Ailenizin sağlığını kaorumak için işte size 20 öneri

mislinay

Yeni Üye
Üye
Ailenizin sağlığını kaorumak için işte size 20 öneri
Baş ağrılarını geçirmekten, uyurgezerliğe, sağlıklı beslenmeden, istenmeyen tüylerden kurtulmaya kadar pek çok konuda doğru olduğunu düşündüğümüz bilgilere ne kadar güvenmeliyiz? İşte yaşama dair 20 ipucu!
1- Yanında sigara içilen bebek daha sık hastalanır
Küçük ya da büyük her çocuk, eğer sigara içilen bir ortamda bulunuyorsa, astım ya da solunum yolu hastalıklarına daha kolay yakalanıyor. Bu yüzden çocuklar sigara içilen ortamlardan uzaklaştırılmalı.
2- Küçük göğüsle, süt miktarının ilişkisi yok
Göğüslerinizin ölçüsü 75 bile olsa, yeteri kadar süte sahipsiniz demektir. Göğüs büyüklüğü, süt miktarı ve kalitesi için bir ölçüt değildir. Küçük göğüslere sahip olsanız bile, sorun çıkmadan bebeğinizi besleyebilirsiniz.
3- Ağrı kesici içmek için beklemeyin
Ağrı vücudumuzun tüm organlarının en sık rastlanan tepkilerinden biridir. Bazı ağrı tipleri dışında örneğin stres kaynaklı bir baş ağrısında ağrı kesici içmek için beklemeyin. Ağrı kesici içmeden önce ne kadar çok beklerseniz, ağrınızın şiddetinin o kadar çok artma riski var
4- Çikolata kabız yapmaz
Çikolata, çok az lif içerir. Fakat yağlıdır. Yağlı olması bağırsağa ulaşmasını kolaylaştırır. Her ne olursa olsun, hiçbir yiyecek tek başına kabız yapmaz. Eğer farklı yiyecekleri aynı anda yiyorsanız bol su için.
5- Fıtık ameliyatından 3 gün sonra ayağa kalkabilirsiniz
Bu durum ameliyat teknikleri ilerlediğinden beri mümkün. Bir protezden destek alarak fıtıklı bölgeyi hareket ettirebiliriz.
6- Zayıflar da egzersiz yapmalı
Yaptığımız egzersizler, sadece bulunduğumuz kiloyu korumak için nefes almamızı geliştirir, kalbimizi çalıştırır, kaslarımızı ve tendonlarımızı kuvvetlendirir. Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki, düzenli bir şekilde yapılan aktiviteler, göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıyor.
7- Yağlı yiyecek sivilce yapar
Yağlı yiyecekler vücudumuzda sebum adlı maddenin üretimini artırır. Bu durum sivilcenin çıkmasını kolaylaştırır. İyi bir cilt için, mutlaka dengeli beslenmeli ve cildimizi temiz tutmalıyız.
8- Kulaklarınızı yüksek sesten koruyun
Severek izlediğiniz bir konserin ardından kulağınızda fısıltılar ve mırıldanmalar duyuyorsanız dikkat edin, bu sağır olmanın bir evresi olabilir. Uzmanlar yalnızca rahatsız eden değil, mutluluk veren seslerin de yüksek volümde kulağı olumsuz etkilediğini belirtiyorlar.
9- Antidepresan kullanıyorsanız
Endişe hissini azaltmaya karşı olan ilaçların tersine depresyona karşı olan ilaçlar, biraz alışkanlık yapıyor. Tedavinin sonunda, size önerimiz ilacı aniden bırakmamanızda. Bunu tekrar aynı şikayetlerden kaçınmak için yapmalısınız.
10- Antibiyotik vücudu yorar mı?
Bizi hastalığın değil de antibiyotiğin yorduğunu düşünürüz. Oysa organizmamız mikroplara karşı savunmak harekete geçtiğinde kendimizi yorgun hissederiz.
11- Baharatlı yiyecekler, ülsere yol açmaz
Baharatlı yemeklerin mideye zarar verdiği sevdiklerinize lezzetli bir yemek hazırlamamak için bir bahane. Biber, mide ülserini kışkırtmaz. Bunun asıl sebebi 'helikobakter pikon' diye adlandırılan bakteridir.
12- Soğuk nezle yapmaz
Hepimiz nezle ya da grip olduğunda yü üşüttüğünü ya da cereyanda kaldığını söyler. Halbuki bunlar bilimsellikle ilgisi olmayan söylemler. Grip ya da nezlenin asıl nedeni yorgunluk ya da uykusuzluk sonucu bağşıklık sistemimizin zayıflaması ve virüslere daha fazla hassas olmamız.
13- Et yemek de gerekli
silikle ilerleyen yaşlarda kas bini azaltmak, bağışıklığı güçlendirmek için yeterince protein tüketmek gerekir. En kaliteli protein kaynağı ise et. Bu yüzden etin diyetten tamamen çıkarılması yanlış.
14- Hafta sonu keyfi yorar
Bütün hafta boyunca, erken kalkıp uyku sürenizi kısalttıysanız bioritminiz, yani vücut saatiniz buna alışır. Sanıldığının aksine hafta sonunda sabahları geç kalkmak, yatakta oyalanmak dinlendirici olmaktan öte sizi yorar. En sağlıklı yol her gün aynı uyku düzenine sahip olmak ve yeterince uyumaktır.
15- Soda, ishale iyi gelmez
Soda ve benzeri içecekler tuzdan ve şekerden yoksundur; bu da ishali ağırlaştırır. Çocuklar için, suyla birleşmiş tuz daha iyidir. Yetişkinler ise su ve elma suyu içmeli ve tuzlu şeyler tüketmeli.
16- Sigaranın azı da zararlı
Eğer sigaraya karşı bir hassasiyetiniz varsa kendinize dikkat etmelisiniz., alışılagelmedik bir stress yüzünden gün içinde farkında olmadan bir paketi bitirmek isteyebilirsiniz. Günde 3 4 sigaranın bile kanser ve kalp hastalıkları riskini arttırdığı biliniyor.
17- Menopozda kilo alınır
Bu sıklıkla rastlanan bir durumdur, tek sebebi hormonlar değildir. Kalıtımsal özellikler, yaşam tarzı da kilo alımını etkileyen sebeplerdendir. Menopoz sonrası kadınlardaki en büyük sorun ağırlık kazanımının hızlı bir şekilde olmasıdır.
18- Uyurgezeri uyandırmayın
Uyurgezer bir insanı uyandırmak çok da tehlikeli bir durum değildir ama yine de dikkat edilmelidir. Uyurgezer insan, siz onu uyandırırken kendisini savunmak için size karşı biraz saldırgan hareketlerde bulunabilir. Uyandırırken bunu göze alıp temkinli olmanızda yarar var.
19- Meme muayenesi için geç kalmayın
50'li yaşların gelmesiyle birlikte meme kanseri riski de artar. Fakat tümörlerin yüzde 20'si öceden gelişir. Regl döneminden sonra ğöüslerinize elinizle dokunarak kontrol etmelisiniz; elinize tuhaf bir sertlik geliyor ise doktorunuza başvurun. İstenildiği takdirde mamografi çektirin.
20- Terle yalnızca su kaybetmeyiz
Terle birlikte sanıldığının aksine, vücudumuzdan sadece su kaybetmeyiz. Terle birlikte mineral tuzları; özellikle amonyak, sodyum klorür, laktik asit de atılır. Sıcakta aşırı terlediğinizde vücudunuzun yalnızca suya değil tuza da ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Timeturk

 
Geri
Üst