akıntılar

renesme

Aktif Üye
Üye
akıntılar
[h=3]Rahim Urları;Myomlar" [/h]Düzensiz kanamaların diğer bir önemli nedeni myomlardır. Myomlar rahimi oluşturan kas dokusunun tümörleridir. 35 yaşın üzerindeki her 4 kadından birinde belirgin myoma rastlanır. Myom oluşmasında estrojen hormonunun etkisi vardır. Menopoz döneminde hormon kullanmayanlarda myomlar büzülür, küçülür. Ayrıca estrojeni azaltan GnRH analogu denilen ilaçlar da myomları küçültür. Myomların %99 dan fazlası iyi huyludur. Ancak çok değişik büyüklükte olabilirler ve çok çeşitli rahatsızlıklara neden olabilirler. Yerleştikleri yere göre etkileri farklı olur. Bazan saplı olarak uterusa birleşir. Özellikle rahimin iç kısmında yerleşen myomlar düzensiz ve bol kanamalara neden olur. Kanama yanında ağrı ve kasıklara basınç hissi yaratırlar. İri myomlar sık sık idrara ve kabızlığa neden olabilir.
Tedavinin ne şekilde olacağına kadın-doğum uzmanı ile tartışmak gerekir. Çocuk istemiyen kadınlarda histerektomi en çok uygulanan tedavi şeklidir.
Myomlarda hangi durumlarda ameliyat gerekir?:
Tedavi ile geçmeyen düzensiz kanamalar
3 aylık gebelikten daha büyük myom
iyileşmiyen kasık ve bel ağrısı
Büyüyen myom
Menopozda hormon tedavisi gerekliliği
[h=3]DÜZENSIZ KANAMALAR... [/h]Menopoza yakın zamanlarda düzensiz kanamalar sık görülür. Bu kanamalar genelde hormonal düzensizliğe bağlıdır. Ancak bazan bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.
Inceleme gerektiren haller:
21 günden daha sık aralıklarla olan kanama
8 günden daha fazla ve bol olarak süren kanama,
6 aydan sonra tekrar başlayan kanama
Hiperplazi...
Hiperplazi rahim içi örtüsünün hormonal düzensizlik nedeniyle kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma zaman zaman dökülür ve düzensiz kanamalara neden olur. Teşhis için küretajla tüm rahim içinin alınması ve patolojik inceleme yapılması gerekir. Çünkü bu kanamalar aynı zamanda gizli bir rahim içi kanserinin belirtisi olabilir ve ancak bu şekilde teşhis edilebilir.
Diğer Düzensiz Kanama Nedenleri...
Uterus, tüp veya rahim ağzı iltihapları.
Ağır hastalıklar. Karaciğer ve kan pıhtılaşma hastalıkları.
Polip
Rahim içinde yerleşmiş küçük ve saplı urlara polip denir. Bu polipler ancak histeroskopi denilen bir teşhis yöntem ile ortaya çıkarılabilirler. Ayrıca vijinal ultrason sırasında rahim içine sıvı verilerek de ortaya çıkarılabilir.
Hormonal Düzensizliğe Bağlı Kanamalar:
Yaş İlerledikçe yumurtlama düzeni bozulur. Progesteron üretimi yeterli olmaz. Rahim içinde sürekli olarak estrojen etkisi vardır. Bu sürekli estrojen etkisi rahim içi endometriumda kalınlaşmaya neden olur. Bu kalınlaşan hücreler bir süre sonra kanamayla dökülür.
[h=3]Yumurtalık kistleri: [/h]35 yaş sonrası kasık bölgesinde kitlelere rastlama şansı artar. Bu kitleler bazan belirti verir. Ancak genelde tesadüfi olarak ortaya çıkarılır. Belli tetkikler yapılmadan bu kitlenin ciddiyetini hakkında karar vermek güçtür.
Menopoz dönemindeki kadınlarda yumurtalık kistlerine sıkça rastlanır. Kesin tanı ultrasonla konur. Bir kist ne kadar yuvarlak ve düzgünse, içi ne kadar temizse ve sıvı dolu ise o kadar az tehlikelidir. 6-7 cmden küçük ve tehlikesiz gibi görülen kistlerde önce 1-2 ay ilaç tedavisi yapılır. Ilaç tedavisi netice vermezse operasyonla kistin çıkarılması ve ameliyat anında patolojik incelemenin yaptırılması gerekir. Bir kadın için en tehlikeli hastalık yumurtalık kanseridir. Çünkü teşhisi güç konur ve konduğu zamanda genellikle kanser ilerlemiştir. Bu nedenle özellikle 40 yaşın üzerindeki kistlerde çok uyanık davranılmalı ve yakından takip edilmelidir.
Akıntının nedenleri
Bir kadını kadın hastalıkları doktoruna getiren en sık nedenlerden biri vajenden gelen akıntılardır. Bazan akıntılar artar, kokulu olur, kaşıntılı olur.
Bu nedenle normal akıntı ile anormal akıntıyı birbirinden ayırmak gerekir.
Estrojen hormonunun azalması vajende salgının azalmasına ve doğal korunma ortamının bozulmasına neden olur. Vajenin doğal korunma ortamı asitdir. Hormon azaldıkça bu asitlik azalır ve mikropların yerleşmesi kolaylaşır. Özellikle mantarların yerleşmesi kolaylaşır. Tüm bunlar kokulu ve kaşıntılı akıntılara neden olur. Bu hallerde kadın doğum uzmanının muayenesi ve tedavisi gereklidir.
Normal vajinal akıntının özellikleri nelerdir?
