Ahşap eşyalarınızı yenileyin...

*jellibon*

Daimi Üye
Üye
Ahşap eşyalarınızı yenileyin...
fay0202.jpg
Evinizdeki ahşap eşyalar çok mu eskidi? O zaman cilalanma vakti gelmiş demektir. Kenarları kabaran, renkleri bozulan ahşap eşyalarınızdan çok rahatsızsanız, onları kendiniz de yenileyebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şeyler; fırça, sünger, zımpara takozu, metal içermeyen fırça, mum veya yağ, pamuk bez, ahşap astarı ve matlaştırıcı. Şimdi eşyalarınızı yenilemeye hazır mısınız?

Ahşabın geliştirilmesi, tipik karakterinin daha da vurgulanması, renginin değiştirilmesi ve aynı zamanda da korunması içi çeşitli yollar vardır. Bunlardan biri cilalamadır. Ham ahşabı cilalamadan önce iyice temizleyin. Toz, tutkal, kir ve reçine lekeleri ılık su ve taneli sabunla çıkar. Terebentin tuzu inatçı lekeleri çözer. Tahtayı daima damarlarının yönünde fırçalayın.

Islatma
Ahşabı cilalamadan önce sabunla temizleyin. Sabunlama tahtayı ıslatır, tahta lifleri şişer. Bu, ahşap yapısındaki küçük hasarların dengelenmesi için önemlidir. Temizlik ve ıslatma sırasında tüm noktaların eşit miktarda nemlenmesine dikkat edin.

Çok fazla sıvıyı, bir süngeri elinizle sıkarak ve serbest bırakarak alın. Tahta yüzeyine bastırıp serbest bırakın. Tahtanın ıslatma işleminden sonra iyice kurumasına kadar çalışmaya başlamayın.

Zımparalama
Kuruduktan sonra tahta zımparalanır. Zımpara ne kadar ince olursa yüzey o kadar pürüzsüz olur. Üç adımda ilerleyin: Kaba zımpara (120 numara), orta zımpara (150 numara) ve ince zımpara (180 numara).

Bir zımpara takozu kullanarak elle çalışın. Daima ahşap damarları yönünde ve hafif bir basınç uygulayarak ilerleyin. Zımpara tozunu kuru bir fırçayla dikkatli şekilde temizleyin. Sonunda cila yapmak istediğiniz için ahşabın hiçbir şekilde cildinizle temas etmemesi gerekir. Tahta üzerinde kalacak yağ izleri leke bırakır.

Cilaya hazırlık
Cila için, cila tozu veya cila sıvısı, metal içermeyen bir fırça, sünger, bir plastik bidon veya plastik kova ve kauçuk eldivenlere ihtiyacınız olacak. İş giysileri olarak önlem amacıyla uzun bir kauçuk önlük ve kauçuk çizme kullanmalısınız.

Cila sırasında çok miktarda cila sıvısına gerek olur, bu nedenle çalışma yerinizi olabildiğince boş tutun ve zemini, örneğin talaş veya gazete kağıdıyla örtün. Bu sayede cila sıvısının sıçraması veya akması sonucunda sorunlar yaşamaktan kurtulursunuz.

Mümkünse cila işlemini açık havada ya da pencereleri açık tutarak yapın. Krom tuzu tabanlı olmayan cilaları kullanın, krom tozu tabanlı cilalar sağlığa zararlı olabilmektedir. Ahşap cilaları, zevkinize göre çeşitli renk tonlarında satılmaktadır. Cilalar sıvı veya toz halinde bulunabilir. Toz cila ambalajındaki talimata göre temiz suda çözdürülür; sıvı cila ise kullanıma hazırdır.

Yüksek oranda reçine içeren tahtalarda, örneğin çamda, ciladan önce gerekirse reçineyi özel bir reçine gidericisiyle uzaklaştırmalısınız, yoksa reçine ahşap yüzeyde lekeler bırakır. Her ahşap türü cilaya başka şekilde tepki verir. Önce bir deneme yapın ve sonucun hoşunuza gidip gitmediğine bakın.

Kaynak: e-kolay
 
Geri
Üst