Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

nisan

Yeni Üye
Üye
Anne Karnindaki Bebegin gelisimi
Anne Karninda Bebek Gelişimi:

bebeğin anne karnındaki gelişimi 33 haftalık bebeğin kilosu 36 haftalık anne karnındaki görüntüsü 33 doğan bebekler 17 bebek görüntüsü
arkadaslar son haftadan gelisim basliyor ilk haftanin gelisimleri son sayfadadir,kusura bakmayin hata ettik

rabbim herkese bir bebek nasip etsin insssssssss




anne karninda bebegin duygulari

Hamileler, bebeği ile ilgili pek çok değişik şeyi merak eder. Hamileliği sırasında bebeğin sağlığı ile ilgili meraklar doğal olarak önceliklidir. Ancak bebeğin iyi olduğunu öğrendikten sonra merak ve ilgisi, diğer konulara yönelir. Bebeğin büyüklüğü, boyu, kilosu, duruş şekli gibi değişik pek çok konu merak uyandırır. Anne adayını heyecanlandıran ve ilgisini çeken konulardan bir diğeri de bebeğinin kendisini duyup duymadığı, canının acıyıp acımadığı gibi duyular ile ilgili olan durumlardır.


İnsanlarda beş ana duyu vardır. Bunlar dokunma, tat alma, koku alma, işitme ve görmedir. Bu beş duyu bireyin dış dünya ile olan ilişkilerini düzenler. Du­yuların anne karnındaki gelişimini tam anlamı ile bilebilmek doğal olarak olanaksızdır. Ancak gözleme ve hücresel incelemeye dayalı çalış­malar ile bunların gelişimi hakkında fikir edi­nilebilir. Amerikan Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Mumcu ile bu konuyu eni konu konuştuk.


DOKUNMA:
Anne rahmi, bebeğin dış dünyadan tamamen izole olduğu bir ortam değildir. Rahim içinde sürekli bir aktivite ve uyaranlar mevcuttur. Bu bebeğin tüm gelişimi için olması gereken bir durumdur. Anne karnındaki yaşamda gelişen ilk duyunun dokunma olduğu düşünülür. Do­kunma duyusu, insanın dış dünya ile iletişimi­nin temel unsurudur. Bebekte dokunma his­sinin 8. hamilelik haftası gibi çok erken bir dö­nemde başladığı düşünülür, ilk dokunma his­si, genelde ağız çevresinde ve yanaklarda or­taya çıkar. Bu haftada bebeğin yanağını oluş­turacak olan kısmına tek bir saç teli dokundu­ğunda bile bunu hissedebileceği kabul edilir. 10. haftada genital bölgede, 11. haftada avuç içlerinde ve 12. haftada ayak tabanlarında do­kunma hissi ortaya çıkar. Bu bölgeler, aslında erişkinlerde en fazla duyu reseptörlerinin bu­lunduğu, dokunmaya en hassas noktalardır. 17. haftaya gelindiğinde karnın ve kalçaların tamamı dokunmaya karşı hassastır, insan vücudunun en büyük organı, cilttir, in­san cildi, pek çok değişik uyarıyı yorumlayabi-len, çok sayıda algılayıcı ile donatılmıştır. An­cak cildimizin algıladığı temel uyanlar sıcak, soğuk, basınç ve ağrıdır. Anne karnındaki be­bek, 32. haftaya ulaştığında vücudunun her bölgesi bu dört temel uyarana cevap verecek gelişimi tamamlamış durumdadır. Buna kar­şılık, bebeklerin ağrıyı algılayıp algılamadıkla­rı konusunda elde yeterli veri yoktur.


TAT ALMA:

Tat duyusu, erken gelişen duyulardan birisi­dir. Tat almadan sorumlu olan algılayıcılar, hamileliğin 13-15. haftasında mevcuttur ve bunların yapısı erişkinlerinki ile hemen he­men aynıdır. Bu nedenle bebeğin bu hafta­dan itibaren değişik tatları ayırt edebildiği dü­şünülür. Amniyon sıvısı sürekli yapım ve emi-lim halinde olan dinamik bir sıvıdır ve bebek sürekli olarak bu sıvıyı yutar. Amniyon sıvısı­nın içinde değişik tatlara sahip olan purivik asit, laktik asit, sitrik asit, creatinin, üre, pro­teinler ve tuzlar vardır. Son dönemlere ulaşıl­dığında, bebeğin 24 saat içinde yuttuğu am­niyon sıvısı miktarı, neredeyse bir litreye yak­laşır. Amniyon sıvısının içeriği, tıpkı anne sü­tünde olduğu gibi annenin yediği besin mad­delerinin tat ve aramalarını da taşır. Yapılan gözleme dayalı incelemelerde, anne adayı, tatlı besinler tükettikten sonra bebeğin yutma hareketlerinde artış, acı ve ekşi besinler tüket­tiğinde bu hareketlerde bir miktar azalma ol­duğu görülmüştür. Bu durum, bebeğin anne karnındayken değişik tatları ayırt edebildiği te­zini kuvvetlendirir.


KOKU ALMA:

Tat ve koku aslında birbiriyle bağlı duyulardır. Bebeğin burnu, hamileliğin 11-15. haftaları arasında oluşumunu tamamlar. Bu sırada amniyon sıvısı, bebeğin tüm ağız, burun, ge­niz ve akciğer yapısı içinde dolaşır ve bebeğe değişik tat ve kokuya sahip maddeleri taşır. Bu maddeler, doğrudan tat ve koku almadan sorumlu algılayıcı hücreler ile temas halinde bulunarak onları uyarırlar. Bu nedenle, be­bekler, daha anne karnındayken değişik ko­kuları tanıyıp ayırt edebilirler. Yapılan bir araştırmada, anne adayı kafeinsiz ya da normal kahve içtiğinde bebeklerin kalp atım hızı ve soluk alıp verme şekillerinde de­ğişimler gözlenmiştir. Bunun kahvenin koku­suna bağlı olup olmadığı kesin değildir ancak kahvenin keskin kokusunun da rolü olduğu ileri sürülür. Yeni doğan bebeklerin anne sü­tünün kokusuna karşı zaafları olduğu bilinir ve bu durumun açıklaması olarak, anne kar­nındayken sütün içeriğine benzer bir kokuyu hafızalarına aldıklarına inanılır.


İŞİTME:

Anne karnındaki bebek, amniyon sıvısı, ra­him duvarı, anne adayının karnı gibi pek çok bariyerin arkasında bulunmasına rağmen ra­him içi sessiz bir ortam değildir. Bebek bura­da pek çok titreşim ses ve harekete maruz ka-lır. Aslında rahim içindeki yaşam oldukça gü­rültülü sayılabilir. Annenin damarlarından geçen kan, bağırsak ve mide sesleri, rahim içindeki bebeğin karşılaştığı temel seslerdir. Bunların dışında, anne adayının ve diğer kişilerin sesleri de bebeğe doğrudan ulaşır. Tüm bu sesler içinde doğal olarak en güç­lüsü bebeğin annesinin sesidir. Bebeğin kulağı 8. haftada oluşmaya başlar. Duyma yeteneğinden sorumlu olan kemik­ler ve ses iletisini beyine taşıyan sinirler, büyük ölçüde oluşumunu bitirir ancak bu gelişim 24. haftada tamamlanır. 25. hafta­dan itibaren bebek annesinin sesini duya­bilir; 27. haftada ise annesinin sesi dışında dışarıdan gelen seslere ve hatta babasının sesini bile duyup tepki verebilir. Ancak hem içinde bulunduğu ortam, hem de be­beği içinde bulunduğu amniyotik sıvının olumsuz etkilerinden koruyan kremsi taba­ka olan verniksin kulaklarını tıkaması nede­ni ile sesleri büyük bir olasılıkla boğuk ola­rak duyar.
Bebeğin seslere verdiği tepkiler de değiş­kendir. Ani kapı çarpması ya da benzeri şiddetli bir ses, bebeğin anne karnında ani­den sıçramasına neden olabilir. Öte yandan reaktif duyma adı verilen durum biraz daha farklıdır. Burada işitme kulaktaki kemikler yardımı ile değil ses dalgalarını cilt ve ke­mikte yarattığı titreşimler yardımı ile gerçekleşir. Anne karnındaki bebeklerin 16. hamilelik haftasından yani işitme sistemi­nin tam olarak gelişimini tamamlamasın­dan 8 hafta öncesinden itibaren ultrasonda seslere yanıt vermesinin açıklaması bu şe­kilde yapılır.


