Anasınıfında Daireyi ve üçgeni öğreniyoruz

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
Anasınıfında Daireyi ve üçgeni öğreniyoruz
Anasınıfı etkinlikleri içinde yer alan geometrik şekiller öğretimi konusunu eğlenceli hale çevirebilirsiniz. Alt kısıma eklediğim resim galerimde ilk resimde göreceğiniz üzere farklı yüz ifadelerine bürünene şekiller son derece sevimli görünüyor. Siz de geometrik şekiller konusuyla ilgili sınıfınızda bu tarz bir köşe hazırlayarak girişimde bulunabilirsiniz. Daire ve üçgen şekillerinden renkli fon kartonlarından bir sürü hazırlayarak sınıf içinde ilgi köşesi hazırlayıp çocukların incelemesine rehber olabilirsiniz.

Daire

Benim tombul şekerim
Tıngır mıngır tekerim
Döne döne gidersin
Yorulunca düşersin.

Üçgen

Bir, iki, üç kenar
Bir, iki, üç köşe
Evimizin çatısı da
Tıpkı benzer üçgene.

Sınıf içinde şarkı söylenerek de şekillerin dikkat çekici yanlarını çocuklara hissettirme fırsatını yakalama şansınız olabilir. Çocuklar en zor kavratılan şarkılarda bile kendilerini şarkı içinde eğlenirken buldukları zaman çok daha kaliteli zaman geçirebilirler. Bu sebeple sizlerin şarkı seçimini youtube gibi eğlenceli videoların yer aldığı bir yerden yaparak sınıfa hazırlıklı gitmenizde büyük fayda görülecektir.


Oyun etkinliklerini yaptırırken eğlenilebilinsin diye üçgen ve daireler hazırlanıp sınıfa gidilir. Bu üçgen ve daireler ile zemin üzerinde üçgenlere basma ya da sandalye kapmacayı bu üçgen ya da dairelerden birinin üzerine iki ayak durarak beklemeyle oynatarak daha farklı bir etkinlik gerçekleştirebilirsiniz. Her seferinde bir şekil çıkarılır, yanan kişiye şekil gösterilip onunla alakalı soru sorulabilir.

Bu sorular neler olabilir?

*Üçgenin köşesi var mı?

*Dairenin kaç köşesi var?

*Yerdeki daireler kaç tane?

*Daire şekline benzeyen bir nesne söyleyebilir misin ya da üçgene benzeyen bir nesne ya da oyuncak gösterebilir misin?

Bu tarz sorularla çocukların beyin fırtınasıyla birbirlerinin bildikleriyle kendilerine yeni bir öğrenme çevresi hazırlama girişiminde bulunabiliriz. Şekillerin yer aldığı çalışma yaprakları da eğlenmeye yardımcı olacaktır. Mesela üçgenleri sarıya boyayın, daireleri sayıp kırmızıya boyayın gibi yönergeler verebilirsiniz. Basit düzeyde bir çalışma yaprağını siz de hazırlayabilirsiniz. Şekiller konusuyla lakalı tombala tarzı bir kese hazırlayarak üçgen, daire, kare ya da dikdörtgen gibi şekilleri öğrendikçe içine bilmeceler, şarkılar, resimler ekleyerek arada pekiştirme amacıyla tekrarlar gerçekleştirebilirsiniz.


duygular-kavrami.jpg
IMG_9833.jpg
pon-pon-yapistirma-sanat-etkinlikleri-calisma-sayfasi-6.jpg
ucgen-calisma-sayfasi-4.jpg
ucgen-calisma-sayfasi-14.jpg
 
Geri
Üst