Adet öncesi yaşanan belirtiler

Uzman SühaN

Administrator
Adet öncesi yaşanan belirtiler
adetin belirtileri,mensin belirtileri,adet belirtisi gögüslerde hassasiyet,adet belirtisi mide bulantısı,adet belirtisi kasıklarda batma,adet belirtileri hakkında bilgiler

ad.jpg


Adet öncesi belirtiler, kadınlarda adetten yaklaşık olarak bir hafta önce görülen fiziksel ya da ruhsal sıkıntılar ve gerginliklerdir. Bu belirtiler adetin başlamasıyla azalır, bir kaç gün sonra kaybolur. Özellikle yetişkin ve üreme çağında olan kadınların yaşadıkları ve bazı hallerde normal yaşamı etkileyecek derecede yaşanan bir dönemdir. Kadınların yılda 12 defa adet gördüğünü düşündüğümüzde, her adet döneminde 7-10 süren sıkıntılı süreç, yılda 3-4 aylık bir dönemi kapsamaktadır. bu süreç bayanların yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Adet gören her kadında, adetten önce farklı belirtiler görülür. Bunların yaşanması kadına adet olacağını haber vermek içindir. Bu şekilde kadınlar adet dönemine hazırlıksız yakalanmazlar. Belirtiler bazı kadınlarda dayanılabilecek şekilde, rahatsızlık veren bir şekilde yaşansa da, bazı kadınlarda oldukça şiddetli ve dayanılmaz bir hal alır. Yani kadınların bir bölümü adet öncesinde normal belirtileri yaşarken, bazıları bunu şiddetli derecede ve yaşamlarını etkileyecek oranda yaşarlar. Bu durumlar adet öncesi sendromu olarak değerlendirilir. Bu belirtiler üreme çağındaki kadınlarda yaşansa da, bazı hallerde ergenlikten önce ve menopoz döneminde de yaşanabilir. Çoğunlukla 30-45 yaş arası kadınlarda görülür. Kesinlikle sınıf, sosyal durum ve ırksal olarak farklılık göstermez. Korunmak amaçlı doğum kontrol ilacı kullanan kadınlarda daha şiddetli yaşanabilir. Adet öncesi belirtiler neden olur?

Bu belirtilerin neden olduğu bilinmese de, bazı sebepler bu konuda etken olmaktadır.

Özellikle A ve B vitaminlerinin eksikliğinde
Bastırılmış cinsel arzuların olmasında
Psikolojik sebepler
Beyinde bulunan bazı kimyasal ileticiler yüzünden
Vücutta aşırı oranda sıvı tutulumu
Kan şekeri seviyesindeki düşüklük
Progesteron azlığı gibi hormonal dengesizlik durumlarında
Magnezyum, çinko gibi mineral yetmezliğinde
Adet öncesi görülen belirtiler nelerdir?

Bu belirtiler bazı hallerde vücudun bütün sistemlerini etkileyecek düzeyde olur. Tüm organlarda etkileri görülür. Belirtiler dayanılabilecek şekilde olabileceği gibi, iş kaybına, sosyal ilişkileri etkileyebilecek şekilde, kişinin depresyona girebileceği biçimde de olabilir.

Belirtiler yorgunluk hissetme, depresyona girme, çevreye olan ilginin azalması, duygu dalgalanmaları, gerginlik, sinirli olma, üzüntü duyma, öfke, dikkat azalması şeklinde ruhsal olarak görülebilir.
Memelerde büyüme, aşırı derecede hassaslık gibi belirtiler yaşanabilir.
Vücudun faklı yerlerinde şişkinlik, sıvı tutulması, bu döneme has kilo artışı olabilir.
Bulantı ve kusma, baş ağrısı, iştahta artış, ishal, susuzluk, cinsel istekte artış, alkole karşı tahammülsüzlük, akne ve sivilcelerde artış, kabızlık gibi belirtiler görülebilir.
Adet öncesi belirtilerin tanısı nasıl konur?

Bu belirtilerin tanısını koymak oldukça zordur. Bu yüzden kadınların gereksiz yere yapılan tedavilere maruz kalmaktadır. Şiddetli düzeyde yaşanan belirtilerin mutlaka tedavi edilerek, kadının yaşamı daha iyi hale getirilmelidir. Teşhisi doğru konulmuş vakalarda, kadınlar kendilerini oldukça iyi tanıyan kişiler olduklarından, bedenlerinde olan gelişmeleri iyi tahlil etmişlerdir. Teşhisin doğru yapılabilmesi için bazı kriterler aranmakta, sorgulama yapılıp, muayene edilen kadınlara destekleyici olarak bazı laboratuvar tetkikleri uygulanmaktadır.

Kadınlarda bu belirtilere sebep olacak bedensel bir bozukluk olmamalıdır.
Kadında sıvı toplanması, gerilim, depresyon gibi belirtiler olması gerekir.
Görülen belirtilerin ortaya çıkışı ve kayboluşu mutlaka düzenli olmalıdır.
Adet döngüsünün ilk yarısında en az 7 günlük belirti görülmeyen bir dönem olmalıdır.
Görülen belirtiler adet döngüsünün ikinci bölümünde ortaya çıkmalıdır.
Arka arkaya 3 adet döneminde bu belirtilerin yaşanması, adet gördükten 3 gün sonra belirtiler tamamen ortadan kaybolmalıdır.
Yaşanan belirtilerin kişinin ruhsal dengesini bozmalı, iş yaşamını etkileyecek düzeyde olmalı yani şiddetli bir şekilde yaşanmalıdır.
Adet öncesi yaşanan belirtilerin tedavisi nasıl yapılır?

Bu belirtilerin düzeltilebilmesi için, kadın hastalıkları uzmanına başvuran kadınların durumları değerlendirilerek, ilaçlı ve ilaçsız tedaviler uygulanacaktır. Aynı zamanda bir psikiyatrist yardımıyla destek almaları sağlanacaktır. Rahatsızlıkları giderecek tam olarak etki edecek bir ilaç olmasa da, orta şiddete kadar olan belirtiler için fayda sağlayacak ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavide öncelikli olarak kadınlar bilgilendirilerek, psikolojik destek verilir. Ağrıların artmasına neden olan kafeinli içeceklerden, alkolden, ödem yapabilecek sigaradan, tuzdan, kırmızı etten uzak durması gerekir. Beslenmede alınan yağ oranı azaltılmalıdır. Bunun dışında egzersiz yaparak, beyindeki endorfin seviyesini arttırması gerekir. Endorfin doğal bir morfin özelliğinde olduğundan, ağrıların şiddetini azaltacaktır. Stresten uzak durmalı, düzenli bir yaşam sürmeli, kendini rahatlatacak uygulamalar yapmalıdır. Kullanılacak ağrı kesici ilaçlarda ağrıların azaltılmasına faydalı olur. Doğum kontrol ilacı kullanılıyorsa, bunun belirtileri arttırmasından dolayı başka korunma yöntemleri tercih edilmelidir.
 
Geri
Üst