GÖRME:

Anne karnındaki yaşam sırasında en son gelişen duyu sistemi görmedir. Bebeğin göz kapakları 26. haftaya kadar kapalıdır. Bu süre içinde görmeden sorumlu temel birim olan retina gelişimini tamamlar. 26. hafta civarında bebek gözlerini açmaya başlar ve göz kırpabilir. Doğumdan hemen sonra be­bek yaklaşık 30 santimetre uzaklığa kadar net bir şekilde görebilir. Bu mesafe emzir­me sırasında anne ile bebeğin yüzü arasın­daki yaklaşık uzaklıktır. Anne karnındaki bir bebeğin görme işlevini test etmek ola­naksızdır. Ancak erken doğan bebeklerde yapılan incelemeler, 28-34 haftalar arasın­da doğan bebekler incelendiğinde bu be­beklerin objeleri yatay ve düşey düzlemde 31-32. haftadan itibaren takip edebildikle­rini gösterir. 33-34. haftada ise bu takip yeteneği, zamanında doğmuş bir bebeginki ile aynıdır,
Bebeğin gözleri 26. haftaya kadar kapalı ol­makla birlikte anne adayının karnı üzerine uy­gulanan güçlü bir ışık kaynağına kalp atışla­rında bir hızlanma ile yanıt verir. Gerçekte ra­him içi mutlak karanlık değildir. Tıpkı sesleri geçirdiği gibi ışığı da geçirir. Ancak bu geçir­genlik ses ile kıyaslandığında çok daha azdır. Buna rağmen bebek gündüz ile geceyi rahat­lıkla ayırt edebilir. 33. haftadan itibaren be­beklerin göz bebekleri ışığa tepki vererek bü­yüyebilir ya da küçülebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

29.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:

Yaklaşık bu haftalarda, bebeğiniz gözlerini açabilir ve başını uterus içinde sürekli, parlak bir ışık kaynağını bulmak için döndürebilir. Yağ tabakaları oluşmaya devam eder ve tırnakları tomurcuklanır .Duyuları tamamen gelişmiştir,ışık,ses,tat ve kokuyu algılayabilir. Boy: 38 cm. Ağırlık: 1300 gr' dır.



30.Haftada Bebeğin Gelişimi:


Bebeğin gittikçe aşağıya indiğini fark etmeye başlayabilirsiniz. Bu durumda hafifleme ve karnın alt kısımlarında basınç artması hissinden, bebeğin dışarıya fırlayacağı hissine kadar her türlü hissi duyabilirsiniz. Nefes alma ve yemek yeme daha kolay olabilmesine rağmen yürümek rahatsız edici olabilir ve sürekli idrar yapma ihtiyacınız olduğunu hissedebilirsiniz.



Bebek şimdi yaklaşık 1350 gr ağırlığında ve 45 cm uzunluğundadır. Lanugo tüyleri kaybolur. Bebeğin başı uzamaktadır ve bu sırada beyin gelişimi çok hızlıdır.






31.Haftada Bebeğin Gelişimi:


Bebeğiniz uterus içinde görebilir, ışığı karanlıktan ayırabilir. Ayrıca gözlerini kırpabilir ve kapatabilir.Bebek daha az hareket etmektedir, çünkü hareket etmesi için yeterince yer yoktur.Boyu 45 cm ,ağırlığı 1750 gr kadardır. Gittikçe artan cilt altı yağ dokusuna bağlı olarak şişmanlamaktadır.işitme duyusu iyice gelişmiştir tanıdık sesleri ve müziği ayırabilir.






32.Haftada Bebeğin Gelişimi:



Rahim içinde hareket edebileceği alanlar hızla azalmaktadır. Gözlerini açıp kapar ve solunum hareketleri yapar.Saçları alın sınırına uzanmış yağ ve kas dokusunda artış hızlanmıştır.Cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam ettikçe bebeğinizin rengi kırmızıdan pembeye doğru dönmeye başlar.Bu dönemde doğan bebekler solunum zorluğuna sahip olup emme refleksine sahip değildirler.



Bu dönemde doğma ihtimali beliren bebekler mutlak yoğun bakım ünitesinin olduğu hastanelerde doğurtulmalıdırlar.Beyin gelişmeleri hızlanmış,gözler izleme hareketleri yapar,irisi ışık ve karanlığa cevap verir.Bebek uyur ve hareket eder bunları farklı hareketleri ile belli eder.


Doğacağı zamanki haline benzer ama zayıftır. Boy:41 cm, Ağırlık:1800 gr.






33.Haftada Bebeğin Gelişimi:
Bebek şimdi yaklaşık 2040 gr. ağırlığındadır ve 47cm uzunluğundadır. Nefes alma pratiği yaparak amniotik sıvıyı inhale ederek akciğerlerini çalıştırmaktadır. Şimdi haftada 500 gr almaktasınız ve bunun kabaca yarısı doğumda bebeğe gider. Ayrıca bebek bundan sonraki yedi hafta boyunca doğum ağırlığının yarısından fazlasını alarak, rahmin dışındaki yaşam için şişmanlar. Bu yağ depolanmalarından dolayı cilt kalınlaşır ve pembeleşir.Erkek fetuslarda testisler yumurtalık kesesi içine girmiştir.Cilt rengi kırmızıdan pembeye döner.
34.Haftada Bebeğin Gelişimi:
Anne adaylarında rastlanacak sindirim sistemi ile ilgili sorunlar az ama sık yüksek lifli yiyecekler tüketerek ve bol sıvı içerek azaltılabilir. Bacaklarda kramp şikayetleri ile oldukça sık karşılaşılır. Doğuma kadar vitamin ve mineral alımını sürdürmek hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Halsizlik ve yorgunluk özellikle 34. haftadan sonra daha sık hissedilir. Bu sırada annenin ağırlığı da 7 – 8 kilo kadar artmıştır. Genel olarak, özel haller dışında ayda bir kez kontrole gidilmesi yeterli olmakla beraber, 36. haftadan sonra doktorun insiyatifine göre bu ziyaretler daha da sıklaştırılabilir. Bu muayeneler sırasında tansiyon ölçülür, uterusun büyümesi kontrol edilir ve fetusun rahim içindeki pozisyonu değerlendirilir.

Şimdi bebeğiniz yaklaşık 2270 gr ağırlığındadır ve ortalama 47 cm uzunluğundadır. Şimdiye kadar muhtemelen baş aşağıda pozisyonunu almıştır. Çoğu bebekler bu sırada bunu yapar, ancak pozisyon değiştirmeye devam edebilir. Kafa kemikleri halen oldukça yumuşaktır ve tamamen birleşmemiştir, böylece bebeğin dar doğum kanalından çıkışını kolaylaştırırlar. Ayaklarınızın, ellerinizin, yüzünüzün ve ayak bileklerinizin oldukça şiştiğini ve bu ödemin ılık ortamlarda ve günün ilerleyen saatlerinde daha da kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Vücudunuzun, bebeğiniz ve böbrekleriniz için bol sıvıya ihtiyacı vardır. O yüzden su için, eğer akşamdan sonra belirgin şişlik gözlenirse, doktorunuza haber verin, bu preklampsi (erken doğum) bulgusu olabilir.Erkek fetuslarda testisler yumurtalık kesesi içine girmiştir.Cilt rengi kırmızıdan pembeye döner. Boy: 42 cm. Ağırlık: 1950 gr.




35.Haftada Bebeğin Gelişimi:
Bebeğiniz şimdi 2500 gr üzerinde bir ağırlıktadır ve muhtemelen 50 cm'e yakın bir uzunluktadır. Bu devrede doğan bebeklerin yüzde 99'u yaşar. Akciğerler sıklıkla tamamen gelişmiştir ve solunum problemleri, 35 haftadan önce doğan bebeklerde veya prematürelerde ölüm nedeni olan problemleri daha kolaylıkla çözümlenir. Pek çok kadın ayrıca bebeğin bacaklar ve pelvisteki sinirlere olan basıncından dolayı pelvik bölgede bir kaşınma hissi veya uyuşukluk fark etmeye başlayacaktır. Ne yazık ki, bu bebek doğana kadar kaybolmayacaktır.

