Alkali diyet nedir ? Alkali diyetle nasıl zayıflanır ?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Alkali diyet nedir ? Alkali diyetle nasıl zayıflanır ?
fft99_mf4146786.Jpeg


Zayıflama yolları ile ilgili sürekli bir şeyler okuyoruz. Alkali diyeti de bu yöntemlerin arasında yer alıyor ve çok popüler. Peki, Alkali diyeti ile nasıl zayıflanır?Alkali diyeti zararlı mı, alkali diyetinde neler yenilmeli...
HIZLI KİLO VERMEK SAĞLIKSIZ
Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “Vücut uzun süreli bir gıda kısıtlamasına maruz bırakılmadığı, asit ve alkali gıda dengesi sağlandığı sürece hiç bir zararı yoktur. Hiçbir sağlıklı beslenme tarzında önerilmediği gibi bu beslenme tarzında da hızlı kilo kaybı önerilmemektedir. Ayda 2-5 kg kaybı sağlıklı olanıdır” diyor.
Çocuklar, ergenler, hamileler dikkat!
Alkali diyetin yetişkin kişilerce uygulanabileceğini ifade eden Dyt.Torluoğlu, büyüme gelişme döneminde olan çocuklarda, ergenlik ve gebelik zamanındaki kişilerde bu diyetin yapılmaması gerekmekde olduğunu diyor .
Alkali diyetin yetişkin kişilerce uygulanabileceğini ifade eden Diyetisyen Torluoğlu, “Ancak büyüme gelişme döneminde olan çocuklar, ergenlik ve gebelik zamanındaki bireyler hiçbir biçimde bir uzman işbirliği olmadan diyet yapmamalıdır!” diyor. Alkali diyette asidik besinlerin hiçbir biçimde alkali besinlerin dörtte birini aşmaması gerekmekde olduğunu ifade eden Diyetisyen Torluoğlu, “Şeker hastalığı, yoğun stres, damar sertliği gibi durumlar varsa vücutta asitlenme yüksektir ve alınan asidik besinlerin miktarına bunun yanı sıra dikkat edilmelidir” önerisinde bulunuyor. Kullanılan yağ çeşidi de önemli. Zeytinyağı, balık yağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı ve tohum yağları tüketiliyor.
İşte diyet listesinin esas tablosu
  • Çok alkali besinler: Limon, greyfurt, avokado, hindistan cevizi, hindistan cevizi sütü, badem sütü.
  • Orta alkali besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi ve koyun sütü ile bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi.
  • Az alkali besinler: Soya sütü, pirinç sütü, manda sütü ve yoğurdu, çiftlik somonu, ton balığı, hamsi, sardalya, uskumru, karpuz, kayısı, çilek.
Özel suyunuzu evde hazırlayın
Suyun pH değeri 0-14 arasında değerlendiriliyor 7 ‘nötr’ kabul ediliyor. 7’den çok büyük değerler sıvının alkali olduğunu gösteriyor. Vücudumuzun pH değerinin 7.4 olduğunu, bu nedenle alkali sıvı tercihi yapılmasının tavsiye edildiğini ifade eden Diyetisyen Torluoğlu “Evde alkali su hazırlayabilmek için cam bir şişe içerisinde 2 litre suya 1 yemek kaşığı kadar karbonat ilave edilebilir ya da eczanelerden alkali pH damlaları satın alınarak su alkali hale çevrilebilir. En pratik yöntemlerden biri de, cam bir sürahi içerisinde muhafaza edilen suya limon ilavesidir” diyor.
Asitli gıdalar
  • Az asitli GIDALAR: İnek sütü yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, ak üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday rüşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane.
  • Orta Asitli GIDALAR: Hazır yoğurt, dana eti, organ etleri, deniz ürünleri, kuru meyveler, siyah çay, Türk kahvesi, ketçap, mayonez, hardal, ayçiçek yağı, mısır, pamuk yağı, mısır unu, arpa, yulaf, çavdar, fıstık.
  • Çok asitli gıdalar: Dondurma, pastörize inek sütü, inek peyniri, sığır eti, reçel, meyveli şekerlemeler, soya sosu, margarin, yanmış kızarmış yağlar, kahve, alkol, enerji içecekleri.
Dondurmadan ete, kızartmadan alkole kısıtlama
Alkali diyet, vücuda zararlı asitli yiyecekleri azaltmaya dayanıyor. Her besinin sahibi bulunduğu bir pH değeri olduğunu, bu değerin besinlerin asidik ya da alkali olduğuna işaret ettiğini ifade eden Diyetisyen Torluoğlu “Her gıda vücutta sindirime uğradıktan akabinde hücrenin kimyasını asit ya da alkali değere çevirir. Sindirildikten akabinde hücreleri alkaliye doğru yönlendirecek bir beslenme tarzının benimsenmesine alkali beslenme ya da alkali diyet deniyor” diyor. Bu yaklaşımı savunanlar asitli yiyecekleri azaltıp alkali besinleri artırarak vücudun pH seviyesini dengede tutmayı amaçlıyor.
 
Geri
Üst