Vajinal akıntının içinde, salgı bezlerinden oluşan sıvı, dökülen hücreler, ve normal vajen mikropları bulunur. Normal bir vajinal akıntı beyaz, saydam ve kokusuzdur. Kaşınma, yanma veya herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Adet gününe göre akıntının miktarı değişebilir. Örneğin yumurtlama günlerinde artar.
[h=3]Anormal Akıntının Nedenleri Nelerdir?[/h]Mikroplar vajen ve vulvanın iltihaplanmasına neden olur. Kaşıntı, yanma hissi, anormal kötü koku, akıntıda belirgin artış bu iltihabın belirtileridir.
Menopoz sonrası mikrop olmadanda, estrojen eksikliği aynı belirtileri ortaya çıkarır.
En çok mantar denilen mikroplar enfeksiyona neden olur. Bunun dışında trikomonas denilen parazitler ve bakteryel mikroplar akıntı nedenidir.
[h=3]Mantar Akıntıları [/h]Mantarlar oldukça karmaşık bir yaşam şekline sahiptir. Doğada bitki ve hayvanların üzerlerinde ve insan vücudunda yaşayabilir. nemli ortamlar mantarlar için ideal mekandır. Birçok mantar çeşidi arasında vajende rahatsızlığa neden olan candida albicans denen türdür. Bu tür ılık, nemli, ışıksız ortamda hızla ürer.
Kaşıntılıdır. Süt kesiği görünümünde beyaz akıntılardır. Kokusuzdur. Tedavisi kolaydır. Ancak şeker hastalığı varsa ilaçlar yetersiz kalır.
Kesin tanı için akıntının mikroskop altında incelenmesi gerekir.
Kadınların %75'i hayatında enaz bir kez vajinal mantar hastalığına yakalanır. Tedavi olmazsa hastalık kalıcı olur. Bazıları da doktora gider ama tedavileri eksik ya da yetersiz kalır. Eski tedaviler gerçekten uzun ve zorlu idi. Aynı zamanda ilaçlar etkisiz kalabiliyordu. Tedavinin başarılı olması için ilaçların 7 ila 14 gün kullanılması gerekiyordu. Halbuki belirtiler 2 günde kesildiğinden kadın iyileştim deyip tedaviyi yarım bırakıyordu. Mikropda kısa sürede daha güçlü olarak tekrar ortaya çıkıyordu. Böyle ilaca alışmış mikrobu yine aynı ilaçla yok etmek artık mümkün değildi.
Ancak son yıllarda gerek vajinal yoldan, gerekse hap olarak ağızdan kullanılan yeni ilaçlar çıktı. Bu ilaçların üstünlüğü hem güçlü olmaları hem de çok kolay kullanılmaları. Genelde tek bir hap veya fitil ile tedavi başarılıyor.
[h=3]Kadında diğer vajinal enfeksiyonlar... [/h]Trikomonas, bakteriyel vajinozis adlı mikrobik hastalıklar. Gerek mantar, gerekse bu mikroorganizmalar normal vajenin içinde de bulunur. Ancak zararsız halde dururlar. Ya da kadının savunma mekanizmaları bu mikropların zararlı olmasını engeller. Bu savunma mekanizması zedelendiğinde veya zayıfladığında, bağışıklık sistemi çöker, ve mikroplar hastalık üretmeye başlar. Mantarı diğerinden ayıran özellik kaşıntı olmasıdır. Idrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında ağrı görülür. Akıntı koyu ve beyaz renktedir. Içinde süt kesiği manzarası olabilir.
Bakteriyel Vaginozis...
Akıntı, hafif kaşıntı ve yanma olur. Akıntı koyu, kıvamlı ve kötü kokuludur. Rengi yeşil ve sarı olabilir.
Trikomonas...
Bulaşma cinsel ilişki ile olabilir. Banyolar, umumi tuvaletler bulaşma yeri olabilir. Genç kızlarda ve doğurganlık çağında daha sık görülür. Akıntı çok fazladır. Köpüklüdür. İdrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur.
Çoğu zaman bu üç mikrop birarada hastalık yapar.
Mikroplar nasıl hastalık yapar...
Mikropların hastalık yapması için önce üremesi gerekir. Belli bir sayıya ulaştıktan sonra bir takım zararlı ürünler salgılayarak hastalık üretir. Iltihap belirtileri ortaya çıkar. Iltihap bedenin bu zararlı etkilere karşı verdiği savaş sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Vajinal akıntılarda böyle reaksiyonlardır.
Mikrobik akıntı tedavi olmazsa...
Akıntı devam eder. mikroplar gittikçe derine yerleşmeye başlar. Özellikle uterusun vajen içine bakan ağız kısmında yaralara neden olur. (servisit). Akıntı cinsel organın giriş kısmında da şişme ve ağrıya neden olur.
[h=3]Akıntıya neden olan haller...[/h]Antibiyotikler..
Sık sık antibiyotik kullanlması vajenin savunma mekanizması olan yararlı mikropları öldürerek zararlı mikropların ortaya çıkmasına neden olurlar. Bu nedenle gerekli olmadıkça antibiyotik kullanmamak gerekir.
Doğum kontrol hapları..
Hormonal baskı vajende asiditiyi etkileyerek mantar oluşumunu arttırır. Ancak estrojeni düşük hap kullanıldığında bu etki azalır.
Şeker hastaları...
Vajene geçen fazla şeker mantarı azdırır. Bu mantarlar tedaviye dirençlidir. Yani sık sık tekrarlar. Vücut direncini kıran ağır hastalıklar.
Aşırı temizlik tutukusu...
Özellikle deodorantlı sabun, parfüm ve spreyler vajen asitliğini
 
Geri
Üst