Bebeğinizin yağ depolaması devam ediyor. Bu haftada kol ve bacaklarda yağ tutulumu başlıyor. Tüm organ sistemleri gelişim ve olgunlaşmasını tamamladı. Artık son rütuşlar yapılıyor. Artık içinde yüzdüğü suya oranla rahim içinde daha fazla yer kaplamaya başladığından hareketleri de çok kolay olmayacaktır. Bebeğiniz 2590 gram kadardır.Kilo artışı , özellikle yağ depolanması omuzlar hizasında başlayacaktır.8. ayda doğanların 7.ayda doğanlara nazaran yaşamlarının az olduğuna dair halk arasında bir inanç vardır.Bu düşünce 8.aydaki bebeğin hayati fonksiyonlarının dış dünyaya adaptasyon açısından 7 aylık bebeğe nazaran daha da güçlendiği için yanlıştır.
36.Haftada Bebeğin Gelişimi:

Bebeğiniz 2800 gram kadardır.Yağ artık yanaklarda depolanmaya başlar, deri altında yağ dokusunun depolanmasından dolayı vücut daha dolgundur ve yüz cildindeki buruşukluklar kaybolur. Bebek yavaş yavaş doğum kanalına girer baş sivrileşir ve deforme olur .Baştaki bu şekil değişikliği doğum sırasında daha da artar ama doğumdan 1-2 gün içinde normale döner.Bebek şimdi yaklaşık 2750 gr. ağırlığında ve 50 cm uzunluğundadır.





37.Haftada Bebeğin Gelişimi:


Bu haftanın sonunda bebeğiniz artık herhangi bir gün doğabilir. Bebeğiniz şimdi yaklaşık 3000 gr. ağırlığındadır ve 52 cm. uzunluğundadır. Haftalık check-up' ınızda, doktorunuz bebeğinizin hangi durumda olduğunu, bebeğin doğum kanalına ne kadar uzaklıkta olduğunu belirtir, kontrol etmek isteyebilir.Bu dönemde haftalık kontrollere devam ederken,hekiminizle net olarak doğum şekli hakkında konuşmalısınız. Hekiminiz bu sırada ultrason muayenesi ile rutin kontrollerini yaparken,gerekirse uygun aralıklarla NST de yapılmalıdır.Rahim içinde soluk alıp verme hareketleri yapar ve bunların ultrasonda izlenmesi bebeğinizin iyi durumda olduğunun göstergesidir.

Bebek eğer karnınıza çok kuvvetli bir ışık kaynağı dayarsanız yüzünü o tarafa doğru çevirecektir. Amniyon sıvısına göre hacmi çok arttığından hareket etmesi zorlaşır ve bebek hareketlerinde azalma fark edebilirsiniz. Bebeğiniz artık iyice büyüdü. Ortalama 3000 gram civarında ve yerine sığamaz olmuştur.Karnınızda geniş dalgalar oluşturarak kendini daha çok hissettirmeye başlar.Geceleri sizi daha sık uyandırabilir. Vücudu iyice şekillenmiş,doğum kanalına yerleşme çalışmaları devam etmektedir. Beyni hızla gelişmeye devam eder.El ve ayak tırnakları artık parmakların ucuna kadar uzamıştır.



38.Haftada Bebeğin Gelişimi:


Bu haftada bebeğinizin kafa çevresi ile karın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir.Yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlar. Aynı şekilde siz de daha az kilo almaya başlarsınız. Bebeğiniz şimdi 3000 gr.'ı geçkin bir ağırlıktadır ve yaklaşık 52 cm uzunluğundadır. Bebeği kaplayan tüylü lanugo tabakasının çoğu kaybolmuştur ve peynir benzeri tabaka, "vernix caseosa" da yok olmuştur (bir kısmı doğumda kalabilir). Her ikisi de, diğer sekresyonlarla birlikte bebek tarafından yutulacak ve bebeğin bağırsaklarında tutulacaktır. Bunlar bebeğin ilk bağırsak hareketleriyle atılan siyah renkli bir dışkıyı, oluşturacaktır. Biz buna "mekonyum" diyoruz.

39.Haftada Bebeğin Gelişimi:

Bebeğiniz muhtemelen (% 96 ) önce başın doğum kanalına girdiği bir pozisyondadır. Bebek halen bağışıklık sistem açısından tam gelişmemiştir ve çocuk esi (plasenta) aracılığı ile anneden antikorları almaya devam etmektedir. Sizden geçen antikorlar bebeğinizin doğum sonrası en az 6 ay süreyle enfeksiyonlara karşı mücadelesinde yardımcı olacaktır.Doğumdan sonra bebek, bazı antikorları (Ig A) sütten almaya devam edecektir.

Son haftada amniyon zarı her an açılabilir ve sularınız gelebilir. Bazen bardaktan boşalırcasına hızlı ve fazla miktarda olan bu olay bazen de çok yavaş olabilir. Hatta kendinizi idrar kaçırırmış gibi hissedebilirsiniz. Miktarı ne olursa olsun sularınızın geldiğini düşünüyorsanız zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalı ya da hastaneye gitmelisiniz.

Artık bebek çok sık uyumaya başlamıştır. Büyük gün çok yaklaşmıştır ve güç toplamak için uyumaktadır. Boyu yaklaşık 51 santim, kilosu 3.250 gramdır.
40.Haftada Bebeğin Gelişimi:
Normal doğuma karar verildiğinde ultrason ve NST ile bebeğin iyi olduğu gösterilmek kaydı ile MDT geçmesine rağmen doğurmayan gebeler 10-14 gün daha bekleyebilirler. Bu süre sonunda da doğum olmazsa önce suni sancı denenir .Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Tatlı küçük bebeğinizi kucaklamak için artık çok fazla zaman geçmeyecektir. Fakat eğer doğum tarihiniz gelir ve geçerse paniklemeyin, bebeklerin sadece yüzde 75'i gerçek tarihinde doğar.

Bebeğiniz doğum gününe hazırdır. Cildi pembe - kırmızı bir renkte, boyu yaklaşık 52 santim, kilosu 3.300 - 3.500 gramdır.

Doğum anı yaklaştıkça rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlar. Bu açıklık yaklaşık 10 cm’e ulaştığında doğumun ilk evresi tamamlanmıştır. Bundan sonra ikinci evre ile bebek anne karnında geçirdiği yaklaşık 41 haftalık süreyi tamamlayarak dünyaya gelir.



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

25.Haftada Bebeğin Gelişimi:

Bebeğin cildi artık şeffaf görünümünü kaybetmektedir.Vücuduna bol gelircesine cilt kıvrımlarla kaplıdır.Kalp atımları stetoskop ile veya bebeğin pozisyonu da uygunsa karna kulağını dayayan biri tarafından duyulabilir.
Boy: 33 cm. Ağırlık: 700 gr.



26.Haftada Bebeğin Gelişimi:

Bebeğin hızla büyümesi ve hareketlerinin daha fazla güçlü olması nedeniyle kaburgalarınızda ve karnınızda ağrılar olabilir.

Bu haftada bebeğin akciğer gelişimi hızlanır. Akciğerler çalışmaları için çok gerekli olan, surfaktan denilen maddeyi üretmeye başlar. Ayrıca bu haftadan itibaren el ve ayak izleri oluşmaya başlar.Beyin fonksiyonları normal bir yeni doğanınkine benzer. Beynin uyku ve uyanıklık dönemlerine ait özellikler ayırt edilebilir. Boy yaklaşık 34 cm, ağırlık 820 gr’dır.



27.Haftada Bebeğin Gelişimi:

Bu haftada beyin gelişimini hızla sürdürmeye devam ediyor ve akciğer gelişimleri devam ediyor. Bebek bu haftalarda parmak emer ve böylece sakinleşir , çene kasları gelişir.Artık ağlayabilir.Boy: 35 cm. Ağırlık: 1000 gr



28.Haftada Bebeğin Gelişimi:

Karında büyüyen bebek nedeniyle sindirim sorunları, uykusuzluk, zor nefes alma gibi sıkıntılar artarak devam eder. Bol sıvı , taze sebze meyve almakla kabızlık azaltılabilir.Bu haftada bebeğiniz hızla büyümeye devam edecek ve rahim içini mümkün olduğunca dolduracak. Rahim büyüklüğünüz neredeyse kaburgalarınızın seviyesine ulaştı. Bu haftada bacaklarınızdaki varislerde artış ve şişme fark edebilirsiniz. Yine hemoroit probleminiz varsa bu kötüleşebilir, yada bacaklarınızda sık sık kramplar yaşayabilirsiniz.Yine bu haftada kan uyuşmazlığınız varsa doktorunuza bunu hatırlatın.
2.trimestr döneminde bebeğin kalsiyum ihtiyacı artar. Bebek asla kalsiyumsuz kalmaz ancak yeterli kalsiyum alınmazsa annenin kemiklerindeki depo azalır.

