Anne karnında ki bebek uyurmu ?

Uzman SühaN

Administrator
Anne karnında ki bebek uyurmu ?
Anne olmak bir kadına lütfedilmiş en kutsal vazife.Gebelik süreci anne adayı için zor bir dönem olsada en güzel duygulardan biri.Gebelik süresince anne adayı bebeğinin hareketleriyle heycanlanır,onu hissetmeye takip etmeye başlar.Anne adayının bebeği ile ilgili merak ettiği çok şey vardır.Bebeğim duyuyormu,bebeğim uyuyormu ? Anne karnın da bebek uyurmu konumuzun detayın da bulabilirsiniz.Öncesi ; Anne Karnındaki Bebek Nelerden Etkilenir , Anne karnında bebek hareketlerinin fazla hissedilmesi adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.



Günümüzde anne karnında ki bebek ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır.Bebeğin hareketleri, refleksleri araştırma konusu olmuş.Anne karnında ki bebek duyuyormu,uyuyormu,esniyormu hepsi gözlenmiş ve araştırmalar sonucu bebeklerin duyduğu uyuduğu bir takım refleksler gösteridiği kanıtlanmış.Anne karnında olan bebek 7.aydan itibaren uyumaya başlar.Günün %80 bölümünü bebek uykuyla geçirir.Günümüzdeki son görüntüleme usg cihazları bebeğin göz reflekslerini bile gösterebilmektedir.Bu göz hareketleri nin gzölenmesi bebeğin anne karnında uyuduğunun kanıtıdır.Anne karnındaki bebek rüya bile görmektedir.Bazı anne adayları bebeğinin gündüz çok sakin gece çok hareketli olduğunu söylüyor.Ve bebeğinin doğum sonrası gece uyumayacağını düşünerek kaygı yaşıyor.Bu kaygı yersizdir.Bebekler uyku düzenine alışıcak ve gece ile gündüzü ayırd etmeyi öğrenecektir.Anne karnın da bebeğin uyuması ile ilgili tüm detayları uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.Konu ile ilgili merak ettiğiniz soruları bubaşlık latından yöneltebilir,ayrıca deneyimlerinizi de paylaşabilirsiniz..



anne karnında uyuyan bebek.jpg








Yeni doğan bir bebeğin özellikle 1 yaşına kadar günün büyük kısmını uyuyarak geçirmesi gibi anne karnındaki bebek de günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Gebeliğin 7. ayından sonra bebek 24 saatin %80-90'ını uyuyarak geçirir. Araştırmalar anne karnında da bebeklerin uyuduğunu hatta rüya gördüğünü göstermektedir. Bebeklerde ve yetişkinlerde uyku sırasında görülen hızlı göz hareketleri anne karnındaki bebekte de gelişmiş ultrason cihazları ile görülebilmektedir (Rapid eye movement, REM). Bu REM uykusu döneminde fetusta hız göz hareketleri olur ve rüya görebilir. NON-REM denilen uygunun diğer dönemi daha sakin bir dönemdir, bu dönemde rüya görmez, bu dönemde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Fetusun uyuması bazen NST'de (non stres test) farkedilir, nonreaktif patern izlenir.


Bebekler ve yetişkinlerdeki gündüz-gece kavramı anne karnındaki fetusta yoktur. Anne karnında fetus gündüz ve gece birkaç saat aralıklarla uyku periodları yaşar. Bazı anneler gece çok hareket eden bebeğin doğduktan sonra da geceleri uyumayacağından endişe ederler ancak bu doğru değildir, bebek doğduktan sonra durum değişecektir ve zamanla gece uyku düzenini öğrenecektir. Anne karnında bebek uyurken hareketleri azalabilir bu nedenle hareket sayımı az hissedilmişse bir kaç saat sonra tekrar sayılmalıdır.

Bebek hareket etmiyorsa uykuda mı demektir?

Bebeğin hareketlerinin az olması da uyku kaynaklı olarak gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle hareket sayımlarını farklı saatlerde yapmak da mümkün olmaktadır. Ayrıca bebeğin çok ya da az hareket etmesinden endişelenmek ise yersiz bir durum olmaktadır. Anne karnındaki ortamın farklı olması nedeniyle hareketleri bu zaman dilimi olarak karşılaştırmak yerine doğumu beklemek daha doğru bir düşünce tarzı olarak ortaya çıkıyor. Günümüzde cihazlar oldukça gelişmiş olduğundan bebekler daha ayrıntılı olarak gözlemlenebilmektedir. Ultrason cihazlarının da bu yönde ilerlemesi ile birlikte bebeklerin gelişimi de daha sağlıklı olarak takip edilmektedir. Bu sayede anneler de yeni misafirleri hakkında daha ayrıntılı bilgileri rahatlıkla öğrenebilmektedir.
 
Geri
Üst