antika mobilyalar nasıl korunmalı???

eylül

Yeni Üye
Üye
antika mobilyalar nasıl korunmalı???
Antika mobilyaları nasıl korumalı?
Yüzlerce yıl yaşayıp, geçmişin kültür ve sanat anlayışını günümüze taşıyan antika mobilyalarımızın daha da uzun ömürlü olmaları için, güneş, rutubet, ısı kaynaklarından uzak tutmamız gerekiyor.

mob0015.jpg
Antika değeri olan mobilyalarımızı korumak, bakımlarını doğru biçimde yapmak, onları satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiği son derece önemli. İşte sizlere çeşitli tavsiyeler.

Ahşap yaşayan bir malzemedir. Güneş ve rutubet mobilyalar için son derece zararlıdır. Zira güneş renklerini soldurur, şişme yapar, rutubet ise çürümelerine yol açar. Aşırı sıcak mobilyaların çatlamalarına yol açtığından, onları ısı kaynaklarına çok yakın yerlere yerleştirmemeye de dikkat etmek gerekir.

Alkol ve aseton gibi maddelerden uzak tutmak, üzerlerine ıslak ve sıcak kaplar koymamak son derece önemlidir.

Mobilyalarımızı temizlerken mutlaka kuru, ve yumuşak bir bez tercih edilmelidir. Piyasada satılan cilalarla parlatmaya çalışmak ise tavsiye edilmez. Zira bu cilalar zamanla mobilyanın kıvrımları, oymaları gibi yerlerinde birikerek, istenmeyen tabakalar oluştururlar ve pahalı yöntemlerle temizlenmeleri gerekliliğine yol açarlar.

Mobilyaların en büyük düşmanlarından biri de ahşap kurtlarıdır. Ahşap eğer kurtluysa üzerinde minik delikler oluşur ve toz dökülür. Bu durumdaki bir mobilyada ahşap kurtlarına karşı üretilmiş Didifos 55 isimli ilaç kullanılır. İlaç kıl bir fırça yardımıyla ahşaba iyice yedirilir ve bir naylonla sıkıca sarılarak, kapalı bir yerde 15 gün bekletilir. Ancak son derece zararlı olduğundan ilaç sürme işlemi sırasında ellere eldiven giymek, maske takmak, göze bulaştırmamak ve solumamak son derece önemlidir. İlacı ve ilaçlanmış mobilyayı her türlü canlıdan uzak tutmak da dikkat edilecek önemli noktalardan biridir.

Gerekli süre geçtikten sonra, mobilya üzerindeki naylon çıkartılır ve üzerindeki eskimiş cilanın temizlenmesi işlemine geçilir. Bunun bir boya sökücü veya yarı yarıya oranında ispirto, amonyak karışımı kullanılır.

Boya sökücü, iki ya da üç parmak genişliğinde ince bir kıl fırçayla eşyanın üzerine sürülür. Ancak çabuk kuruyan bir madde olduğundan, boya sökücüyü sürdüğümüz alan 35 santimetreyi geçmemelidir.

Bu yöntemle mobilyanın her bölümüne boya sökücüyü sürdükten sonra bir dakika beklenir. Sonra da sistreyle kazıyarak temizlenir. Oymalı kısımlarda ise temizlik tel bir fırça yardımıyla yapılır ve mobilya eski ciladan arındırılır.

Yarı yarıya amonyak ve ispirto karışımı kullanıldığında bir amerikan bezle mobilya cilalar gibi yıkanır. Eşya masif ahşapsa eşyanın durumuna göre kalın ve ince zımparayla kalan minik parçalarda temizlenir. Ancak marköterili, sedefli veya Boulle işi parçalarda aşırı kalın zımpara kullanılmaması gerekir.

Personaj çalışmalı bir parçanın onarımında ise bir ressamın desteğine ihtiyaç olduğundan, mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

Masa üstü, kapaklar, büfe yanları ve bahü gibi ürünlerde açkı yöntemiyle gomalak cila yapılır. Açkı yönteminde iki ponza taşı birbirine sürtülerek, pudra gibi dökülen tozları gomalak cilayla ahşaba yedirilir.

Bu yöntem, temizleme işleminden sonra yüzeyde meydana gelebilecek pütürleri giderir. Sandalye, mobilya ayağı gibi bölümler veya oymalı mobilyalarda ise alaros cila kullanılır. Gomalak cilanın beyaz ve sarı olmak üzere iki türü bulunur. Beyaz gomalak cila açık renk, örneğin meşe kaplamalı, Boulle veya sedef işi mobilyalarda, ceviz veya mobilyalarda da sarı gomalak cila kullanılır.

Açkı cila, bez ve pamuk yarım ay şekline getirilip, avuç içine alınarak, alaros cila ise bez ve pamuk yardımıyla yapılır. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de tamir işlerinde kesinlikle sıcak tutkal denilen boncuk tutkal kullanılmamalıdır.

Piyasada antika diye birçok yeni eşya satıldığından, antika mobilya alırken, stiller hakkında bilgi sahibi olmak üzücü sonuçlarla karşılaşmamak açısından önemlidir.

Ayrıca aldığınız malın masif ve konstrüksiyon (ızgara sistemi çalışmalı) olmasına dikkat edilmelidir. İç raflar, çekmece dipleri, arka kısımlarının komple masif olması da gerçek olup olmadıkları hakkında fikir verir.

Sedefli eşyaların da plastik olup olmadığını ısıttığınız bir iğneyi batırarak anlayabilirsiniz. Eğer delinirse plastiktir.
 
Geri
Üst