Anensefali nedir tedavisi varmıdır ?

Uzman SühaN

Administrator
Anensefali nedir tedavisi varmıdır ?
Anensefali beynin ve kafatasının kemiklerinin normal gelişimini engelleyen bir durumdur. Bu durum, nöral tüp adı verilen bir yapı embriyonik gelişimin ilk birkaç haftasında kapanamadığında ortaya çıkar. Çoğu bebeğin anensefali sebepleri bilinmemektedir. Bazı bebekler, genlerinde veya kromozomlarında bir değişiklik olması nedeniyle anensefali taşırlar. Anensefali, aynı zamanda, annelerin ortamda temas ettiği veya annenin yiyip içtiği veya gebelik sırasında kullandığı belirli ilaçlar gibi, genlerin kombinasyonu ve diğer faktörlerden kaynaklanabilir.

Anensefali.jpg





Anensefali, embriyonik gelişimin ilk haftalarındaki bir hatadan kaynaklanan bir durum olan sinirsel bir tüp defekti örneğidir. Anensefali sırasında kafatası ve beyindeki kemiklerin düzgün gelişimi olmaz. Anensefali olan bebeklerin beynin geniş bölümleri eksik ve eksik kafatası vardır . Hamilelik öncesinde ve sırasında yeterli miktarda folik asit almak anensefali gibi nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Anensefali belirtileri nelerdir?

Anensefali doğumda (doğum kusuru) var olan bir durumdur. Beyin ve kafatası kemiklerini etkiler. Bu durumda, beyin tam olarak oluşmamıştır. . Beyincik, düşünme, görme, işitme, dokunma ve hareket için kullanılan beynin alanıdır.
Belirtiler her çocuğa göre biraz farklı olabilir. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

Kafanın arkasında kemik yok
Kafanın ön ve yanındaki kemik yok
Büyük beyin bölgeleri eksik
Kulakların katlanması
Ağız çatısında bölünmüş (yarık damak)
Konjenital kalp kusurları
Anensefali semptomları diğer sağlık koşullarına benzeyebilir.


Anensefali nedir?

Anensefali, yenidoğan bebeklerin beyin ve kafatası kemiklerini etkileyen bir doğum kusurudur. Bu, beynin yalnızca çok küçük bir kısmının gelişmesine ve bebeğin kemik kafatasının yalnızca bir bölümünün bulunmasına neden olur. Anensefali ölümcül bir durumdur. Hayatta kalan yenidoğan lar birkaç saat, günler veya haftalar içinde ölürler.

Anensefali neye sebep olur?

Anensefalinin kesin sebepleri bilinmemektedir. Gebelik öncesi ve sırasında folik asit eksikliği (vitamin B9) anensefali veya spina bifida (omurganın maruz kaldığı bir doğum kusuru) gibi nevral tüp defekti şansını artırabilir. Bir kadın gebelik sırasında, örneğin diyabet için bazı reçeteli ilaçları alırsa, anensefali olan bir bebeğe yakalanma riskini artırabilir. Anensefalik bebeğin ebeveynlerinin yaklaşık % 90 nda bu ailede ailede bozukluk öyküsü yok. Bununla birlikte, ebeveynlerin anensefali ile doğan bir çocuğu varsa, bu duruma sahip başka bir bebek sahibi olma şansı daha yüksektir.


Teşhis

Anensefali, gebelik sırasında veya bebek doğduktan sonra teşhis edilebilir.Anensefali doğumdan önce çeşitli görüntüleme yöntemlerinden herhangi birini kullanarak da görülebilir. Anansefali ve diğer doğum kusurlarını veya komplikasyonları kontrol etmek için gebelik sırasında kadınların alabileceği tarama testleri vardır. Gebe olduğunu öğrenen kadınların bundan dolayı düzenli olarak hekim kontrolünde olmaları faydalarına olacaktır.


Tedavi edilebilir mi?

Ne yazık ki anensefali olan bir çocuk için bilinen bir tedavi yoktur. Ancak bu, bebek ve ailesi için hiçbir şey yapılamayacağı anlamına gelmez. Birçok hastane perinatal bakım hizmetini sunmaktadır.

Besleyici gıdalar tüketmek ve gebelik öncesi ve sırasında bir vitamin takviyesi almak sinir tüpü doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Yeterli folik asit almak çok önemlidir. Çocuk doğurma çağındaki kadınlar, en az 400 mikrogram folik asitle günlük bir multivitamin takviyesi almalıdır çünkü çoğu kadın tek başına yiyeceklerden yeterli miktarda folik asit almıyor. Vitaminin sentetik formu vücut tarafından gıdalardan doğal olarak oluşan formdan daha kolay emilir ve kullanılır.
Anne kendi ve bebeğinin sağlığını korumak için şunları yapmalıdır:

Her gün folik asit içeren besinler tüketin
Folikasit kapsülleri kullanın tabiki hekim tavsiyesi ile
Sigarayı bırakın
Alkol içmekten kaçının
Uygun beslenme diyetini uygulayın


Daha önce sinir borusu defekti olan bir bebek doğurmuş olan gebe kadınlar gebelik süresince daha yüksek miktarda folik asit alması gerekebilir. Kadınlar önerilen folik asit miktarı konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır. Hamile olan kadınlar kendi ve bebeğin sağlığı için her türlü tedbiri almalıdır
 
Anensefali konjenital bir doğum kusurudur. Anensefali nin kesin sebepleri bilinmemektedir. Anensefali, nöral tüp kusurları ailesine aittir .Gebelik öncesi ve sırasında folik asit eksikliği tüp defekti şansını artırabilir. Doktorlar gebelik öncesi ve gebelik sırasında bu tür kusurları önlemek için folik asit kullanımını bu nedenle önermektedir. Gebelikte kullanılan bazı ilaçlar da bu duruma nedne olabilir. Gebelikte kullandığınız ilaçlar hakkında mutlaka doktorunuzu bilgilendirin. Anensefali çok faktörlü bir durum olabilir. Anensefali nin tüm nedenleri bilinmemekle birlikte, birçok epidemiyolojik çalışma, gebelik öncesi ve ilk trimester boyunca folik asit desteğinin, spina bifida ve anensefali doğum prevelansını en az % 50 azaltabileceğini göstermiştir.
 
Geri
Üst