Aşure yapımını merak edenler buyrun aşure gününe özel aşure tarifi

A

advantur

Forum Okuru
Aşure yapımını merak edenler buyrun aşure gününe özel aşure tarifi


Malzemeler: Yarım kg buğday, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 1 çay bardağı pirinç, 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış, 50 gr kuş üzümü, 100 gr çekirdeksiz kuru üzüm, Dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir, 1 kg toz şeker

Yapılışı:

Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce, buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.

Nohut ve kuru fasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları ara sıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.

Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.

Hepsi pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Aşure, soğuduktan sonra diplerine birkaç parça incir konulmuş kâselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.

Not: Piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.
 
Geri
Üst