Bebeğin akciğerleri hızla yapı ve fonksiyon açısından dışarıda yaşamaya hazır hale gelmektedir. Beyinde (REM ) derin uyku (rüya görülen uyku) dalgaları tespit edilebilir . Erken doğum halinde yaşama olasılığı yükselmiştir.

Eşiniz elini karnınıza koyduğunda hareketleri hissedebilir. Doğarsa, çok iyi bakımla yaşatılabilir. Zayıfça ağlayabilir.Hıçkırır.Vücudu yağ depolamaya başlar.Bebek sesleri tanımaya başlar.Kişiliğin bu haftadan itibaren oluştuğu düşünülmektedir. Boy:36 cm. Ağırlık:1100 gr.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

http://annekarnindakibebek.blogcu.com/Anne+Karnindaki+Bebegin+6_Aydaki+Gelisimi/


[FONT=Tahoma, sans-serif]20.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:[/FONT]​

[FONT=Tahoma, sans-serif]Bebeğin tırnak, saç ve kirpik oluşumu tamamlanmıştır, bu dönemde yapılacak bir ultrasonografik incelemede organları rahatlıkla seçilebilir. Vücudunun büyük bir kısmı lanuga olarak adlandırılan yumuşak ve tüylü bir tabaka ile kaplıdır. [/FONT]

[FONT=Tahoma, sans-serif]
20_hafta_2.jpg
[/FONT]

[FONT=Tahoma, sans-serif]Bu haftada doğumdan sonra 5 yaşına kadar devam edecek olan hızlı beyin olgunlaşması başlar. Bebeğin koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları iyice aktif olmaya başlar.[/FONT]

[FONT=Tahoma, sans-serif]Bebek anne karnında uyku ve uyanıklık dönemlerine girer.Rahim yüksekliği göbek hizasındadır. Anne, bebek hareketlerini hissetmeye başlar. Boy:25 cm, Ağırlık:340 gr.[/FONT]







21.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:

[FONT=Tahoma, sans-serif]Bebeğin kalp kası bu haftadan itibaren güçlenmeye ve daha güçlü bir şekilde kan pompalamaya başlar. Bebeğin bulunduğu ortamın oksijeni daha az olduğu için kan daha hızlı gezmelidir ve kalp kası daha fazla çalışmalıdır. Bu nedenle rahim içindeki bebeğin kalp atım sayısı 120-160 arasında değişir.Boy 28 cm, ağırlık 400 gr’dır.[/FONT]

21_hafta.jpg


[FONT=Tahoma, sans-serif]22.Haftalık Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:[/FONT]​



[FONT=Tahoma, sans-serif]Bebek bu dönemde gerçek bir insanın ufak bir modeli gibidir. Seslere hareketle yanıt verir ve güzel sesleri ayırt eder.Çocuğunuzla konuşabilir,hatta ona şarkılar söyleyebilirsiniz. Doğumdan sonra aynı seslerle bebeği daha kolay sakinleştirebilirsiniz. Göz kapakları oluşmuştur ve hareket ettirebilir. Beyinde gelişme bu haftadan itibaren biraz hızlanır. Bebek erkek ise testisler ilk gelişim yerleri olan karın içi bölgeden skrotuma inmeye başlar. Bu süreç 32 GH ‘ın sonuna doğru tamamlanır. Bu hafta sonunda boy 29 cm, ağırlık 470 gr’dır.[/FONT]​



[FONT=Tahoma, sans-serif]
22_hafta.jpg
[/FONT]​



23 Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:




[FONT=Tahoma, sans-serif]Bu haftada bebeğin vücudu giderek normale dönmektedir. Ancak baş vücuda göre hala nispeten biraz daha büyük orta kulak kemikleri de gelişimini tamamlar ve sesler bebeğin işitme merkezine iletilmeye başlanır.Yani bebeğinizin kulakları duymaya başlar.Vücut oranları ise daha çok yeni doğan bir bebeği andırmaktadır.Cilt hala kırışıktır,çünkü hızla kilo almaya devam edecektir.Lanugo kılları daha koyu bir renk alır.[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif]Boy 31 cm, ağırlık 550 gr’dır.[/FONT]


23_hafta.jpg


[FONT=Tahoma, sans-serif]24.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:[/FONT]​



[FONT=Tahoma, sans-serif]Bu haftadan itibaren bebeğin algılarının önemli bir kısmı geliştiği ve bebeğin uyaranlara refleks değil, bilinçli cevap verdiği bilimsel veriler tarafından gösterilmiştir.Yani bebek artık öğrenmeye, bilgileri hafızasında depolamaya ve düşünerek mantıklı tepkiler vermeye başlamıştır.Oldukça buruşuk olan cildini verniks olarak adlandırılan bir madde kaplanır. Bebek parmağını emebilir, öksürebilir ve hatta hıçkırabilir.Artık bebek gözlerini açabilir. Doğduğu takdirde yaşam şansı yok denecek kadar azdır. Boy:32 cm, Ağırlık:600 gr.[/FONT]

24_hafta_2.jpg
 
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

[FONT=Tahoma, sans-serif]16.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif]Bebeğiniz büyüdükçe sizin rahminizde büyüyecek rahminiz simdi 250 gram kadardır ve rahim göbeğin 7,5-10 cm altında hissedilebilir.Amnion suyu artmaktadır ve 250 cc kadar olmuştur.Bu haftadan sonra , birden çok gebelik yaşamışsanız daha erken olmak üzere , halk arasında "canlanma" denilen barsakta gaz veya karında kas seğirmesi gibi çocuk hareketlerini hissedebilirsiniz.
16_hafta.jpg

Bebeğin hareketlerini hissetmiyorsanız , üzülmeyiniz zira fetal hareketler kadından kadına değişen zamanlarda 16-20.haftalarda hissedilir ve bir bebek diğerinden daha fazla aktif olabilir ve daha fazla hareket yapabilir.Ayrıca bebeğin boyu ve sayıları ne kadar fazla ise o kadar çok hissedersiniz.

Bazı durumlarda 12-14. haftalarda da cinsiyet görülebilir, yada gebeliğin son dönemlerine kadar hiç görülemeyebilir fakat bu çok nadir bir durumdur. Bu haftalarda bebeğin cinsiyetinin saptanması asıl olarak incelemeyi yapan hekimin tecrübesine bağlıdır.Yine bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20. haftalardır. Down sendromu hakkında bilgi almak için tıklayın.

Tecrübeli anne adayları bebeğin ilk hareketini bu haftada hissedebilirler. Ancak hareketin hissedilmemesi anormal bir durum olduğu anlamına gelmez. İlk gebeliğini yaşayanlarda bu 20 hafta civarında gerçekleşir.

Bebeğin baş - popo uzunluğu 10,75 - 11, 5 cm,ağırlığı 140 gr kadardır. Tırnaklar tam olarak oluşmuştur.Başta ince kıllar ve tüyler (lanugo) daha da belirginleşmiştir. Sinir sistemi gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Sinir uyarıları ve bunlara kasların yanıtı sonucu artarda ince el ,kol,bacak ,vücut hareketleri görülür.Özel bir stetoskopla çocuk kalp sesleri duyulabilir.

Kaş ve kirpikleri oluşur. Ultrason ile cinsiyet tayini yapılabilir. Bebeğin bacakları artık kollarından daha uzundur.
[/FONT]

17.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:
17_hafta.jpg
[FONT=Tahoma, sans-serif]İştahınız gittikçe düzelmektedir. Düşük korkusu oldukça azalmış , doğum ise bir hayli uzaktadır. Yükünüz henüz ağır değildir,hareketleriniz çok kısıtlanmamıştır.Yavaş yavaş hareketlerini dinleyerek çocuğunuzla kabaca bir iletişim kurabilirsiniz. Gebelik büyüdükçe elini karnınıza koyarak çocuk hareketlerini eşiniz de hissedebilir.

Eklemlerde gevşeme artarak devam etmektedir. Yataktan önce oturup sonra el ve kollarınızın yardımıyla ayağa kalkınız. Dengesiz ve ağır yükler taşımayınız. Yerden bir şey alırken belden eğilmeden diz çökerek alınız. Raflardan iki elinizle ulaşamadığınız yüksekliklerdeki eşyalara uzanmaya (özellikle tek elle) çalışmayınız.

