Atlantik'te derin deniz balıkları tükeniyor

Angel_tears

Yeni Üye
Üye
Atlantik'te derin deniz balıkları tükeniyor
tukenme0501h.jpg


Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaşayan birçok derin deniz balığının soyu, ticari avlanma yüzünden 20 yıl içinde tamamen tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Atlas Okyanusu'nun kuzeybatısındaki soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan balıkların durumu, Bengal Kaplanı veya pandalardan daha kritik seviyede bulunuyor.

Kanada'nın Terra Nova bölgesindeki Saint-John Üniversitesi'nde bir biyolog ekibince yürütülen araştırmada incelenen beş balık türünün, araştırmanın yapıldığı 17 yılın sonunda yüzde 87 ile yüzde 98 azaldığı tespit edildi.

Bilim adamları, 1978-1994 arasında yakalanan balıkların boylarında da yüzde 25 ile yüzde 57 azalma belirlendiğini belirterek, eldeki verilere göre bu balıkların üç kuşak sonrasında nüfuslarının yok olma noktasına geldiğini kaydetti.

Kırmızı listeye girdiler

Bu verilere ışığında bahsedilen balık türleri, Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) tehdit altındaki türler listesinin en önde gelen kırmızı listesinde yer alıyor.

Soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bu beş balık türü arasında 'Antimora rostrata', 'Coryphaenoides rupestris', 'Macrourus berglax', 'Notocanthus chemnitzi' ve 'Bathyraja spinicauda' bulunuyor.

Acil koruma önlemi alınmalı

'Coryphaenoides rupestris' ve 'Macrourus berglax' türleri özellikle yüzey balıklarının tükenmesiyle ticari şekilde avlanmaya başlandı. Daha az bulunan diğer üç tür ise Grönland açıklarındaki tütünbalığı avı gelişiminin kurbanı oluyor.

Derin deniz balıklarının, yavaş büyümesi, cinsel olgunluğa geç ulaşması, seyrek çiftleşmesi ve uzun zaman yaşaması (60 yıl kadar) nedeniyle son derece hassas balıklar. Bu balıkların fazla tanınmaması ise acil koruma önlemlerinin alınmasını engelliyor.

 
Geri
Üst