Almanlar,Fransızlar ve Osmanlı

M

Misafir

Forum Okuru
Almanlar,Fransızlar ve Osmanlı
19. yüzyılda Almanyanın Mülhaym şehrindeki Ren nehrinin bir yakasında Almanlar,bir yakasında Fransızlar oturuyordu.
Fransızlar,her sene nehrin Almanlardaki kısmına geçip,mahsülün tümünü toplayıp götürüyorladı.O sıralar,birliğini temin edemeyen güçsüz Almanlar ise buna ses çıkaramıyorlardı tabi.
Her sene böyle olunca ,çareyi Osmanlı Sultanına durumu yazıp,imdat istemekte buldular.Mektupta şöyle denmektedir;Fransızlar her sene bize zulmediyor,mahsülümüzü elimizden alıyorlar.Siz ki;dünyada adalet dağıtan bir imparatorluğun sultanı,İslamiyetin de halifesisiniz.Bizi bu zulümden kurtarın.Asker gönderin.Ürünlerimizi bu sene olsun toplamamızı sağlayın.
Çöküş faslına girildiği bir zamana denk gelen yardım isteğini inceleyen Padişah asker göndermeyi mümkün ve gerekli görmez, yalnızca asker elbisesi göndermeyi kafi bulur ve cevabı bir mektupla beraber içi askeri elbise dolu üç çuval yollanır.
Şaşkına dönen Almanlar ,mektubu açıp,cevabı okurlar;Fransızlar korkak adamlardır,onlara yeniçeri göndermemize gerek yoktur.Yeniçerimimzin kıyafetini görmeleri kafidir.Çuval içindeki askeri elbiseleri adamlarınıza giydirin,mahsül zamanı ,nehrin görülecek yerlerinde dolaştırın.Karşıdan gören Fransızlar için bu kafidir.
Bağ bahçe sahipleri hemen Osmanlının göndediği kıyafetleri paylaşırlar,hasat vakti büyük bir heyecanla yeniçeri kıyafetinde,nehrin karşısında dolaşmaya başlarlar.Ertesi gün ,karşıdan gelen haber Almanların sevinç çığlıkları atmalarına sebep olur.Osmanlılardan imdat geldiğini düşünen Fransızlar,korkudan köylerini terkederek,iç kısımlara doğru kaçmaktadırlar.Mahsülünüzü rahatça toplayabilirsiniz,zulüm sona ermiştir.
Bu olay Mülhaymlıların gönlünde taht kurmuştur.Giydikleri yeniçeri kıyafetlerini daha sonra Mülhayma bağlı Karlsruhe Müzesine koyp,ziyarete açarlar.Şehrin en yüksek binasına da Osmanlı bayrağı asarlar.Ayrıca ,halen olayın yıldönümünde de şehirde bir karnaval düzenleyip hadiseyi temsilen kutlarlar.
Bu olay,Osmanlının sadece bir yeniçeri kıyafetiyle Almanları Fransızların elinden ve talanından nasıl kurtardığını gösteren maziden elmas bir tablo olarak kalmaktadır...
Bir de şimdiki Türkiyeye ve bizi ne hale getirdiklerine bakın...
 
Geri
Üst