Bebeğin cilt altı yağ depoları bu gebelik haftasından itibaren hızla artmaya başlar. Bebek ve plasenta bu haftada yaklaşık aynı boyutlardadır. Bebeğin emme, yutma ve göz kırpma refleksleri de bu gebelik haftalarında ortaya çıkar. Bebeğin kemiklerinde kalsiyum depolama işlemi hızlanır. Parmağını emebilir.Bu haftada bebeğin minicik kalbi günde 30 lt (1.5 kova dolusu kadar) kan pompalar.Bu hafta sonunda boy 18 cm, ağırlık 150 gr’dır.
[/FONT]

18.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:

18_hafta.jpg


[FONT=Tahoma, sans-serif]Bebeğin büyümesine paralel olarak anne adayı da kilo almaya başlar. Bu haftalara kadar 2-4 kilo almak oldukça normaldir. Kalbiniz gebelik öncesine göre %30-50 daha fazla çalışmaktadır.

Bu haftada bebek el ve ayak parmaklarını sık sık açıp kapar. Barsaklarda mekonyum adı verilen ilk dışkı bu gebelik haftasından itibaren oluşmaya başlar. Erkek bebeklerde prostat gelişimi bu hafta başlar ve tamamlanır. Bu hafta sonunda boy 20 cm, ağırlığı 210 gr’dır.Bu hafta ile 22 .hafta arasında yapılacak ayrıntılı bir ultrason muayenesi ile normal gelişme , gebelik yaşı , bebeğin cinsiyeti ile ilgili oldukça güvenilir bilgiler elde edilebilir.
[/FONT]

19.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:

19_hafta.jpg

[FONT=Tahoma, sans-serif]Bu dönemde büyüyen rahmin kasılmasına bağlı olarak hafif ağrılar olabilir. Kabızlık , bacaklarda kramp, eklemlerde sislik, sırt ağrıları olabilir.Gebelik hormonlarının etkisi ile yüz,omuz ve kollarda küçük damar uçlarındaki genişlemelere bağlı olarak kırmızılıklar (spider nevi ) görülebilir.

Bu haftadan itibaren bebeğin cildini sürekli olarak maruz kaldığı sıvı ortamdan koruma amaçlı vernix caseosa adı verilen madde üretilmeye başlanır. Bu madde beyaz renkli, krem kıvamında ve bebeğin cildini kaplayarak korur. Baş - popo uzunluğu 13 - 15 cm ,boy 22 cm, ağırlık 280 gr’dır. Cilt transparan altında damarlar görünür haldedir.Saçları oluşur.
[/FONT]​
 
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi


[FONT=Tahoma, sans-serif]13.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:[/FONT]
13_hafta.jpg
[FONT=Tahoma, sans-serif]Gebeliğin erken bulguları ve yarattığı şikayetler hemen hemen hiç kalmamıştır.Bu dönemde çok fazla yorulmamak ve mümkün olduğunca dinlenmek gerekir.Rahim büyüdükçe gerilir ve etrafını çevreleyen ve kendisini yerinde tutan zarları da gerer. Bu hafif bir kasık ağrısı şeklinde algılanabilir.Şimdiye kadar bulantı-kusma ,sabah yorgunluğu gibi nedenlerle kilo alamamışsanız artık kendinizi daha iyi hissetmeye ve kilo almaya başlayacaksınız.

Göbek kordonu plasentadan fetusa gerekli maddeleri taşırken, fetustaki artık maddeleri de annenin dolaşım sistemine aktarır.
[/FONT]​

[FONT=Tahoma, sans-serif]Baş-popo uzunluğu 6,5 - 8 cm, ağırlığı 70 gr kadardır.Baş vücuttan büyük veya vücut kadardır.Gözler birbirine daha yakın,görünüm gittikçe daha çok insana benzemektedir.Barsaklar karin içerisindeki normal yerlerine geçer.El ve ayak parmakları tamamen oluşmuş, eklemler çalışmaktadır.Dış cinsel organlar artık görünür hale gelmiştir.[/FONT]​
14.Hafta Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:
14_hafta.jpg
Artık hamile olduğunuz yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Belinizde hafif ağrı,kabızlık,tansiyonunuzda hafif düşmeler olabilir. Bulantılar geçmiştir ama yine progesteronun gevşetici etkisi ile mide içeriği yemek borunuza kaçar ve yanma olabilir. Bulantılar geçtiği için beslenmeniz düzelir, enerjiniz artar. Pek çok kadın gebeliğin bu döneminde kaybettiği cinsel dürtülerine yeniden kavuşur. Bu hoş bir durumdur. Unutmayın herhangi bir komplikasyon yok ise gebelikte cinsel ilişki yasak değildir.

Doğumun daha kısa sürmesi ve daha az ağrı çekmek için bazı egzersiz programlarına katılabilirsiniz.Rahmin hızla büyümesi nedeni ile karın kaslarında gevşeme ciltte (kalça, karın, bacak ve göğüslerde) çatlaklar (stria gravidarum) görülebilir. Gebelikte ortaya çıkan cilt çatlaklarının temelinde cilt altındaki bağ dokusunun içerik ve düzenlenmesindeki kişisel farklılıklar yatar.Çünkü her gebede çatlak olmamaktadır.

Bebeğin baş popo uzunluğu 8-10 cm , ağırlığı yaklaşık 25 gr 'dır.Kulaklar başın arkasından daha öne ve yanlara doğru gelir.Ense daha da uzar ve çene belirginleşir.Artık bebeğin bir parmak izi vardır.Dışarıdan yapılan uyarılara (rahime ultrason probu ile basınç yapıldığında) kıvrılıp doğrularak yer değiştirir. Bebeğiniz artık yutkunmakta ve çişini yapmaktadır.

15.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:

15_hafta.jpg
Rahminiz göbeğinizin 7,5-10 cm altında hissedilebilir.Amnios suyu artmış ve 250 cc kadar olmuştur.Yavaş yavaş dışarıdan da gebe olduğunuz anlaşılmaktadır.Artmış kan hacminiz ve toplar damarlarınızdaki göllenme nedeniyle burun kanamaları görülebilir.Ciltte toplar damarlar belirginleşir.Bacaklardaki toplardamarlar şişer ve varis oluşur.

Yatarken sol yan tarafınıza ( çok rahatsız olursanız sağ yan da olabilir) yatmaya çalışın. Çünkü sırt üstü yatarken bebeğe giden kan akımında azalmalar olabilir.Böyle bir yatış pozisyonu sizi rahatsız ederse sırt ve bacak arasına yastıklar koyabilirsiniz. Eğer varis ve hemoroid (basur) vb. gibi sorunlar yaşıyorsanız dinlenirken (yatarak) bacaklarınızı kalbiniz düzeyine kadar yükseltiniz. Gerekirse destekleyici varis çoraplar giyilebilir. Memelerden halk arasında ağız da denilen ve klostrum adı verilen sıvı gelebilir. Bu normal bir durumdur.

Bebeğiniz amniyotik sıvıdan içmeye başlamıştır. Ancak bu konuda deneyimli olmadığından, sık sık hıçkırır. Boyu yaklaşık 13 santime, kilosu 75 grama çıkmıştır. Gelişmekte olan bebeğin kafası üzerinde lanugo adı verilen ince ve ipeksi tüyler belirmeye başlar. Bu ilkel saçlar doğumda kaybolurlar.bebeğinizin parmağını emmeye başlamasıdır.
Bu dönemde bebeğin cildi oldukça incedir ve deri altında damarlar görülebilir.

16.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:
16_hafta.jpg

Bebeğiniz büyüdükçe sizin rahminizde büyüyecek rahminiz simdi 250 gram kadardır ve rahim göbeğin 7,5-10 cm altında hissedilebilir.Amnion suyu artmaktadır ve 250 cc kadar olmuştur.Bu haftadan sonra , birden çok gebelik yaşamışsanız daha erken olmak üzere , halk arasında "canlanma" denilen barsakta gaz veya karında kas seğirmesi gibi çocuk hareketlerini hissedebilirsiniz.

Bebeğin hareketlerini hissetmiyorsanız , üzülmeyiniz zira fetal hareketler kadından kadına değişen zamanlarda 16-20.haftalarda hissedilir ve bir bebek diğerinden daha fazla aktif olabilir ve daha fazla hareket yapabilir.Ayrıca bebeğin boyu ve sayıları ne kadar fazla ise o kadar çok hissedersiniz.

