
1+1/2 bardak et suyu,
yeteri kadar tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

Yapımı: Tereyağını tencereye koymalı ve az kızdırmalı. Sonra buna ince ince doğranmış soğanlarla taşları ayıklanmış, yıkanmış ve bir tülbent içinde sıkılarak suyu çıkarılmış bulgurları katmalı. Soğanlar hafif ölünceye kadar yani 25 dakika kadar orta ısıdaki bir ateşte kavrulmalı.
Soğanlar ölünce tencereye küçük küçük doğranmış domatesleri, karabiberi, yeteri kadar tuzu (genel olarak 1 kaşık silme) sıcak et suyunu katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını örtmeli Bulgur, suyunu çekinceye kadar orta ısıdaki bir ateşte 15 dakika kadar pişirilmeli.
Bulgur pilâvı pişince yarım saat kadar çok hafif bir ateşte (mümkünse kıvılcımlı közde) demlendirmeli, yarım saat sonunda şöyle bir karıştırdıktan sonra on dakika daha demlenmeye bırakmalı, sonra tabağa koyup servis yapmalı.
 
Son düzenleme:
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Çingene Kebabı

Malzemeler:

1/2 kg. patlıcan
1 kg. domates
2 baş soğan
4-5 yeşil biber
1/2 demet maydanoz
yeterince tuz ve sumak

Hazırlanışı:

Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir. Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diğer tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonra içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır. Bu karışım kızgın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür. Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Karakuş

Malzemeler:

1/2 kg. irmik
1 bardak şeker
2 bardak süt
1 adet limon kabuğu rendesi
1 adet yumurta
Yeterince un
1/2 kg. ceviz içi

Şurup için:
6 bardak şeker-5 bardak su, 1/2 adet limon

Hazırlanışı:

Bir gece önceden irmik ılık süt ile ıslatılır, üzerine yağ ve yumurta eklenerek yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar üzerine un serpilir. Hazırlanan hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir. Bezeler tek tek üzerine un serpilerek açılır. Açılan yufkaya dövülmüş ceviz içi ve limon rendesi serpilir. Tekrar oklavaya sarılarak rulo haline getirilir ve baklava dilimi halinde kesilir. Diğer taraftan şurup malzemeleri kaynatılarak soğutulur. Kesilen karakuşlar ise bol yağda kızarıncaya kadar pişirilerek şerbetin içine atılır. Bastırılarak şurubu emmesi sağlanır. Bu tatlı yapılırken iki ayrı tava kullanılmalıdır. Her kızartmadan sonra yağ süzülmelidir.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Humus
Malzemeler: 2 bardak iyi haşlanmış nohut, l adet orta boy patates, 1/2 bardak tahin, 3 adet limonun suyu, l baş temizlenmiş sarımsak, l kaşık tereyağı, yeterince tuz, kimyon, pul biber ve sumak.
Hazırlanışı: Haşlanmış nohut ve patates süzgeçten geçirilerek püre haline getirilir. Üzerine tahin, limon suyu, dövülmüş sarımsak ve baharatlar da eklenerek servis tabağına alınır. Üzeri kaşığın tersiyle düzeltilen humus kızdırılmış tereyağı ile yağlanır ve arzuya göre sumak ve pul biber ile süslenir.
 
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Kaynar
Muskat
Tarçın (çubuk tarçın olacak)
Yenibahar
Karabiber
Karanfil
Zencefil
Zerdeçal
Havlıcan
küçük hindistan cevizi

Malzemeler. 50 gr. yedi türlü baharat, l kg. şeker, 200 gr. ceviz içi, 2 kaşık tarçın.
Hazırlanışı: Baharatlar bir tülbente sarılır. Baharatlar ve şeker 4 litre su konulan tencereye eklenerek kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılan kaynarın üzerine ceviz içi ve tarçın serpilir.

Adananın lohusa şerbetidir ayrıca
 
Son düzenleme:
Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

Palıza
Malzemeler: 200 gr. nişasta, 250 gr. şeker, 1/2 litre süt veya su, yeterince tarçın.
Hazırlanışı: Süt ve şeker eriyene kadar kaynatıldıktan sonra nişasta ilave edilir. Malzeme kaynayıp da koyu muhallebi kıvamını aldıktan sonra, tarçınla süslenerek servis yapılır.
 
Geri
Üst