1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.796
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Artvin Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    artvin yemekleri artvin yöresel yemekleri yöresel yemekler Artvin ilinde yapılan Artvin'e özgü yemek tariflerini paylaşıyorum melekler...
    [​IMG]

    Hamur İşleri
    Ginkal
    Mayalı hamur mantı kıvamında yarım avuç içi büyüklüğünde puf böreğine benzer şekilde açılır ve içine az yağlı kavurma konur, mantı gibi pişirilir.Yoğurtsuz ve üzerine yağ dökülmeden yenir.

    Su Böreği
    Ülkemizin diğer yörelerinde de yapılan su böreği Artvin'de de yapılır. tere yağı ve içine konan Çiçil (uzayan) peynirle yapılması yöreye özgüdür.

    Garşo (Ekmek aşı)
    Bayat ekmek üzerine tercihe göre tere yağlı sos dökülür.Sos, sadece tere yağlı olabileceği gibi, mevsimine ve tercihe göre domates ve soğanlı ay da yoğurtlu da olabilir.

    Gaviçi (Ğaşil,Papa)
    Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırılarak yenir.

    Çimur
    Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir.

    Kete
    Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek.

    Kada
    Az yoğurtla açılan hamur için tercihe göre kavrulmuş un, öğütülmüş fındık ya da ceviz konarak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir.Üzerine yoğurt sürülerek fırında pişirilir.

    Mısır Ekmeği (Çadi)
    Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir.Hemen her öğünde sofraların baştacıdır.

    Pileki Ekmeği
    Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır.

    Hamsili Ekmek
    Ağırlıklı sahil ilçelerinde, içine pırasa, salça, vb sebze konarak fırında pişirilir.

    Silor
    İnce boru şeklinde kıvrılarak bir 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt sürülür ve tere yağ ile servis yapılır.Tercihe göre, bir süre fırında pişirilir.

    Kaymaklı Börek
    İçine kaymak konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.

    Lokum
    Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top eklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

    Bişi
    Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

    Ev Makarnası (Mantı)
    Mayalı hamur muska veya eksem şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine yoğurtsuz ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

    Cevizli/Fındıklı Börek
    İçine öğütülmüş ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.

    Çorbalar

    (Nişoşlu) Yoğurt Çorbası
    Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.

    (Beyaz) Lahana Çorbası
    Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.

    (Gemdimalı) Süt Çorbası
    Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.

    Kesme (Mantılı Süt Yemeği)
    Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır.

    (Siyah) Mercimek Çorbası
    İçine erişte biçiminde kesilmiş ev mantısı katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.

    Çinçar (ısırgan otu) Çorbası
    Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır.

    Yemekler

    Motrella
    İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil ve sahile yakın kısımlarda yenir.

    Lapurçen
    Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte doğranmış soğan ile pişirilir.

    Puçuko
    İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.

    Karalahana
    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana, ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak afiyetle yenir.

    Çinçar (ısırgan otu) Yemeği
    Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.

    (Kinzili) Taze Fasulye
    Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.

    Karalahana Sarması
    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

    Çarğala (pazı) Yemeği
    Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler zeytinyağda pişirilir.

    Taze Fasulye Kızartması
    Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak kızartılır.

    Hamsili Pilav
    Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye dizilerek fırında pişirilir.

    Turşulu Pilav
    Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.

    Hamsi Buğulama
    Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine ayıklanmış hamsi sıralanır.Üzerine tercihe göre sulandırılmış salça ve bir miktar sıvı yağ eklenir; az ateşte fırında pişmeye yakın üzerine maydanoz serpilir.

    (Yatık) Döner (Çağ Döneri)
    Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir.Pişen kısımlar çağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir.Tercihen, et parçaları arasına soğan, domates veya taze biber konur.Karabiber ve tuz etin terbiyesinde vazgeçilmezdir.

    Tava Yemekleri

    Kuymak
    Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişirilir. Pişmenin en iyi işareti kuymağın kusması yani yağını salıvermesidir. Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından her zaman tercih edilir.

    Kaymağın Kuymağı
    Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişirilir. Pişmenin en iyi işareti kuymağın kusması yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda yaygındır.

    Mıhlama
    Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

    Peynir Tavalama
    Uzayan(civil) peynir ve terihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tereyağda bir müddet pişirilir.