Bazı durumlarda 12-14. haftalarda da cinsiyet görülebilir, yada gebeliğin son dönemlerine kadar hiç görülemeyebilir fakat bu çok nadir bir durumdur. Bu haftalarda bebeğin cinsiyetinin saptanması asıl olarak incelemeyi yapan hekimin tecrübesine bağlıdır.Yine bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20. haftalardır. Down sendromu hakkında bilgi almak için tıklayın.

Tecrübeli anne adayları bebeğin ilk hareketini bu haftada hissedebilirler. Ancak hareketin hissedilmemesi anormal bir durum olduğu anlamına gelmez. İlk gebeliğini yaşayanlarda bu 20 hafta civarında gerçekleşir.

Bebeğin baş - popo uzunluğu 10,75 - 11, 5 cm,ağırlığı 140 gr kadardır. Tırnaklar tam olarak oluşmuştur.Başta ince kıllar ve tüyler (lanugo) daha da belirginleşmiştir. Sinir sistemi gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Sinir uyarıları ve bunlara kasların yanıtı sonucu artarda ince el ,kol,bacak ,vücut hareketleri görülür.Özel bir stetoskopla çocuk kalp sesleri duyulabilir.

Kaş ve kirpikleri oluşur. Ultrason ile cinsiyet tayini yapılabilir. Bebeğin bacakları artık kollarından daha uzundur...


 
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

[FONT=Tahoma, sans-serif]9.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:[/FONT]



9_hafta_2.jpg
9_hafta.jpg

[FONT=Tahoma, sans-serif]Rhim hızla büyümekte ve anne karnının büyüdüğünü hissetmektedir.Ancak hala gebelik dışarıdan bakmakla anlaşılamaz.Hazımsızlık, gaz ve mide yanması olabilir. Ağlama , sıkıntı, gibi adet öncesi gerginlik ve duygusal değişiklikler olabilir.

Baş-popo uzunluğu yaklaşık 2 ila 3 cm, kabaca iri bir zeytin büyüklüğündedir.Ağız açma,kapama hareketlerini yapar. Boy:4 cm. Ağırlık: 4 gr'dır. Parmak uçları biraz daha şişkince ortaya çıkmış,baş biraz daha dik,ense oluşmuştur.Bebeğin kol-bacak ve vücut hareketleri ultrason altında görülebilir.Ancak anne bnu hissedemez.Cinsiyeti görebilmek mümkün değildir.
[/FONT]​
10.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:
[FONT=Tahoma, sans-serif]
10_hafta.jpg
[/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif]Hala gebelik dışarıdan bakmakla belli değildir.Ancak anne yavaş yavaş daha gevşek ve bol giysiler giymeye başlar. Artık sonuna yaklaşmakla birlikte duygusal değişiklikler ve aşerme devam etmektedir.
Dudakların gelişimi tamamlanır. Gözler kapalıdır.Gonadlar gelişir ve testis yada over olarak farklılaşır. Kalp gelişimini büyük ölçüde tamamlar. Gövdenin dışında gelişmiş olan barsaklar karın boşluğu içine doğru iyice hareket ederler.Diz ve ayak belirginleşir. Ayak parmakları ve tırnakları belli olur. Kaslar güç kazanmaya başlar.Kız bebeklerde klitoris erkek bebeklerde ise penis gelişir.Hemen hemen bütün eklemler ve kasların oluşumu tamamlandığı için bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar, ancak bu hareketler sizin hissetmeniz için yeterli değildir.
[/FONT]​

[FONT=Tahoma, sans-serif]Böbrekleri idrar üretir,kol ve bacak hareketleri başlar. Boy: 5.5 cm. Ağırlık: 6 gr dır.[/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif]

[/FONT] [FONT=Tahoma, sans-serif]11.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif]Annede, rahim karın alt kısmında ele gelebilir.Diş etleri,tırnaklar ve ciltte değişiklikler olabilir.[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif]Gebeliğin en kritik dönemi artık sona erdi. Bu haftada beyin hızla büyümesini sürdürmektedir ve fetus'un boyunun yarısını kafa oluşturmaktadır. Fetus'un gözleri kapalıdır ve bu göz kapaklarının altında iris tabakası olgunlaşmasına devem etmektedir. Böbreklerde idrar üretimi başladığından içinde yüzdüğü amniyon sıvısının da miktarı artmaya başlar ve bu haftada yaklaşık 50 ml olur. Bebek tekmeler atmasına rağmen anne henüz hissetmez.
Başı ile gövdesi hemen hemen aynı boyuttadır.Organ gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır.Kemik oluşumu bu haftadan itibaren başlamaktadır.Boy: 7 cm.Ağırlık: 8gr.
[/FONT]

[FONT=Tahoma, sans-serif]Erken yapılan zeka testi olan 11-14 hafta taraması bu haftadan sonra yapılabilir.[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif]
11_hafta_2.jpg
11_hafta.jpg
[/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif]12Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:[/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]​

[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif]Aşerme,bulantı-kusma ve sabah yorgunluğu azalmaya başlar.Bu zamana kadar yaklaşık 1-1,5 kg almış olabilirsiniz.

Bebeğin yüzü insan görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır. Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak fetus ses çıkartabilir.Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar.

Yandaki resimde 3 boyutlu ultrasonla anneParmağını emebilir.Bu haftada bebeğin minicik kalbi günde 30 lt (1.5 kova dolusu kadar) kan pompalar. karnında çekilmiş 12Yandaki resimde 3 boyutlu ultrasonla anne karnında çekilmiş 9 haftalık bir bebeğin görüntüsünü görmektesiniz. haftalık bir bebeğin görüntüsünü görmektesiniz.
Bütün iç organları çalışır durumdadır. Çişini yapabilir. Tırnaklar gelişir. Bu haftadan sonra bebeğinizin ilaçlardan ve zararlı etkenlerden zarar görme olasılığı azalır. Cinsel organları cinsiyetini ortaya koyacak kadar gelişmiştir.Ancak ultrasonda bu ayrımı yapmak mümkün olabilir,ancak yanılma payı yüksektir.Boy:8 cm, Ağırlık: 18 gr.

11-14 tarama testini yaptırmayı unutmayın.
[/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif]
12_hafta.jpg
[/FONT]​
 
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

[FONT=Tahoma, sans-serif]5.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:[/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif]Döllenmeden sonraki 16. günde gelişim iyice hızlanır. Beklenen adet gecikmiştir.Hala çok büyük değişiklikler yoktur.Sabah yorgunluğu, bulantı ( ve bazen kusma) , [/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif] aşerme (iştah değişiklikleri), meme uçlarının koyulaşmaya başlaması ve memede gerginlik,sık idrara çıkma gibi bazı erken gebelik bulguları yavaş yavaş ortaya çıkmaya baslar.Ancak annede hiçbir değişiklik olmadan gebelik devam edebilir.Buna karşılık erken dönemde bile tedavi gerektiren bulantı ve kusmalar görülebilmektedir.

Göğüslerin dolgunlaşarak daha hassas hale gelmesi, meme ucundaki koyu renkli halkanın (areola) genişlemesi ve renginin daha da koyulaşması, areola üzerindeki bezlerin dışarı doğru yönelerek süt yapımına hazırlanmaları, meme üzerindeki mavi renkli ince toplardamarların belirginleşmesi ve sümüksü vajinal akıntı vücutta gözlemlenen diğer değişikliklerdendir.
5_hafta.jpg

İlk trimestri sırasında, vajinal kanama ya da lekelenme ile karşılaşıldığında mutlaka doktora danışılması gereklidir. Görülen kanama ciddi olmayabilir, ancak düşük ve dış gebelik olasılıkları açısından mutlaka değerlendirilmeleri gereklidir. Kanama yerine kramp veya karın ağrısından şikayet ediliyorsa da mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Embrio hızla gelişmektedir.Yaklaşık 1,25 boyundadır. Kalp, beyin, omurilik, kaslar ve kemikler gelişmeye baslamıştır. Çocuğıu besleyecek olan çocuk esi ( plesenta,etene) ve çocuğu ilik ve güvenli bir ortamda koruyup, içinde hareket etmesini sağlayacak olan gebelik kesesi (su kesesi,amniotik kese) gelişmeye devam etmektedir.İyi bir vaginal ultrasonografi ile gebelik kesesi görüntülenebilir.[/FONT]

6.Haftada Anne Karnındaki Bebek Gelişimi:


Belki de hala daha gebe olduğunuzu size fark ettirecek şikayetleriniz yok. Gebelik
öncesi yaşantınız ile hiçbir fark göremiyorsunuz.Eskiden sizi cezbeden yemek kokuları artık size tiksinti veriyor ya da eşinizin o çok sevdiğiniz parfümünün birden bire aslında hiç de güzel olmadığını fark ettiniz. İş arkadaşınızın sigarası hiç sizi bu kadar rahatsız etmemişti. Aslında tüm bu kokular yine eskisi gibi. Değişen sizsiniz. Gebelik hormonlarının beyninizdeki bulantı merkezini uyarması neticesinde olan bu durum emesis gravidarum olarak adlandırılır.

