Allah şeytanı niye yarattı

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Allah şeytanı niye yarattı
Allah insana özgü, istisnai yetenekler bahşetmiştir. İnsan bu yeteneklerini Allah'ın buyurduğu yolda kullanırsa, melekleri de geçerek yüce makamlara yükselebilir. İnsanlık semasının yıldızları olan peygamberler, sıddıklar, evliyalar bunun göstergesi, kanıtıdır. İnsanın çekirdek şeklinde olan bu yetenekleri geliştirip cennet layık hale getirmesi için bir eylem ve mücadeleye ihtiyaç var.


Allah şeytanı niye yarattı.jpg


Nitekim bir tohumun filizlenip boy atması ve meyve veren bir ağaç olması için onu toprağa gömüp sulamak gerekir. Aksi takdirde, o çekirdek sadece çekirdek olarak kalır ve bir süre sonra da çürüyüp toprağa karışır. Yani Allah şeytanları insanın çekirdek halinde olan kabiliyetlerini, yeteneklerini geliştirmesine ve manen erginlik yükselmesine vesile olmak için yaratmıştır.


Şeytanların saldırıları olmasa, insanların yetenekleri gelişmez ve herkes aynı seviyede kalır. Öyle ki, şeytanlar meleklere etki edemedikleri için onların makamı sabittir, değişmez. Hayvanlarda da manevi yükseliş veya manevi düşüş olamaz. Fakat insanın makamı sabit değildir. İnsan için melek ile hayvan arasında, hatta melekten üstün, hayvandan aşağı birçok dereceler vardır. İnsan Allah'ın verdiği yetenekleri doğru olarak kullanıyorsanız, nefis ve şeytanla mücadele yapmakla melekleri bile geçebilirsiniz. Buna en güzel örnek peygamberimizdir.


Peygamberimiz Miraç Gecesi yüce bir makama yükselmiş, hatta Cebrail aleyhisselamı geride bırakmıştır. Meselenin diğer yanı da şudur: evet, Allah şeytanları yaratmış ve insanları denemek için araç etmiştir. Ancak kullarını da savunmasız, çaresiz yapmamış, meleklerle, peygamberlerle, kitaplarla desteklemiştir. Hem de insana iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ayırt etmek için akıl, bilinç, vicdan gibi yetenekler bildirmiştir. Fakat tüm bunların yanında, tarih boyunca nefsinin esiri haline şeytanın peşinden cehenneme yuvarlanan büyük bir kitle de olmuş, bundan sonra da olacaktır.

Bu durum ilk bakışta kötü gibi görünebilir, ama sonucu itibariyle tamamen hayırdır. Şeytanların yaratılışında da birçok hikmet ve yarar vardır. Kendi hatalarından dolayı şeytanın hile ve tuzaklarına düşüp cehenneme gidenlerin sayısı cennete gidenlere oranla çok olabilir. Ancak bazı durumlarda değer çoğunluğa göre ölçülmüştür. Örneğin: bir kilogram elmas bir ton kömürden kat kat pahalıdır. Bunun gibi, şeytanla mücadelede insanlığın zirvesine yükselen bir Allah dostu kendi iradesiyle şeytanın peşinden gidip küfür bataklığına yuvarlanan binlerce kâfirden üstündür. Öyleyse şeytanların oluşturulması ve insanlara arınma vesilesi yapılması neticede hayırdır. Hikmete ve adalete tam uyumludur.


Allah Teâlâ bizleri şeytanın şerrinden muhafaza etsin. Onun hile ve tuzaklarını, vesveselerini manevi derecelerimizin yükselmesine ve dergaha yaklaşmaya vesile etsin. Selam ve dua ile..
 
Geri
Üst