ATATÜRK niçin harf devrimini yapmayı ön görmüştür

PaSikA

Yeni Üye
Üye
ATATÜRK niçin harf devrimini yapmayı ön görmüştür
atatürk harf devrimini neden yaptı atatürkün alfabe devrimi atatürk alfabe devrimi yeni bir alfabeye neden ihtiyaç duyuldu yeni alfabeye ihtiyaç duyuldu
Atatürk bütün devrim hareketlerinde olduğu gibi, Milli Eğitimde de lâik prensibin tam olarak tatbikini istiyordu. Türk milleti için yabancı olan kültür vasıflarından kurtarmak istiyordu. Bu vasıtalar arasında alfabenin büyük önemi vardı.
Atatürk'ün idare ettiği devrim hareketlerinin en önemlilerinden biri de, "Arap Alfabesi" yerine " Latin esaslarından alınan Türk Alfabesinin" kabulüdür.
Bütün devrimlerde olduğu gibi, harf devriminde de amaç, milletimizin bugünkü medeniyete daha kolay intibakını temin etmekti.
Arap Harflerinin, Türkçe üzerinde yaptığı başlıca menfi tesir, bu harflerin Türk Dilindeki ifade edilebilecek yeterlikte olmamasıdır. Atatürk, Türk milletine Arap kültürünün vasıtası olan Arap Alfabesini bıraktırmaya, medeni Garp dünyasının kullanmakta olduğu Latin Alfabesini kabul ettirmeğe, bu medeniyete esaslı bir şekilde yaklaştırmaya karar kılmıştır .
Bu gereklilik şundan ileri geliyordu: Türkçe de sedalı harflerin çok olmasına ve bu harflerin gayet kolay ve açık söylenmesine rağmen, Arapça'nın sedalı harfleri kifayetsiz olduğu için Türkçe de kolay yazılıp okunamıyordu. Bu sebeple, Arap Harfleriyle okuyup yazmayı öğrenebilmek uzun yıllara ihtiyaç gösteriyordu. Bunun yanında Lâtin Harfleri bir çok faydalar sağlamakta idi. Bu harfler bir çok milletlerce kabul edilerek ortak bir kültür vasıtası haline gelmişti.
İşte bu nedenleri çok iyi bilen ve Türk milleti için iyinin en iyisi üstünün en üstününü düşünen Büyük Atatürk, bu düşüncelerle Lâtin Harflerinden bir " TÜRK ALFABE'si" nin yapılmasını çok faydalı ve çok feyizli bir devrim hareketi olarak kabul ediyordu. Bu düşünceyi en kısa zamanda tahakkuk ettirmek için derhal çalışmalara ve hazırlıklara başladı. Bu başlangıçtaki hedef; Millî Eğitimde en kolay ve en verimli şekilde ilerleme, ilim ve fikir dünyasına milletçe kavuşmaktı. Bunu da her şeyde olduğu gibi, geçmişten kuvvet alıp geleceğe çok iyi bakan milletiyle beraber başarmağa koyulmuştur.
 
Ben arapça alfebsını 1 gunde öğrendım okulda alfebeyı yarımda donemde ancak hiç bir faydası yok yalan yazmış kım yazmışşsa zaten orda konuştuğumuz dıl aynı sadece yazma farklıydı eyer alfebe deyeşmeseydı kuran kerım okurken zorluk çekmicektık
 
Geri
Üst