Artık jinekolojik muayene ile rahim ve vajendeki değişmeler belirlenebilir. Gebelik bulantı veya kusmaları yoksa, yavaş yavaş kilo almaya başlar.Ancak almak bir yana iştah değişikliklerine bağlı olarak bir miktar kilo kaybı da olsa bunun bebek üzerinde genellikle olumsuz bir etkisi yoktur.Yapılan çalışmalar ilk 3 ayda (14 hafta ) gebelerin ortalama 1 kilo aldıkları belirlenmiştir. Ancak bulantı ve kusmalar (toksik guatr ,molar -üzüm- gebelik, çoğul gebelik vb ) bazı hastalıklarda daha sık görüldüğünden bu yakınmalar doktora danışılarak önlem alınmalıdır.

Döllenmeden sonra 21-23 günlerde embryonun boyu 1.5-3 cm kadar olmuştur. Bu dönemde çok hızlı bir büyüme ve değişim söz konusudur. Somitlerin sayısı 4-12 çift kadardır. Göz ve kulak taslakları meydana gelmiştir. Nöral tüp yavaş yavaş kapanmaya başlar. Nöral taç adı verilen kısım ise kafatası ve kafayı oluşturmaya başlar.Oluşan 2 endokardial tüp birleşir ve S şeklinde tek bir tüp meydana getiriler. Bu asimetrik oluşum ilkel kalptir ve bu dönemde kasılmaya başlar. Yani embryonun kalbi atmaya başlamıştır. Ancak damarlar tam anlamı ile gelişmediğinden tam bir dolaşım olmaz.
6_hafta.jpg

Bu dönem bebeğin organ gelişimi için kritik olduğundan alkol, sigara gibi bebeğe zararlı olabilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Pek çok anne adayı bu dönemde gebe olduğunu sevdikleri ve dostları ile paylaşmak ister ve aileye yeni bir bireyin katılacağı müjdesi bu haftada verilir. Bazı anne adayları ise mutlu haberi paylaşmak için düşük riski olan dönemin geçmesini ve gebeliğin normal seyrettiğinden emin olmayı beklerler. Her iki davranış şekli de normaldir.
Bebeğinizin gözleri, kalbi, karaciğeri belirmeye başlamış, Kalp çalışmaya başlar. Kol ve bacakları oluşturacak tomurcuklar belirir. Bebek boyu 5 mm (elma çekirdeği kadar), Ağırlık: 0.4 gr.

7.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:


[FONT=Tahoma, sans-serif]Artık anne de vücudunda değişiklikler hissetmektedir.Sabah yorgunluğu ve aşerme
[FONT=Tahoma, sans-serif]
7_hafta.jpg
[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif] gibi erken gebelik bulguları belirginleşmiştir.Memelerde dolgunluk ve gerginlik olur.
7. haftada embriyonun kafası vücuduna göre oldukça büyük bir şekil almaya başlayacaktır. Bu dönemde kollar, bacaklar, kaburga kemikleri, kulaklar ve omurga giderek sertleşir. Çene şekillenmeye başlar, hatta yutkunabilir. Kendi idrar kesesinden idrarını yapabilir. Cinsel organı oluşmaya başlar.
Bu haftanın sonunda bebek 11-13 mm Ağırlık: 1 gr kadardır.Kalp , akciğer gözler ,burun delikleri , barsaklar ve appendiks gelişmiştir. Kapanan beyin omurilik kanalı içerisinde beyin ve omurilik gelişmektedir.
Boyu 10 milimetredir.
[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]
8.Haftada Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi:


[FONT=Tahoma, sans-serif]Rahim gebelikten önce annenin yumruğu kadar iken, şimdi bir portakal büyüklüğüne [/FONT][FONT=Tahoma, sans-serif]
8_hafta.jpg
[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif] ulaşmıştır. Kasıkta , karnin alt kısımlarında gerilmekte ve büyümekte olan rahmin zaman zaman kasılması sonucu kramp tarzında ağrılar olabilir.Ağrılar gittikçe şıklaşır ve kanama da olursa derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğiniz süratle büyümeye devam etmektedir.Özellikle beyin ve kafa hızla büyümeye devam eder.Göz kapakları kıvrım şeklinde ayırt edilebilir. Alt çene belirginleşmeye başlar.Omurilik gelişimini sürdürür.Üst damak farklılaşır. Burnun ucu oluşur. Dişetlerinin altında dişler gelişimini başlatır.Yemek borusu farklılaşır ve nefes borusundan ayrılır.Kalp içinde kapakçıklar fark edilmeye başlar.Kalbin 4 odacığı ayırt edilebilir. Akciğerler yemek borusunun iki yanında yer alırlar. Böbrek oluşmaya başlar.

Belli başlı bütün iç organlar oluşmuştur. Kol ve bacaklar uzamıştır,ancak el ve ayak parmakları henüz birbirinden ayrılmamıştır. Henüz hissetmeseniz de bebek hareketlenmiştir. Boy: 2.5 cm (badem çekirdeği kadar), Ağırlık: 2 gr.
[/FONT]​
[/FONT]
 
Cevap: Anne Karnindaki Bebegin gelisimi

[FONT=Tahoma, sans-serif]1.Haftada Anne Karnındaki Bebek:[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif]Halk arasında hamilelik aylarla ifade edilirken, doktorlar hamilelik süreci değerlendirirken ve anne karnındaki bebeğin gelişmesini izlerken haftayı esas alırlar.Aslında gebeliğin başlangıcı olan döllenme,bu tarihten yaklaşık 14 gün sonra olmaktadır.Ancak zamanlamanın doğru yapılabilmesi bakımından pratikte, son adet tarihi, gebeliğin başladığı tarih olarak kabul edilir. En son görülen adetin başladığı gün gebeliğin başlangıcı kabul edildiğinde, toplam gebelik süresi yaklaşık 280 gün, yani 40 haftadır.

İlk haftada vücudunuzda oluşan değişiklikler şöyle sıralanabilir.Yaklaşık 2-3 ay önce yumurtalıkta gelişmeye başlayan bir grup yumurta hücresinden, hızlı gelişme gösteren yaklaşık 20 yumurta, etraflarında sıvı dolu bir kesecikle büyüyerek, kendi aralarında bir yarışla döllenme şansı olan en büyük yumurta haline gelmeye çalışırlar. Beyinden tetiklenen bir mekanizma ile en büyük kist çatlar ve yumurta karın boşluğuna atılır. İki adet kanamasının yaklaşık ortasına denk gelen bu dönem (adetin ilk gününden itibaren 10-18 .ci günler) kadının gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönemdir.Bu dönemde gebelik planlamış bir çift gün aşırı veya her gün ilişki olacak şekilde kendilerine zaman ayırmalıdırlar. Bir adet döneminde gebelik elde etme şansı yaklaşık %20 olduğundan gebelik elde edemeyen çiftlerin,morallerini bozmadan benzer bir cinsel ilişki rejimini sürdürmeleri gerekir.
Karın boşluğuna atıldıktan sonra tüpler tarafından yakalanan yumurta yaklaşık 12-24 saat süreyle döllenmeyi bekler .Döllenme olursa (iki hücrenin birleşmesi ile tek bir hücre oluşup çoğalmaya başlar) gebeliğin ilk aşamasına geçilir. Eğer döllenme olmazsa yumurta ölür ve bunu takiben bir sonraki adet kanaması oluşur.
[/FONT]​

