Aileler çocuklarının obez olduğunu farketmiyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Aileler çocuklarının obez olduğunu farketmiyor
Çoğu aileler henüz obez ve şişmanlık arasındaki farkı ayırt edememekte ve çocukları obez olsada bunun sadece kiloya bağlı olduğunu sanmaktadır

Ama şu bir gerçekki obezite eğer önlem alınmadığı taktirde ilerde çok büyük sağlık sorunları yaşatacak bir sağlık problemidir

Uzmanların yaptığı haberin detayına geçiyorum
obezite2-6496.jpg

Yeni bir araştırmaya göre, aileler çocuklarının aşırı kilolu ya da obez olduğunu genellikle farketmiyor. Araştırmacılar, gözlemledikleri 277 ailenin sadece dörtte birinin, evlatlarının şişman olduğunu farkettiklerini söylüyor. Derriford Hastanesi’nden bir ekibin yaptığı araştırmaya göre, çocukları obez olan annelerin üçte biri ile babaların yüzde 57’si, çocuklarının neredeyse normal kiloda olduğunu düşünüyor.

Ekip, çocukların aşırı kilolu olduğunu reddetme ya da buna duyarsız davranmanın ailelerin ilgisizliğinden kaynaklandığı görüşünde. Bu yeni araştırma, çocuklarda obezite oranlarının giderek arttığı bir dönemde yayınlandı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, iki ile dört yaşları arasındaki çocuklarda obezite 1989′da yüzde 5 iken 1998′de yüzde 9′a yükselerek neredeyse ikiye katlanmış.

Obezite oranları
Altı ile 15 yaşları arasındakilerde ise obezite oranları 1990 ile 2001 yıllları arasında yüzde 5′ten yüzde 16′ya fırlamış. Bu neredeyse 1990′lardaki seviyenin üç katı anlamına geliyor.

Araştırmaya aileler aşırı kilolu erkek çocukları kızlardan daha az farkediyorlar. Aşırı kilolu ya da obez erkek çocukların sadece yüzde 27’si kilolu kabul ediliyor. Bu oran, kızlarda yüzde 54′ü buluyor. Genel tabloda ise çocukların yüzde 19′u, annelerin yüzde 52’si babaların da yüzde 72’si fazla kilolu ya da obez.

Araştırmayla ebeveynlerin kendi kilo sorunlarının da farkında olmadıkları ortaya çıktı: şişman annelerin yüzde 40′ı, babaların da yüzde 45′i kilolarının normal olduğunu söylüyor. Uzmanlar, araştırma ile bu konunun toplumun tüm kesimleri için bir sorun olduğunu belirlediklerini anlatıyorlar.

Aile kabul etmezse yardım zor
Ulusal Obezite Forumu’nun başkanı Dr. Ian Campbell, elde edilen bulguların kendisini şaşırttığını söylüyor. Campbell, aileler bir sorun olduğunu kabul etmezlerse, çocuklara yardım etmenin güç olduğunu belirtiyor.
 
Geri
Üst