Aromaterapide kimler dikkatli olmali

cns_01

Yeni Üye
Üye
Aromaterapide kimler dikkatli olmali
sifali bitkiler, aromaterapi, dikkat edilmesi gerekenler, hamilelik, astim, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz

1-31b.jpg


Aromaterapi uygularken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır öyledirki standart bir uygulama yoktur. Örneğin Hamile bir bayana yapılan uygulama ile vücut direnci zayıf olan kişilere farklı uygulamalar yapılabilmektedir.

Aromaterapi de dikkat edilmesi gerekenler!

Aromaterapi bilgi ve beceri ile uygulandığında güvenilir ve zararsız bir destekleyici tedavi şeklidir. Ancak bazı bitki türlerinin yağlarının oldukça zehirli olduğu unutulmamalıdır.


Örneğin bir çay kaşığından bile az miktarda okaliptus yağının ağız yoluyla alınması ölüme neden olabilir. Zehirli olmayan ölçülerde bile aromaterapi esaslarına uygun
olarak kullanılmayan bazı yağlar organizmaya zarar verebilir. Aromaterapik yağların kalp ritmini artırabileceği tansiyonu yükseltip / azaltabileceği kadınlarda adet kanamasını artırabileceği düşüklere sebebiyet verebileceği gibi etkilerden dolayı aromaterapinin sadece bilinçli bir şekilde kullanımı öneriliyor.


1) Özellikle hamilelik sürecinde ve çocuklara karşı çok dikkatli kullanılmalı.
2) Bazı yağlar oldukça tahriş edici olabildiğinden cilde yönelik uygulamalarda dikkatli olunmalı.
3) Herhangi bir ilaç kullanım süresince aromaterapik yağ kullanılmamalı. Zira aromaterapik yağlar kullanılan ilacın etkilerini yok edici veya arttırıcı etki gösterebilirler.
4) Bitkisel yağlar organizma açısından zehirleyici olabilirler. Öncelikle karaciğer ve böbreklerle ilgili riskli durumlar ortaya çıkabilir. Zehirleyici özellikleri dolayısıyla kullanım süreleri kullanım şekilleri ve dozajları oldukça önemlidir.
5) Astım ve benzeri rahatsızlıkları olanlar tarafından aromaterapi solunum yoluyla uygulanmamalı.
6) Bitkisel yağlar hiçbir şekilde ve ne sebeple olursa olsun gözlere tatbik edilmemeli.
7) Aromaterapik bitkisel yağlar allerjik bünyelerde dikkatle uygulanmalı.
8)Pekçok bitkisel yağ ciltte güneşe karşı hassasiyet durumu doğurabilir. Bu durum ciltte güneş yanıklarına sebebiyet verecektir. Bu tür yağların kullanımı sonrasında asgari 12 saat güneşe çıkılmamalı.
9) Kafur karabiber okaliptüs ve pek çok nane çeşidi diğer tedavilerin etkilerini yok edeceğinden diğer bir tedavi şekli sürecinde aromaterapi’den uzak durulması gereklidir.
10) Aromaterapi sonrası oluşabilecek sersemlik hissi sonucunda araç iş makinaları vb. aletlerin kullanımı sakıncalıdır.
11) Gereğinden uzun süre uygulanan solunum yollu aromaterapik tedavi baş ağrısı kusma ve baş dönmesine yol açabilir.
12) Pek çok migren çeşidi için geçerli olmak üzere migren atakları sırasında aromaterapik tedavi uygulanması durumu daha da kötüleştirebilir.
13) Yeni ve / veya erken doğan / prematüre bebeklere aromaterapi kesinlikle uygulanmamalı.
14) Bitkisel yağlar çocukların erişiminden uzak kilit altında muhafaza edilmeli ve kesinlikle ağız yoluyla alınmamalı.
15) Evde muhafaza edilen aromaterapik yağ şişeleri etiketlenmeli damlalıklı bir şişe ve çocuklar tarafından açılamayacak bir kapak ile emniyete alınmalı.
16) Aromaterapik yağların ağız yoluyla alınması durumunda en kısa sürede tıbbi müdahale gereklidir. Müdahalede bulunan
doktora hangi aromaterapik yağın alındığının bildirilmesi faydalı olacaktır.
17) Aromaterapinin doktor kontrolu altında kullanımında bebekler yetişkinler ve yaşlılar için farklı dozlar gereklidir. Bazı yağlar ise aromaterapi sırasında kesinlikle kullanılmazlar.
18) Bergamot greyfurt limon ağaçkavunu portakal turunç ve melekotu gibi yağlar fotosensitiviteyi (güneşe karşı duyarlılık) artıracağından güneşte veya solaryum’da kullanılmamalı.
19) Yüksek tansiyonu olan kişilerce biberiye kullanılmamalı.
20) Sara / epilepsi rahatsızlığı bulunan kişilerde rezene okaliptus ve kekik kullanılmamalı.
21) Diabet rahatsızlığı olan kişilerde okaliptus ıtır ve limon kullanılmamalı.
22) Karanfil fesleğen yalancı mirha ardıç biberiye tatlı mercangüç oğulotu adaçayı rezene anason servi yasemin hardal karaturp ingiliznanesi kekik ve melisa gibi yağlar hamilelik süresince kesinlikle kullanılmamalı.
23) Anason hint limonu havuç tohumu tarçın karanfil kekik ve kafur gibi yağlar diğer bir yağ ile karıştırılarak seyreltilmeden saf olarak kullanılmamalı.
24) Tarçın ve karanfil yüz bölgesinde kullanılmamalı.
25) Fesleğen rezene hin tlimonu biberiye limon verbena ve diğer asitli yağlar hassas ciltlerde kullanılmamalı.
26)
Aromaterapik yağlar ağız yoluyla alınmamalı.
27) Ateşli hastalıklar ve ateş deri veya eklem iltihapları bilinmeyen kaşıntı ve kızarıklıklar ödem ve şişmeler bilinmeyen iltihaplı durumları yaralar spor yaralanmaları ve burkulmalar kas yırtılmaları veya bağ dokusu zedelenmeleri kemikler kırıkları açık yaralı yanıklar varisler kanser türleri ve ameliyat sonralarında tedavi maksadıyla aromaterapi uygulanmamalı.



Kaynak: tibbisifalibitkiler.com
 
Geri
Üst