[FONT=Tahoma, sans-serif]
1_hafta_2.jpg
1_hafta.jpg
[/FONT]
[FONT=Tahoma, sans-serif][/FONT]​
[FONT=Tahoma, sans-serif]İlk haftada vücudunuzda oluşan değişiklikler şöyle sıralanabilir.Yaklaşık 2-3 ay önce yumurtalıkta gelişmeye başlayan bir grup yumurta hücresinden, hızlı gelişme gösteren yaklaşık 20 yumurta, etraflarında sıvı dolu bir kesecikle büyüyerek, kendi aralarında bir yarışla döllenme şansı olan en büyük yumurta haline gelmeye çalışırlar. Beyinden tetiklenen bir mekanizma ile en büyük kist çatlar ve yumurta karın boşluğuna atılır. İki adet kanamasının yaklaşık ortasına denk gelen bu dönem (adetin ilk gününden itibaren 10-18 .ci günler) kadının gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönemdir.Bu dönemde gebelik planlamış bir çift gün aşırı veya her gün ilişki olacak şekilde kendilerine zaman ayırmalıdırlar. Bir adet döneminde gebelik elde etme şansı yaklaşık %20 olduğundan gebelik elde edemeyen çiftlerin,morallerini bozmadan benzer bir cinsel ilişki rejimini sürdürmeleri gerekir.
Karın boşluğuna atıldıktan sonra tüpler tarafından yakalanan yumurta yaklaşık 12-24 saat süreyle döllenmeyi bekler .Döllenme olursa (iki hücrenin birleşmesi ile tek bir hücre oluşup çoğalmaya başlar) gebeliğin ilk aşamasına geçilir. Eğer döllenme olmazsa yumurta ölür ve bunu takiben bir sonraki adet kanaması oluşur.
[/FONT]

2.Haftada Anne Karnındaki Bebek:

Anne adayının yumurtalıklarında yumurta hücresi gelişimi devam etmektedir. Bu esnada endometrium adı verilen rahim zarı da kalınlaşmaya başlamıştır. Bu

kalınlaşmanın amacı döllenme meydana geldikten sonra oluşacak embryonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlamaktır. Yeni gelişecek olan canlının ihtiyaçlarını karşılamak üzere vücudun bu kısmında kanlanma artar. Bu haftanın sonunda gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır. Yani yumurtlama meydana gelir.Bir adet döneminde kadında sadece 1 yumurta üretilir ve çatlar.

Çift yumurta ikizlerinde ve üçüzlerinde farklı olarak tek bir yumurta değil birden fazla yumurta atılır. Bu yumurtaların hepsi döllenir ise çoğul gebelik olur.
2_hafta.jpg

Eşinizin menisi (semen) ile milyonlarca sperm vaginadan ,rahim ve tüplere doğru yol alır. Tüpün fırçamsı en uç kısmında yakalanmış olan yumurtaya ulaşabilen yaklaşık 300 spermden 1 tanesi yumurtanın dış kısmına yapışır.Spermin baş kısmı ve yumurtadan , spermin girmesini saglayan bazı enzimler salgılanır.
Yumurtlamadan sonra döllenme olursa (genellikle tüplerin en uç kısmında olduğundan) döllenmiş yumurta yaklaşık bir hafta süren uzun bir yolculuğa başlar. Yolculuk sırasında döllenen yumurta hızla şekil ve içerik değiştirir.Eşlerin her ikisinden de gelen kromozomlar kadın yumurta hücresi içinde birleşip , hızla bölünüp çoğalarak bir hücre kümesi oluşturur.Fertilize olan (döllenen) yumurta bölünmeye başlar.2,4,8 hücre şeklinde bölünmelere devam eden yumurta tüplerden rahminize ulaştığında 32 hücrelidir ve morula ismini alır. Yumurtlama sırasında korunmasız olarak cinsel ilişkide bulunmuşsanız gebe kalabilirsiniz. Bu dönemde henüz adet gecikmesi olmamıştır.
Eşinizin X kromozomu taşıyan spermi yumurta hücrenizi döllerse çocuğunuz,Y kromozomlu sperm döllerse erkek olacaktır. Yani genetik seks (cinsiyet) döllenme sırasında belirlenir.

3.Haftada Anne Karnındaki Bebek:


Kadın tarafından üretilen yumurta erkeğin spermi ile döllendikten sonra zigot denilen tek hücreden ibaret embriyo (bebek) oluşur.

Yaklaşık bir toplu iğne başı kadar (0.015 milimetre) olan , 107 (58-107) hücreden oluşan bir küme rahim içindeki kalınlaşmış zara ekilmeye başlamıştır. Bu hücrelerden sadece 8 tanesi embrio ( bebek) oluşumunu sağlarken geriye kalanlar (99) trofoblastik (çocuk eşi, plesenta yani bebeğin eşini oluşturur) hücrelerdir.

Embriyo döllenmeden yaklaşık 7 gün sonra plasenta aracılığıyla rahim duvarına yapışır.Plasenta bebek için gerekli besin maddeleri ve oksijenin anneden bebeğe; atık ürünlerin de bebekten anneye geçişini sağlar. Plasenta ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlayan yapı ise göbek kordonudur.

3_hafta.jpg

Siz gebe olduğunuzu bilmeden bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam ediyor,yüzlerce hücreye bölünerek, içinde sıvı dolu bir boşluk olan blastokist denilen devre yaşanmaktadır.Rahminizin içinde bir şeyler oluyor ama sizin veya hekiminizin fark etmesi çok zordur.Bu sırada rahminizin iç zarı gelişmekte olan embrioyu beslemekte ve ileride bebeği besleyecek olan plasentanın ilk hücreleri buraya ekilmektedir. Gelişen bebek adayı artık sizden yeterli vitamin, folik asit, protein, kalsiyum,demir vb. beklemektedir.
Özellikle folik asiti planladığınız gebelikten birkaç ay öncesinden itibaren günde 0.4 mg almaya başlamalısınız! Benzer şekilde çinko desteğinin bu anomalileri azalttığı ileri sürülmektedir.

4.Haftada Anne Karnındaki Bebek:

Henüz adet gecikmesi olmamıştır.Bugünlerde adet kanamasını bekleyen anne eğer​
adet göremezse ilk gebelik bulgularından biri olan adet gecikmesi gerçekleşecektir. Ancak bazen ekilen hücreler rahim içindeki küçük damarları yırtarak , hafif damlama şeklinde bir kanamaya neden olabilir.

Halk arasında "üstüne görme" olarak tanımlanan bu kanama bazen beklenen adet gibi algılanabilir.Böyle bir durumda (zamanı uygun olsa da daha az bir kanama olursa) anne adayı kanamayı takiben evde veya bir laboratuarda yapılacak bir idrar testi ile gebelik müjdesini alabilir.
Hamileliğin ilk belirtisi geciken adet kanamasıdır. Bulantı hissi, sabah halsizliği ve kusma ise diğer erken belirtilerdendir. Sık ve az öğünlerle beslenmek, sabah kalkmadan önce hafif bir şeyler atıştırmak sabah halsizliklerinin olumsuz etkilerini azaltmada oldukça etkilidir. Ayrıca asitli gıdalardan ve kokulu her türlü maddeden uzak kalınması da tavsiye edilir. Genellikle bu halsizlikler ilk trimestrinin bitmesiyle beraber kaybolur. Ancak bulantı ve kusmalarla beraber halsizlik ve idrar renginde koyulaşma görülmekte ise mutlaka doktora başvurulması gerekir. Yorgunluk görülebilir, en iyi yöntem dinlenmektir.​

4_hafta.jpg
[FONT=Tahoma, sans-serif]Bunun yanında aşerme olarak da adlandırılan, bazı gıdalara ve tatlara karşı aşırı istek duyulması da hamileliğin ikinci veya üçüncü haftasından itibaren görülebilmektedir.
Bu dönemde kan yada idrar testleri ile gebelik testleri pozitif olabilir. Yorgunluk,midenizde kazınma, gögüslerinizde gerginlik ve acıma, bulantılarla birlikte bebeğiniz artık ben buradayım demeye baslıyor.

Anne adayı henüz bir değişiklik hissetmese de sıvı ile dolmaya başlayan bir gebelik kesesi (amniotik kese) oluşmaya, çocuk eşi şeklinde farklılaşan hücreler embrio'ya oksijen ve besin taşımaya başlamıştır.

Bebek anne rahmi içinde amnion denilen bir sıvı içinde gelişir. Bu sıvı bebeğin rahat hareket etmesini sağlar, olası darbelerden korur ve bebeğin akciğerlerinin, sindirim sisteminin ve diğer pekçok organının sağlıklı gelişiminde rol oynar.
[/FONT]
 
Geri
Üst