arkeolog teyze

NuRoVSkİ

Yeni Üye
Üye
arkeolog teyze
Tekirdağ Müze Müdürlüğünce yürütülen antik kent kazılarında 10 yıldır çalışan Saadet Can (72), kazılarda tarihi eser bulunca büyük heyecan duyduğunu söyledi.
Can, Tekirdağ-İstanbul kara yolunun 10. kilometresindeki Herainteikos Antik Kenti'nde 8 yıl, aynı bölgede bulunan Menekşe Çatağı'nda ise 2 yıl olmak üzere toplam 10 yıldır arkeolojik kazılarda yevmiyeli işçi olarak çalıştığını ifade etti.
Eşi öldükten sonra yalnız yaşadığını söyleyen Can, ''Yıllarca çapaya gittim. 10 yıldır kazı işinde çalışıyorum. 2 yıl Menekşe Çatağı'nda, 8 yıldır da burada çalışıyorum. İşimden çok memnunum. 72 yaşıma geldim, daha bırakmaya niyetim yok. Tarihi eserler bulunduğunda adam akıllı seviniyoruz. Biz kazıcıların da katkımızın olduğunu düşünüyoruz. Bugün bir kadın heykeli başı çıkardık çok heyecanlandık. Bu kazılarda çalışmak büyük bir heyecan. Keşke daha önceki yıllarda çalışsaydım. İmkan verildiği takdirde uzun yıllar çalışmak istiyorum'' dedi.
Sabah saat 05:00'de kazı alanına geldiklerini, akşama kadar çalıştıklarını bildiren Can, ''Benim için zor olmuyor. Sabahları erken kalkmaya alışkınım. Hiç yorulmuyorum. Ne güneş, ne rüzgar, beni hasta etmiyor. Her dakika yeni bir eser bulunması beklentisi ile kazıyorum'' diye konuştu.
Aynı bölgede yapılan kazılarda 8 yıldır çalıştığını söyleyen Müzeyyen Durgut ise ''8 yıldır kazılarda çalışıyoruz. Kazıyoruz, temizliyoruz. İhtiyacımızı karşılıyoruz. Kazılar başlamadan önce etraf köylerdeki kadınlar olarak çapaya gidiyorduk. Şimdi burada 23 kişi çalışıyoruz. Çok iyi geçiniyoruz arkadaşlarla... Buradan kazandığımızla kışlık kömürümüzü alacağız. Sabah saat 05:00'de gün doğmadan geliyoruz. Güneş doğunca çalışmaya başlıyoruz. Yılda bir ay burada çalışıyoruz. Diğer aylar çapaya gidiyoruz. Eskiden Menekşe Çatağı'nda da çalışıyorduk'' dedi.
2000 yılından bu yana Herainteikos Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarına başkanlık eden Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü eski Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Atik de ''2000 yılından beri kadın işçilerle çalışıyoruz. İşçilerimiz Tekirdağlı. Tekirdağlı hanımlarımız da öğrencilerimiz kadar uzmanlaştı. Onlar da yapılan kazılardan ve buluntulardan en az bizim kadar heyecan duyuyorlar'' diye konuştu.
Atik, Herainteikos Antik Kenti'nde 20 gün önce başlayan çalışmaların, 10 gün sonra sona ereceğini bildirdi.
AA
 
Geri
Üst