Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

· Bir çift ayakkabının tekleri arasında herhangi bir görünüm şekil, işçilik, renk, boyut farkının bulunmamasına dikkat ediniz. Ayakkabının her ikisini de mutlaka deneyiniz.
· Ayakkabının içini elle kontrol ederek astar vb. kısımlarda ayağı rahatsız edici kırışıklıklar bulunmadığından emin olunuz.
· Dikiş uçları bitim yerlerinin sağlam olmasına, dikiş hatalarının bulunmamasına dikkat ediniz.
· Ayakkabıların ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanılıp kullanılmadığını kontrol ediniz. Çünkü sentetik malzemeler hava geçirmez ve hava geçirmeyen malzemeler ayak sağlığı için zararlıdır.
· Yazın tabanı kösele, kışın ise tabanı sentetik (PVC, termoplastik, kauçuk gibi) maddelerden üretilmiş, üst bölümünün derisi yumuşak olan ayakkabıları tercih ediniz.
· Ayakkabı astarının boya verip vermediğini parmağınızı ıslatıp astara sürerek tespit edebilirsiniz.
· Ayakkabıların iç tabanlarının ayağın doğal şekline uygun olmasına dikkat ediniz. Örn; yüksek ökçeli ve sivri burunlu ayakkabıları tercih etmeyiniz.
· Nubuk, süet gibi çabuk kirlenen ya da boyası çabuk soyulan maddelerden üretilmiş ayakkabıları alırken ve kullanırken iklim koşullarını göz önünde bulundurunuz.
· Çocuk ayakkabılarının arkalarının sert, ön bölümünün esnek olmasına ve burun bölümünün parmakları sıkmamasına dikkat ediniz.
· İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler bu nedenle ayakkabınızı öğleden sonra satın almaya özen gösteriniz.
· Satın almayı düşündüğünüz ayakkabının bulunduğu kutu üzerinde aşağıdaki bilgileri arayınız.

1. İmalatçı firmanın ticaret unvanı, kısa adı, adresi ve tescilli markası,
2. Ayakkabının sınıfı, rengi, numarası "Bu ayakkabının ayakla temas eden kısımlarında suni malzeme kullanılmamıştır" ibaresi,
3. İmal tarihi,
4. Parti, seri ve kod numaralarından en az biri.

Ayakkabı Satın AlırkenDikkat Edilecek Hususlara Uymanıza Rağmen Ayakkabınızda Sorun Varsa Ne Yapabilirsiniz?
· Ayıplı ayakkabıyı 15 gün içinde satıcı firmaya geri vererek; değiştirilmesi veya ödediğiniz bedelin geri iade edilmesi veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesi veya ücretsiz tamiri seçeneklerinden birini talep edebilirsiniz.
· Satıcıya başvurduğunuzda sonuç alamadığınız takdirde ya da satıcının önerdiği çözüm, isteğiniz doğrultusunda değilse veya çözümü haksız buluyorsanız aşağıdaki kuruluşlara başvurabilirsiniz.
1- Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri: 80 il merkezinde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri ve ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde faaliyettedir.
2- İllerde Sanayi ve Ticaret Müdürlükleri
3- T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü
4- Tüketici sorunlarına bakmakla
görevli Asliye Hukuk veya Ticaret Mahkemeleri
5- Tüketicinin korunmasına yönelik faaliyet gösteren dernek veya vakıflar

DİKKAT!
1 ) "Kullanılmış", "tamir edilmiş", ya da "özürlüdür" ibarelerini içeren bir etiketle ayakkabının ayıplı olduğu önceden belirtilmiş ise,
2) Satıcı / imalatçı firma önerilerini dikkate almamışsanız , örn; satın aldığınız ayakkabıyı çamaşır makinasında yıkamamanız önerildiği halde yıkadıysanız,
3) Dikkatsiz ya da yanlış kullanım nedeniyle ayıba siz neden olmuşsanız,
Tazmin hakkınızı kullanamazsınız.
 
Cevap: Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

maalesef ayakkabı aldığımda sağ ayağımdaki parmaklarımın üstü yara oluyor su topluyor yada yaz kış sezonuna bağlı olarak ayaklarımda yaralar oluyo yazlık ayakkabılara alışana kadar mahvoluyo ayaklarım sivri burundu topuktu derken mahvoluyorum :D
 
gerçekten başıma daha yeni gelen bir bot sorunu oldu. Botun sağ ayak teki çok rahat idi fakat sol tekin üst kısmı feci şekilde dar çıktı ve daha ilk gitmede eve kendimi zor attım. Hatalı ürün olduğu için mağaza değiştirdi hiç itirazsız.
Sadece her iki teki denemek de yetmiyor,ayakkabıyla mağaza içinde bir süre dolaşmak lazım.
 
Geri
Üst