anne adayları ve yeni annelere

reyhannn

Yeni Üye
Üye
anne adayları ve yeni annelere
Bebeğim neden ağlıyor?

Yeni anne ve babalar için bebeğin neden ağladığını açıklamak çok güçtür. Bebeğinizin ağlamasını dinlemek ve ne yapılacağını bilememek sabrınızı zorlayabilir. Hayatın ilk birkaç haftasında, bebeklerin çoğu zamanlarını ağlayarak geçirirler. Örneğin 6 haftalıkken ağlama süresi günde 2,5–3 saate varabilir; bu bir bebeğin uyanık olduğu zamanın yaklaşık %30’udur.
Bebekler aşağıdaki nedenlerle ağlayabilir!

Karnım aç: Ağlamanın en sık nedenidir. Genelde, bu ağlamayı parmak emme, ağız şapırdatma takip eder.
Yanlızım ve sıkıldım: Bebek kucağa alındığında ağlama aniden durur.
Yorgunum.
Rahat değilim.
Sadece ağlamaya ihtiyacım var: Genellikle gün sonunda meydana gelir. Eğer bebeğiniz gün boyunca iyiyse genellikle sadece enerjisini boşaltmak için ağlamaya ihtiyaç duyabilir.
Sinirliyim: Gözle görülür bir sebep olmadan çabuk kızıp ağlayabilir, zaman içinde değişebilir ve rastgele meydana gelebilir. Bazı bebeklerin doğalarında huzursuzluk vardır. Hassas, sinirli bebekler tüm gün boyunca ağlarlar ve sıkça gece boyunca ağlayarak uyanırlar. Yatıştırma teknikleri bu bebeklerde kolik bebeklerden daha çok işe yarar.
Gazım var: Yeni doğanlarda gaz çok yaygındır ve yarısından çoğunu etkiler. Gaz baloncukları rahatsızlık verir, huzursuzluğa sürükler ve ağlatır. Birçok gazlı yenidoğan bacaklarını kaldırır, rahatlamak için kıvrılarak yatar.
Diş çıkarıyorum: Yeni doğanların 4 ay ile 2 yaş arasında huzursuzluklarının çok genel nedenidir. Elini veya oyuncaklarını kuvvetli bir şekilde çiğnemesi, ağzının sulanması ve diş etinin bel vermesi belirtiler arasındadır.
Kulağım ağrıyor: Eğer çocuğunuzun kötüye giden soğuk algınlığı ve ateşi varsa, gece boyunca farklı bir huzursuzluğu varsa; bunun kulak enfeksiyonu olması mümkündür. Ancak çocuğun soğuk algınlığı ve ateş belirtileri yoksa büyük ihtimalle kulak enfeksiyonu değildir.
Midem bulanıyor: Emzirme ile beslenen yeni doğanlar, zaman zaman annenin gün içerisinde yediklerinden dolayı mideleri bozulabilir. Bu da saatler sürecek gaz ağrılarına neden olur.
Böcek ısırdı: Özellikle örümcek ısırığı.
Ağzımda yara var, boğazım ağrıyor: Enfeksiyonlar sırasında görülür. Gazı olan bebeği rahatlatmak

Hava yutmak ve gaz çıkarmak büyümenin normal bir parçasıdır. Ama barsaklardaki aşırı gaz bebeğin keyfini kaçırır. Aşağıdaki yolları deneyerek gaz oluşumu azaltabilirsiniz:
Daha az hava yutmasına ve daha çok gaz çıkarmasına çalışınız.
Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, areolayı (göğsün kahverengi bölgesi) bebeğin dudakları ile tamamen kavradığından emin olunuz.
Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız, biberonun sadece ucunu değil, tümünü alacak şekilde dudaklarının arasında olduğuna emin olunuz.
Beslerken biberonu 30- 40 derece eğiniz, içindeki havayı yutmasını engelleyiniz.
Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, gaz yapıcı yiyecekleri listenizden çıkarınız.
Bebeğinizi az miktarda çok sıklıkla besleyiniz.
Bebeğinizi beslerken ve besledikten sonraki yarım saat içinde yarı oturur pozisyonda (45 derece açı) tutunuz.
Emzik emzirmekten, boş biberon emziği emzirmekten veya boşaldıktan sonra anne göğsünü emzirmeye devam etmekten kaçınınız.
Bebeğinizin ağlamasını geciktirmeden cevaplandırınız, kucağınıza alınız. Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için neler yapabilirsiniz?

Bebeğiniz ağladığında, mümkün olduğu kadar çabucak yanına gidiniz. Heyecanlanmış ya da histerik hale gelmiş bir bebeği yatıştırmak çok daha zordur.
Bebeğinizi yavaşça hareket ettirerek pozisyonunu kendi ayarlayabilmesi için fırsat veriniz.
Bebeğinizle kibarca, sakin sesle konuşunuz. Onu yerinden kaldırmayı planladığınızı ve bunu yapmadan önce tamam olup olmadığını sorunuz.
Konuşmak istediğinizde bebeğinizi kaldırınca kendinizden 20 cm uzak tutunuz. Bu mesafe bebeğinizin sizi odaklaması için idealdir.
Eğer bebeğiniz aç değilse ama huzursuzsa, onu omzunuza koyunuz. Çevresine bakınca huzursuzluğu geçebilir.
Bazı bebekler kafalarının kontrol edilmesinden hoşlanmazlar; bu yüzden kafasının arkasından göğsünüze doğru onu zorlamayınız ve giydireceğiniz T-Shirtler sıkı olmamasına dikkat ediniz.
Eğer bebeğiniz kolaylıkla irkiliyorsa, onu ince bir battaniye ile sarınız, böylelikle kendini güvende hissedecektir.
 
Geri
Üst