Ahtapot Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Ahtapot Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir?
ahtapot nasıl pişirilir, ahtapot nasıl ayıklanır, ahtapot nasıl temizlenir?
Deniz canlılarından biri olan ahtapotun nasıl temizlenip pişirildiği hakkın da sizlere işinize yarayacak bilgileri sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz.
510fcc4bf7bd1e15445647c2.jpg


Ahtapot ülkemizde genellikle meze olarak pişirilip servis edilen bir deniz mahsulüdür. Zehirlilerinin de olduğu bilinen bu canlı türünün ayıklanması ve pişirilmesi bir hayli teferruatlıdır. Ancak lezzeti ile bu detaylı temizleme aşamalarından geçirilerek sofralarımıza gelmenin hakkını verir. Aşağıda farklı pişirme yöntemlerine göre ahtapot temizleme aşamaları anlatılmıştır.

Ahtapot Temizleme ve Pişirme Şekilleri;

Yakalanan ahtapot tahta tokmakla dövülerek eti yumuşatılır. Yumuşamış olan ahtapotun bacak kısımları bol su ile birbirlerine sürtülerek temizlenir. Daha sonra baş kısmı alt tarafındaki açıklıktan sokulan bıçak yardımı ile açılır ve içi temizlenir.
Baş kısmında ahtapotun iç organları ve mürekkep kesesi vardır. Bu kısımları itina ile çıkarılmalıdır.
Ayıklanma bitince baş kısmı ve içi de bol su ile yıkanarak temizlenmelidir. Ayrıca gövdenin ortasında bulunan dişleri de dikkatle etrafı bıçakla kesilerek çıkartılmalıdır.
Sonrasında bacaklarının arasına bıçak yardımı ile kesikler atılır. Bu ahtapotun sinirlerinin rahat kalmasını sağlayacak ve haşlanırken etin pişmesini kolaylaştıracaktır.
Kesikler de yapıldıktan sonra ahtapotumuzu sirkeli suda iki – iki buçuk saat kadar haşlıyoruz.
Sonrasında sirkenin etkisi ile vantuzları kolaylıkla ayıklayabilir duruma gelecektir. Ancak ahtapotu vantuzları ile yemek de mümkün. Genellikle vantuzları ayıklanmamış ahtapot bacakları yağ, pul biber ve kekik ile lezzetlendirilerek ızgara yapılır ve bu şekilde yenmesi tercih edilir.
Vantuzlar haşlama sonrasında çok kolay bir şekilde bacaklardan ayrılabilecektir. Vantuzları ayrılmış bacaklar ise sövüş yapılarak değerlendirilebilir.
Ayrıca ayıklanan vantuzlar da kavurma yapılarak sıcak halde servis edilebilir.

Ahtapot Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Ahtapot yakalandıktan sonra vurarak etini yumuşatma işlemi kırk elli kez yapılmalıdır. Ahtapotu yakaladığınız yerde tahta veya herhangi bir alet yoksa bir kayaya vurarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Dövme işlemi öncesinde de baş kısmının içi ayıklanabilir ancak sonrasında yapılması tavsiye edilmektedir.
Dövme işlemi gerçekleştirilemiyorsa 8-10 gün dondurucuda bekletilmesi tavsiyeler arasında olmasına rağmen en güzeli taze taze tüketilmesidir. Kolay bozulan bir mahsul olduğu bilinir.
Taze tüketilmesi en uygun olanıdır.
 
Geri
Üst