Atatürk Ticari Amaçlarla Kullanılamaz

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Atatürk Ticari Amaçlarla Kullanılamaz
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Atatürk’ün Türkiye’nin markası" olduğunu belirterek, "Atatürk adının ticari amaçlı kullanılmasına izin vermeyeceklerini" söyledi.

Çağlayan, "Atatürk adını marka olarak tescilleyen yurtdışındaki firmalara karşı "uluslararası yasaların ve hukukun verdiği tüm imkanların kullanılacağını" ifade etti. Türkiye’de "Atatürk" adının alınması ve ticari marka ve rant aracı olarak kullanılmasının, 1934’te çıkarılan bir yasa ile engellendiğini hatırlatan Çağlayan, yazılı açıklamasında Türk Patent Enstitüsü’nün AB Topluluk Marka Ofisi (OHİM) ve Alman Marka Patent Ofisi veri tabanında yaptığı araştırmalara göre, "Atatürk" ismini içeren 5 ayrı marka tescilinin yapıldığının belirlendiğini bildirdi.

Önceki örnekler

Çağlayan, şunları söyledi: "Almanya’da yerleşik Gebr, Wollberg OHG isimli tüzel kişinin 14 Temmuz 1967’de tescil ettirdiği ve bira hariç alkollü içecekleri kapsayan marka, Alman Patent ve Marka Ofisi elektronik veri tabanına göre 1 Kasım 2006 tarihinde yürürlükten kalkmış ve hükmünü kaybetmiştir. Almanya’da Atatürk adına 3 adet marka tescili tespit edilmiştir. Almanya’da yerleşik Tezer Leblebici isimli gerçek kişi 2 adet marka tescili yaptırmıştır. Bunlardan ilki 28 Mart 2000’de madenler, metalden mamul inşaat malzemeleri, hırdavat ürünleri, deri vb. malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar ve mobilyalar ile benzerlerini kapsamaktadır. İkincisi ise kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, basılı yayınlar, kırtasiye ve büro ürünleri, giyim eşyaları kapsayan başvurudur ve bu da 29 Aralık 2001’de tescil ettirilmiştir. Yine Almanya’da yerleşik Kasım Timur isimli gerçek kişi, 25 Ağustos 2005’te tescil ettirilen marka, giyim eşyaları, bilimsel amaçlı cihazlar, televizyon, bilgisayar, kuyumculuk ürünleri, takılar, saatler, deri vb malzemeden mamul ürünler, çantalar, şemsiyeler, bastonlar, temizlik maddeleri ve kozmetikleri kapsamaktadır. Söz konusu tescil Atatürk’ün imzasını içermektedir." Çağlayan, gerekli kurumlara başvurularak bu tescillerin iptal ettirilmesi için hukuki sürecin başlatıldığını kaydetti.

Hurriyet.com
 
Geri
Üst