Akdiken meyvesi

M

Misafir

Forum Okuru
Akdiken meyvesi
akdiken meyvesi faydaları akdiken
akdiken meyvesi, faydaları, bitkisi,


Akdiken meyvesinin faydaları nelerdir, ne işe yarar, bu bitki nasıl birşeydir; daha ve dahası bütün soruların cevabı, bu yazımızda saklı Melek'ler:)


84da55b1c3b9f2.jpg


Akdiken, Kreuzdorn, Rhamnus cathartica

Geyik dikeni ağacı
Güvemeriği
Adi Cehri

Familyası: Akdikengillerden, Kreuzdorngewaechse, Rhamnaceae
Drugları: Akdiken Meyvesi: Rhamni c.
Bu türün sadece olğunlaşmış meyveleri kurutulduktan sonra çay, tentürve natürel ilaçı yapılır.

Giriş: Akdikengillerin bilinen 150 türü mevcuttur ve bunlardan en önemlileri akdiken; rhamnus cathartica, yabani akdiken; rhamnus frangula ve Amarika akdikeni; rhamnus purshians en önemlileridir. Bunalarda meyvelerinden istifade edilenler ve kabuğundan istifade edilenler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Akdikenin sadece meyvesi kulanılır. Tarihte çok eskiden beri kulanılan akdiken meyvesi genelikle kabızlığa karşı kulanılmıştır. Bitki Akdeniz havzası, Avrupa, Asyanın güneybatı ve ortasında yetişir. Akdiken genelikle kuru toprakta yetişir.

Botanik: Akdiken 1-3 m boyunda küçük bir ağaç veya çalı görünümünde dalları karşılıklı ve uclarında tiken bulunur. Fidanları taze iken grimsi gümüş iken olğunlaşınca siyah bir alır. Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertikli ortada bir tek ve yanlarda 3-4 çift damara sahiptir. Yaprakları 3-6 cm uzunluğunda eni 2-4 cm olup rengi açık yeşil vede sapı boyunun 1/3 veya ½ ‘si kadardır.

Çiçekleri yaprak diplerinden çıkar ve topluca demet gibi 4-12’si bir arada sarımsı yeşil renkli oldukca küçüktür. Taç yaprakları oldukca küçük dört adet ucları sivri mızrak şeklinde ve ortada dölenme tozlukları bulunur. Meyveleri önce yeşil olğunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5-8 mm çapında dört adet çekirdek bulunur.

Hasat zamanı: Akdikenin sadece olğunlaşmış meyveleri güneşte veya sunni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır. Şayet olğunlaşmamış meyveleri toplanır ise karın ağrısı yapar.

Birleşiminde:...

Tesir şekli:..

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Areka yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır.
b-) Komisyon E’ye göre akdiken meyvesi başta: Kabızlık, basur, fistel rahatsızlıklarına karşı ve anal ile sonbağırsak (rektum) amaliyat sonrası kulanılır. Üniversite kliniklerinde yeterince araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle daha etkili olan Sinameki veya Gökçek İksiri daha etkilidir.

Çayı:...

Çay harmanları:..

Yantesiri: Kısa süreli ve tarife uygun kulanıldığında yantesiri yoktur. Yüksek dozajdaolması halinde karında sancılı ağrılara sebep olur ve kişide kusma, bulantı ve ishale sebep olur. Sürekli ve uzun süre kulanılması halinde vücuttaki elektrolüt yapısını bozar ve potasyum mineral kayıbı ortaya çıkar. Buda kas zafiyetine ve kalp çalışmasını anormalleştirir.

B-) Cehri, Gelbbeeren, Rhamnus petiolaris
Altın Ağaç
Boyacı Dikeni
Cehni

Vatanı Türkiye olan ve genelikle iç Anadoluda özeliklede Kayseride eskiden boya yapımında kulanılmak için özel olarak yetiştirilmiştir. Boya sanayinde sentetik boyanın imalı ile birlikte unutulmuştur. Meyvelerinin dışı esmer yeşil, içi parlk sarı, kokusuz, lezetsiz, çapı 6-7 mm yani tahminen bezelye büyüklüğündedir. Bu bitki üzerinde fazla bilgi vermek için Türk Üniversitelerinin araştırmalarını beklemek zorundayız.
 
Bu cehrinin boyasından lazım bana.Sarı-turuncu renkli olanından.Bulabilir miyiz ki acaba?
 
Geri
Üst