Antimülleryan Hormon Nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Antimülleryan Hormon Nedir?
antimülleryan hormon nedir,antimülleryan hormon ne işe yarar,antimülleryan hormon tetkiti ne için yapılır,antimülleryan hormon hakkında bilgiler

a.jpg


Antimülleryan hormon (AMH) glükoprotein yapısında olan büyüme faktörüdür ve ilk olarak anne karnındaki kız bebeklerin yumurtalıklardan salgılanmaya başlar.
Yumurtalık rezervini tespit etmek için kadın yaşı ve FSH, E2 (estradiol), inbibin B gibi hormonlara göre AMH’nın daha iyi bir belirleyici olduğu gösterilmiştir. Ayrıca adetin ancak belli günlerinde yapılabilen diğer testlerden farklı olarak AMH, kadınlarda siklus süresince herhangi bir gün yapılabilir.
Antimülleryan hormon tüp bebek tedavisine başlarken gerek yumurtalık rezervi düşük, gerekse çok yüksek kadınların belirlenmesi ve uygun tedavi protokollerinin seçilmesinde kullanılmaktadır.
Yumurtalık rezervi azalan kadınlarda, bu durumun önceden bilinmesi çiftin yaşayacağı stresi azaltarak, tedavide karşılaşabileceği sorunlar hakkında daha önce bilgilendirilmelerini sağlar. AMH değerinin 1.05 ng/ml’den küçük olması yumurtalık rezervinin çok azalmış olduğunu göstermektedir.
Ancak AMH yumurta kalitesini belirleyemediği için, kadınlarda gebe kalma ihtimalini tam olarak ortaya koyamaz. Özellikle çok düşük değerlerde AMH değerleri olan ve tüp bebek tedavisi yapılan kadınlarda gebelik elde edilebildiği için, sadece bu değere bakarak tüp bebek tedavisinden vazgeçmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Yumurtalık rezervi çok yüksek kadınlarda ise tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları ile ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) adı verilen, aşırı uyarılan yumurtalıklarla ilgili bazı sorunlar oluşabilmekte ve bazen ağır seyrederek kadın yaşamını tehdit edebilmektedir. Bu test ile olası bir risk önceden belirlenerek, tüp bebek tedavi protokolü kadına özel seçilebilir. Böylece uygun protokol ve düşük ilaç dozları ile tedavi daha kontollü yürütülebilmektedir. OHSS riskinin çok yüksek olduğu kadınlarda ise çift tedavi öncesi bilgilendirilerek, gerekirse embriyoların tümüyle dondurulması ve daha sonraki aylarda çözülerek transferi de planlanabilir.
ANTİMÜLLERYAN HORMON (AMH) TESTİ TÜP bebek TEDAVİSİ DIŞINDA KULLANILABİLİR Mİ?
AMH’nın tüp bebek tedavisi dışında da tanıda kullanılabilirliği araştırılmaktadır. Örneğin:
Kanser tedavisi uygulanan kadınlarda yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi
Kadınların doğurganlık sürelerini belirleyerek, sorun yaşamadan gebeliği kaç yıl geciktirebileceklerini belirlemek
Menopoz yaşını saptamak
Yumurtalıklara yapılan cerrahi tedavi sonrası varsa oluşan zararı belirlemek
Polikistik over sendromu (PKOS) tanısında tarama testi olarak kullanmak
Hepsi birbirinden önemli olan ve tüm kadınlarca merak edilen bu konularla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Çalışmaların sonuçları ortaya çıktıktan sonra, AMH’nın kadınların yaşamında ne denli yaygın kullanılabileceği de anlaşılacaktır.
 
Geri
Üst