B 12 Vitamini Hangi Durumlarda Yükselir?

Uzman SühaN

Administrator
B 12 Vitamini Hangi Durumlarda Yükselir?
Vitamin B 12 tesi bazı durumlarda normal değerlerin üstünde çıkmaktadır.
B 12 vitamini testinin yüksek çıktığı durumlar aşağıda belirtilmiştir

Kronik böbrek yetmezliği,
Konjenital kalp yetmezliği,
Diabetes mellitus,
Bazı lösemi türleri (AML, KML),
Lökositoz,
Polistemia vera,
Karaciğer hastalıkları
Protein malnutrisyonu
Ama yüksek B12 vitamini düzeyi nadiren başka ciddi bir sağlık problemine işaret edebilir.

3.jpg







B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında görev alır. Bu yüzden beyin fonksiyonlarının doğru çalışmasında hayati öneme sahiptir.

B12 vitamini bazı özellikleri itibariyle diğer B vitaminlerinden ayrılır. B12 vitamini bir metal iyonu içerir. İçeriğindeki kobalt elementi nedeniyle diğer adı kobalamindir. Diğer B grubu vitaminleri fazla alındığında idrarla dışarı atılır. Ama B12 vitamini vücutta, karaciğerde depo edilir.

B12 Vitamini Fazlalığı Belirtileri
B12 vitamini diğer vitaminlerin aksine fazlalığı durumunda toksik etki göstermez. Yüksek miktarda tüketmek genelde yan etkilere neden olmaz.

Nadiren yan etkiler oluşabilir ama bunlar da B12 fazlalığını tespit etmek için yeterli değildir:

Vücudun farklı yerlerinde kaşınma
Kalbin düzgün çalışmaması
Sersemlik
Baş ağrısı
B12 fazlalığı genelde canlılık, iyi hafıza, iyi odaklanma gibi yapıcı etkiler yapar.Yapısında kobalt metali bulunduğundan B12 vitaminine kobalamin ismi de verilir. Multivitamin ilaçlarda B12 vitamini siyanokobalamin adıyla bulunur. B12 vitamini sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi (eritrosit) üretimi ve hücrelerimizde bulunan DNA’nın yapımı için gerekli olan bir vitamindir. Diyetle alınan B12 vitamini mideden salgılanan intrensek faktör adındaki bir proteinle birleşerek bağırsaklardan emilir. Besinlerde bulunan B12 vitaminin bağırsaklardan iyi emilmesi, mide, pankreas ve bağırsakların iyi çalışmasına bağlıdır. Günlük B12 vitamini ihtiyacı 2.4 mikrogram kadardır. Bulunduğu Gıdalar B12 vitamini hayvansal besinlerde yani kırmızı et, tavuk, hindi eti ve balıkta ve çok az oranda sütte ve yoğurtta bulunur. Bitki ve mayada bulunmaz. Bir bardak pastörize sütte 0.9 mikrogram B12 vitamini vardır.



B12 Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülebilir?



B12 vitamin eksikliği pernisiyöz anemi denen kansızlık durumunda görülür. Pernisiyöz anemi B12 vitaminin bağırsaklardan emiliminin bozulması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık 60 yaş üzerindeki kişilerde % 2 oranında görülür ve tedavisi için B12 vitamini enjeksiyonu yapılır. B12 eksikliği genellikle et yemeyenlerde (vejetaryenlerde), mide ve bağırsak hastalığı olanlarda görülür. Bunun nedeni de B12 vitamininin çoğunlukla hayvansal besinlerde bulunmasıdır. Midelerinde atrofik gastrit hastalığı olanlarda veya midesi ameliyatla alınanlarda özellikle B12 vitamin eksikliği sık görülür. Midesinde helikobakter pilori bakterisi olanlarda B12 vitamini eksikliğinin sık görüldüğü bilinmektedir. Bazen nadiren kalıtımsal olarak da B12 vitamini yetmezliği görülebilir. Yaşlılık ise önemli bir B12 vitamin yetmezlik nedenidir. Yaşlılarda B12 vitamini yetmezliği sık görülür.
 
Geri
Üst