    Dügmeç
    Bayat ekmek tereyağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir.

    Çılbır (Sarmısaklı)
    İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarımsaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

    Çılbır (Sütlü)
    İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

    Kavurmalı Yumurta
    Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada pişirilir.

    Kaygana
    Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir.

    Diğer
    Sığen
    Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt.

    Nağiço
    Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir.

    Kavrulmuş Zeytin
    Yörede Çoruh şeridinde yetişen zeytinlerin en kalitelisi zellikle az ısıda fırında çok az kavrulur. Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi zorunluluğu ile az üretildiği için yörede çok makbuldur.

    (Ceviz/Fındıklı) Cacık
    Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile karıştırılır.Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis yapılır.

    Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt)
    Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir.

    Lorlu Pekmez
    Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında kahvaltılık olarak yenir.


     
  2. bettt

    bettt Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    20 Şubat 2011
    Mesajlar:
    709
    Beğenilen Mesajlar:
    191
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Miss Kokulu Sevgilimin Yanı Başı :)
    Çadi... hıımmmmm mis gibi kokusu geldi burnuma. Babaneeeee sesimi duy ve elinde çadiyi yoğurda bulayıp bana getirrrrr !!
    Küçüklüğüm şu sesle geçti 'çadili yoğurt isteyen hemen uyusun yarın en büyük tabak onaa' :):)
    hepimiz uyumuş olurdukkkkkkk :D

    ve silor diye yazılsada biz silori deriz ve oda çok güzel bir yemektir. hem tatlı hem tuzlu olabilme yeteneğine sahip :)
    İyiki Gürcüyüm seviyorum yemeklerini.

    Paylaşım için teşekkürler canım :)
     
Artvin Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. giresun yöresel yemekleri

    giresun yöresel yemekleri

    giresunun meşhur yemekleri giresun yöresel yemekleri giresun un meşhur giresunun yöresel Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun'un da kendine özgü çok değişik ve lezzetli yemekleri vardır. Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır. Bunun yanında mısın unundan da yemekler yapılır. Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi,...
  2. Muş Yöresel Yemekleri

    Muş Yöresel Yemekleri

    muş yöresel yemekleri muş yöresinin yemekleri muşun meşhur muşun yöresel un Muş'ta yiyecek maddelerine ayrı bir önem verilir.. Kış mevsimi çok uzun olduğundan güz mev­simi gelmeden önce her aile kışın yiyecek gıda maddelerinin tedarikine başlar. Et sıkıntısını gidermek isteyen Kavurma yapar. Kavurma koyun, kuzu, olduğu gibi Düge’den (bir-iki yaşındaki inek) olur. Kesilen etler küçük...
  3. Kırşehir'in yöresel yemekleri

    Kırşehir'in yöresel yemekleri

    kırşehir yemekleri kırşehire özgü yemekler kırşehirin yemekleri kırşehir in yöresel Yufka: Malzemesi: un. su tuz. Verilen malzeme (unsutuz) karıstırılarak hamur yogrulur. Hamur biraz dinlendikten sonra avuc ice buyuklu- güğünde pezi alinir.Peziler oklava yardimiyla ekmek tahtasi üzerinde saz büyüklğünde (daire biciminde) acilir.Bu islem yapilirken açılan yufka üzerine kepekli un serpilir....
  4. Yozgat yöresel yemekleri

    Yozgat yöresel yemekleri

    yozgat yöresel yemekleri yozgatın yöresel yemekleri yozgat meşhur yozgatın meşhur şeyleri Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır. Yozgat'dan Yemek Tarifleri Arabaşı Malzemesi : Hamur...
  5. Trabzon Yöresel Yemekleri

    Trabzon Yöresel Yemekleri

    trabzon yöresel yemekleri Trabzon denilince akla hemen balık ve özellikle hamsi geliyor...Trabzon mutfağının büyük bölümünü hamsi ile yapılan yemekler alıyor...Şimdi geçiyorum Trabzon'a özgü yemeklerin tariflerine... Trabzon'un yemeklerinin başlıcalarını şöylece sıralayabiliriz : Mısır sarması, etli lahana sarması, içli tava, hamsili pide, hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav,...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş