AVM'de Kira İsyanları

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
AVM'de Kira İsyanları
İstanbul'un iki lüks alışveriş merkezi Akmerkez ve Kanyon'da mağazalara sunulan öneriler yetersiz geldi. Tescilli Markalar Derneği (TMD), yeni taleplerini içeren bir mektubu yarın iki alışveriş merkezine de gönderecek.

Alışveriş merkezleri ile kiracılar arasında geçtiğimiz haftalarda yaşanan sorun son günlerde gündemden kalkmıştı. Birçok AVM kiracıların talepleri üzerine kiraları düşürürken, bazıları reklam ve pazarlama desteği verme bazıları da kurları sabitleme yoluna gitti.


Ancak Akmerkez'in geçtiğimiz günlerde yaptığı indirim TMD üyelerini tatmin etmedi. Bunun sadece bir kur ayarlaması olduğunu söyleyen TMD yetkilileri, "Biz hem Kanyon hem de Akmerkez ile bazı görüşmeler yaptık. Ancak onların talepleri bize yetersiz geldi. Kendi aramızda tekrar görüştük ve şimdi imza topluyoruz. Her iki alışveriş merkezine de taleplerimizi içeren bir mektup sunacağız."
Mektubun Kanyon ve Akmerkez'e yarın teslim edileceği öğrenildi. TMD, her iki AVM'den gelecek yanıta göre önümüzdeki dönemdeki tavrını belirleyecek.



BAZISI KİRAYI DÜŞÜRÜYOR, BAZISI KURLARI SABİTLİYOR
Alışveriş merkezlerinde Trabzon ile başlayan, Mersin ve Ankara ile devam eden isyan AVM'leri yeni uygulamalara itiyor. Birçok AVM kiraları indirirken, bazıları kurları sabitledi, bazılarında da görüşmeler devam ediyor.
Bakırköy'deki Carousel Alışveriş Merkezi, Ankara Cepa ve Kale Outlet Center dolar kurunu 1.25 YTL'den sabitledi. Nautilius AVM 1.40 YTL, Profilo Alışveriş Merkezü de 1.46 YTL'ye razı oldu. Anadolu'daki AVM'lerden Kayseri Park euro kurunu 1.85 YTL, Bursa Kent Meydanı 1,70 YTL, Konya Kulesite 1,90 YTL, Korupark Bursa da 1.8092 YTL'den sabitledi.


İNDİRİMLER GELİYOR

AVM isyanının ilk çıktığı yer olan Forum Trabzon'da sorun kira indirimi ile aşıldı. Kiralarda mağaza büyükülüklerine, yatırım ve risklere göre çeşitli oranlarda indirime gidilirken, benzer şekilde diğer bazı Forum AVM'lerde de kiralar indi.
Altı ilde bulunan Forum AVM'lerde tüketimin azalması ile yaşanan sıkışıklık asıl olarak alışverişin canlandırılması ile aşılmaya çalışılıyor. Herhangi bir AVM'de bütün mağazalar için aynı indirimin yapılamayacağını belirten yetkililer, bunun yerine gelenlerin daha çok harcama yapmasına yönelik faaliyetlere ağırlık verildiğini belirtiyor. Bu kapsamda bazı Forum AVM'lerde sadece o alışveriş merkezinde harcanabilecek çekler dağıtılıren, bazıları tüketicilere araba hediye ediyor.


Öte yandan Ankara Armada AVM aralık ayından itibaren kiralarda yüzde 15 indirim yapma kararı aldı. Geçen yıl zam yapılan kiracıların zamları da geri çekildi.

Panora Alışveriş Merkezi, kiralarda belirli oranlarda indirime gitti. Temmuzda yapılan ve ilk başta ekim ayına kadar olacağı duyurulan yüzde 25'lik kira indirimi uzatıldı.
Bursa Kent Meydanı AVM sonbahar aylarında birikmiş kira borçlarını ödeyerek hesaplarını sıfırlayan sadık kiracılara Kasım ve Aralık ayları kiraları için yaklaşık yüzde 40'a varan bir indirim uyguladı.



hurriyet.com
 
Geri
Üst