Antibiyotik kullanımı adeti kesermi?

Uzman SühaN

Administrator
Antibiyotik kullanımı adeti kesermi?
Antibiyotik kullanımı, birçok vücut mikrobunun atılmasını ve hastalığın kesilmesini sağlar. İnsanlar birçok hastalık ve tedavisi için gerektiğinde antibiyotik kullanır. Kadınlar tarafından en çok merak edilen konu antibiyotik alımı adeti geciktirir mi sorusudur. Doktorlara ve birçok tıbbi alana sorulan ve cevabı merak edilen bu konu tartışılmaya açıktır.

Antibiyotik kullanımı sonrası kesinlikle adet gecikecektir diye bir yorumda bulunulması mümkün değildir. Antibiyotik kişiden kişiye etkisini farklı şekilde gösterir. Bazı insanlarda antibiyotik kullanımı sonrası adet kesilmesi ya da gecikmesi yaşanırken, bazı kadınlarda bu durum görülmez. Antibiyotik alımı adeti geciktirir mi sorusu için kullanılan ilacın prospektüsünün iyi okunması gereklidir.



1.gif



Ağrı kesici bu konuda daha etkilidir. Ancak özellikle 4-5 gün antibiyotik alındığında, adetin gecikme ihtimali de artar. İnsanlar her adet gecikmesini bu şekilde ilaç alımına ve özellikle antibiyotik kullanımına bağlamamalıdır. Adet gecikmesinin birçok sebebi vardır. Sık bir şekilde gecikme oluyorsa, geç kalınmadan doktora gidilmeli ve asıl nedeni öğrenilmelidir. Antibiyotik kullanırken adet gecikmesi yaşandığında, doktora sormadan ilaç alımı kesilmemelidir. Ayrıca mevsim değişikliği esnasında ilaç kullanılırken de adet gecikmesi görülebilir. Ancak tüm bu durumlar ihtimaller çerçevesinde değerlendirilmelidir.
Antibiyotik alımı adeti geciktirir mi sorusu için net bir cevap verilemez ancak geciktirme etkisinin olduğu bilinmelidir. Bu nedenle ilaç almadan önce kağıdı iyice okunmalı ve doktora sormadan bir ilaç kullanılmamalıdır.
Düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın yılda bir iki kez gecikmeli adet görebilmekte. Sebebi ise iş değişikliği, üzüntü, aile içi stres, yaşam tarzı değişikliği, iklim değişikliği, yorgunluk gibi basit sebepleri sıralayabiliriz. Beynin bilinçli kısmını etki altına alarak hipotalamus adı verilen bölgenin işlevini bozmakta ve adet döngüsü burada takılmaktadır. Bir çok kadın adet dönemlerinde Antibiyotik Adet Düzensizliği yapar mı diye, antibiyotik kullanma konusunda haliyle tedirginlik yaşarlar. Adet döneminde ostrojen sıvısı seviyeleri normalinden fazla yükseldiğinden, damarlar genişler ve buna bağlı olarak baş ağrısı yapabilir. Bu problemle karşılaşan kadınların hekimin önerisi üzerine tavsiye edeceği bir ağrı kesiciyi kullanması gerekmekte. Antibiyotikler adet düzenini etkilemezler.
Adet gecikmesinin nedenlerini sıralayacak olursak;
– Stres regl gecikmesinin en yaygın nedenlerinden birisidir.
– Hastalık geçirmek
– Yaşam tarzı ve iş koşullarında, çalışma saatlerinde önemli değişiklikler.
– Kullanılan bazı hormonal ilaçlar, doğum kontrol hapları, doğum kontrol iğneleri, progesteron hapları
– Kolay kilo kaybı ve kilo alma
– Troid hastalıkları
– Depresyon
– Polikistik Over hastalığı
– Emzirme
– Ciddi beslenme bozuklukları (anoreksia, bulumia)
– Aşırı egzersiz ve spor yapmak
– Cinsel ilişkiye yeni başlayanlarda adet gecikmesi görüleblir
– Yumurtlama düzensizliği ve yumurtlama tedavileri .
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst