ASURE,vitamin ve protein deposu..

elvin berfin

Aktif Üye
Üye
ASURE,vitamin ve protein deposu..
Her evde aşure telaşının yaşandığı, günlerin içinde bulunuyoruz. Türk mutfağının bu geleneksel tatlısının; vitamin, protein ve mineraller yönünden son derece zengin bir yiyecek olduğunu biliyor musunuz?

Evet… Muharrem ayında pişirilmesi gelenek haline gelen aşure, en eski tatlılarımızdan biridir. Aşurenin içine konulan yiyecekler yöreden yöreye değişmektedir. Bazı bölgelerde 7, bazı bölgelerde ise 15 ayrı gıda maddesinden yapılmaktadır. Zonguldak, Artvin ve Aydın gibi yörelerde kurban etinden ya da kurbanın eritilen yağından küçük bir parça da aşureye katılır. Bazı yörelerde ise tatlısının yanı sıra keşkek adı verilen tuzlusu da yapılır.

Temel malzemesi buğday olan bu tatlıya, kuru fasulye, börülce, bakla, nohut gibi baklagiller, incir, üzüm, kayısı ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, elma, portakal gibi yaş meyveler, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişler katılır. Üzeri ise yine yöreden yöreye değişiklik göstermekle birlikte kuruyemiş, baharat, susam, nar gibi malzemelerle süslenir.

Aşureye, şeker yerine tatlandırmak için pekmez de konulmaktadır. Ancak içine kaç çeşit malzeme katılırsa katılsın, Türk mutfağının en besleyici tatlısı aşuredir. Tahıl ve kuru baklagiller birlikte kullanıldığı için protein, kuru meyveler kullanıldığı için de vitamin deposudur. Vitamin, protein ve mineral içeriği çok dengelidir. İçinde sadece bitkisel yağlar olduğu için kolesterol oranı sıfırdır. Enerji deposudur. B2, B1, C ve A vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir. Hazır gıdalar yerine çocuklara doğal olan bu tatlı bol bol yedirilmelidir.
 
juppiiiii yeniden asure zamani geldi ben cok seviyorum bunu yaaaa :D:D yerim yerim ve doymam insallah bizde yapacagizzz
 
Geri
Üst