Ağzınız kokuyorsa nedeni helikobakter pilori olabilir

Uzman SühaN

Administrator
Ağzınız kokuyorsa nedeni helikobakter pilori olabilir
Helicobacter pylori adlı bakteri 1983 yılında ilk defa Avusturalyalı iki doktor tarafından insan midesinde gösterildi. Daha sonra bu bakterinin ülser hastalığının en önemli nedeni olduğunun kanıtlanması gastroenterolojide bir çığır açmıştır. Çünkü; eskiden ülserin yaşam boyu devam eden bir hastalık olduğu ve zaman zaman alevlenmeler ile seyrettiği bilinirdi. Oysa, günümüzde ülser hastalığının en önemli iki nedeninin Helicobacter pylori ile aspirin ve benzeri ağrı kesici romatizma ilaçlarının olduğunu biliyoruz. Bakteri tedavi ediir ve hasta aspirin ile benzeri ağrı kesici ilaçları kullanmaz ise ülser hastalığı tamamen ortadan kalkmış olur.



İlerleyen yıllarda bu bakteri ile gastrit, mide kanseri ve mide lenfoması gibi hastalıklar arasında önemli bir ilişkinin varlığı gösterildi. Ancak midesinde bakteri olan herkesin mide kanseri adayı olması söz konusu değildir. Kanser gelişimi tek bir etken ile oluşmamamktadır. Kanserin oluşması için genetik yatkınlık, bakterinin varlığı, kötü beslenme gibi birçok faktörün bir araya gelmesi gerekir.
Helicobacter pylori 'nin mide hastalıklarındaki bu önemli rolünün kanıtlanmış olması bu bakteriyi insan midesinde gösteren Marshall ve Warren'e 2005 yılında Nobel ödülünün verilmesine neden olmuştur. Bu gastroenteroloji alanında verilen ilk Nobel ödülü olması nedeniylede çok önemlidir.




7.Jpeg




Helicobacter pylori 'nin görülme sıklığı nedir ?
Helicobacter' in toplumlarda görülme sıklığı o toplumun sosyoekonomik durumu ile çok yakından ilişkilidir. Örneğin bu bakteri ile infekte olmuş insanların oranı Avusturalya'da %20, ABD'de %30 oranında bulunurken ülkemizde %70 civarındadır. Bazı Afrika ülkelerinde %100'e ulaşabilmektedir. Ailede yaşayan birey sayısı arttıkça bakterinin bireylerde bulunma olasılığı da artmaktadır.


Ağız kokusu yapan hastalıklar içerisinde midede yerleşen 'helikobakter pilori' adı verilen bakteri önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda bu mikrobun sıklığı yüzde 80 dolayındadır. Ağız kokusuna yol açan diğer sindirim sistemi hastalıkları ise bağırsak parazitleri, sindirim sistemi kanamaları, reflü hastalığı, mide fıtığı, karaciğer yetmezliği, mide çıkışında tıkanma ve bazı emilim bozukları sayılabilir



Diş hekimi ve kulak burun boğaz muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Ağız içinde herhangi bir hastalık yoksa hastaların reflü hastalığı ve mide mikrobu yönünden tetkik edilmesi çok önemlidir"
 
Geri
Üst