Aşure Günü

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Aşure Günü
Asure Gunu
Âsura Gunu Hicrî Senenin ilk ayi olan Muharrem ayinin 10. gunudur.Âsura Gununun Allah katinda ayri bir yeri vardir. Bugunde Cenâb-i Hak on peygamberine on cesit ikramda bulunmus ve kudsiyetini arttirmistir.
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âsura Gununde bir mucize ihsan etmis, denizi yararak
Firavun ile ordusunu sulara gommustur.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Daginin uzerine Âsura Gununde demirlemistir.
3. Hz. Yunus (a.s..) baligin karnindan Âsura Gunu kurtulmustur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âsura Gunu kabul edilmistir.
5. Hz. Yusuf kardeslerinin atmis oldugu kuyudan Âsura Gunu cikarilmistir.
6. Hz. Isa (a-s.) o gun dunyaya gelmis ve o gun semâya yukseltilmistir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gun kabul edilmistir.
8. Hz. Ibrahim'in (a.s.) oglu Hz. Ismail o gun dogmustur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oglu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayi kapanan gozleri o gun
gormeye baslamistir.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastaligindan o gun sifaya kavusmustur.(2)
Âsura Gununde ilk akla gelen ibadet ise, oruc tutmaktir. Muharrem ayi ve Âsura Gunu, Ehl-i Kitap olan Hiristiyan ve Yahudiler tarafindan da mukaddes sayilirdi. Nitekim, Peygamberimiz Aleyhissalâtu Vesselam Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yasayan Yahudilerin oruclu olduklarini ogrendi.
"Bu ne orucudur?" diye sordu.
Yahudiler, "Bugun Allah'in Musa'yi dusmanlarindan kurtardigi Firavun'u bogdurdugu gundur. Hz. Musa (a.s.) sukur olarak bugun oruc tutmustur" dediler.
Bunun uzerine Resulullah Aleyhissalâtu Vesselam da, "Biz, Musa'nin sunnetini ihyaya sizden daha cok yakin ve hak sahibiyiz" buyurdu ve o gun oruc tuttu, tutulmasini da emretti.(3)
Âsura orucunun fazileti hakkinda da su mealde hadisler zikredilmektedir.
Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu:
"Ramazan'dan sonra ne zaman oruc tutmami tavsiye edersiniz?"
Peygamberimiz Aleyhissalâtu Vesselam, "Muharrem ayinda oruc tut. Cunku o, Allah'in ayidir. Onda oyle bir gun vardir ki, Allah o gunde bir kavmin tevbesini kabul etmis ve o gunde baska bir kavmi de affedebilir" buyurdu.(5)
Yine Tirmizi'de de gecen bir hadiste Peygamberimiz soyle buyurmuslardir:
"Âsura Gununde tutulan orucun Allah katinda, o gunden once bir senenin gunahlarina keffaret olacagini kuvvetle umit ediyorum." (6)
"Ramazan ayindan sonra en faziletli oruc, Allah'in ayi olan Muharrem ayinda tutulan oructur"(7) hadis-i serifi ise, bu gunlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.
Bu hadisin acilamasinda Imam-i Gazali, "Muharrem ayi Hicrî senenin baslangicidir. Boyle bir yili oruc gibi hayirli bir temele dayamak daha guzel olur. Bereketinin devami da daha fazla umit edilir" demektedir.
Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam Âsura Gunune denk getirmemek icin, Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci gunlerinde oruc tutulmasi tavsiye edilmistir.
Ve yine Abdullah b. Abbas (Radiyallahu Anh)'dan rivayete gore ;
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): "Asure gunu oruc tutunuz ve o hususta Yahudilere muhalefet ediniz. (Binaenaleyh) asura'dan bir gun once veya bir gun sonra da oruc tutun" buyurmuslardir. (Ahmet bin Hanbel 1 / 241;Beyhaki Suabule Iman 3 / 365)
Bîr hadiste soyle buyurular:
"Her kim Asura Gununde ailesine ve ev halkina ikramda bulunursa, Cenab-i Hak da senenin tamaminda onun rizkina bereket ve genislik ihsan eder." (9)
Bu aile mefhumunun icine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komsular da girmektedir. Fakat, bunun Icin fazla kulfete girmeye, aile butcesini zorlamaya luzum yoktur. Herkes imkâni olcusunde ikram eder.
-Kim Asura gunu on muslumana selam verirse butun muminlere selam vermis gibi sevap alir.
-Kim bu gun bir yetimin basini oksarsa, Allah (Celle Celaluhu) onun her kilina karsilik cennete bir derecesini yukseltir.
-Kim Asure gunu zerre kadar bir sey sadaka verse Allah(Celle Celaluhu) O'na Uhud dagi kadar sevap verir. O sevap kiyamet gununde mizaninda yer alir.
O gun yoldan eziyet verecek seyler kaldirilir. Dargin muslumanlarin arasi bulunur.
Hastalar ziyaret edilir.
Boyle gunleri gaflet icinde gecirmekten Rabbim cumlemizi Muhafaza buyursun, Amin!
 
Geri
Üst