Bahar Alerjisine Karşı Ne Yapmalı

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Bahar Alerjisine Karşı Ne Yapmalı
polenlere karşı korunma
bahar,alerji,sağlık,çocuk sağlığı,alerji için bilgiler,tedavisi,kadın sağlığı,bahar hastalıkları,alerjiden korunmanın yolları.





392124db2892558b8e.jpg


İlkbaharın gelişi ile kimileri mevsimin güzelliğini doyasıya yaşarken; bahar ayları kimileri için de eziyete dönüşüyor. Bahar alerjileri bu aylarda yaşam kalitesini en aza indirgeyebiliyor ancak basit önlemlerle mevsimin tadını doyasıya çıkarmak mümkün.
Alerji, "zararlı" olarak kabul edilmeyen çevresel etkenlere karşı vücudun aşırı tepkisidir. Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olan maddelere "alerjen" denir. Alerji, genetik eğilimi olan kişilerde çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Bahar alerjileri ve tedavi yöntemleri pudra.com'da... Memorial Suadiye Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel anlatıyor.
Alerjik kişilerin güzel bahar günlerini kabusa çeviren polenler ya da diğer adıyla çiçek tozları, bitkilerin erkek tohumlarıdır. Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder. Tam tersine sıcak ve rüzgarlı günlerde polen yayılımı artar.

Polenlerden ve bahar alerjisinden korunma yolları
* Polen maskesi takın:
Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır. Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir.
* Evinizi sabah değil öğle sonrası havalandırın:
Araba ve evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır. Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından ev öğleden sonra havalandırılmalıdır. Evde ve arabadaki klimaların polen filtreleri sık sık değiştirilmelidir. Ev içi hava temizleyiciler eve giren polenlerin ortadan kaldırılmasında faydalı olabilir.
* Otomobilinizin camlarını gerekmedikçe açmayın:
Araba ile yolculuk yapıldığında camlar kapalı tutulmalıdır; böylelikle polenlerin otomobilinize dolmasını engellemiş olursunuz.
* Gözlerinizi koruyun:
Gözlerin yanını da örten güneş gözlüklerinin faydası olabilir.
* Eve gelince güzel bir duş alın:
Dışarıdan eve gelindiğinde hemen giysiler değiştirilerek yıkanmalı, mümkünse burun içini dahi yıkayarak banyo yapılmalıdır. Saçların yıkanması da buraya yapışan polenlerin temizlenmesi açısından yarar sağlar.
* Çamaşırlarınızı evde kurutun:
Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır, üstlerine polen yapışabilir. Mümkünse polen mevsiminde çamaşır kurutma makinesi kullanılmalıdır.
* Kedi ve köpeğinizi yatak odanıza almayın:
Evcil hayvanlar yatak odasına sokulmamalıdır. Bu hayvanların dışarıda gezdiklerinde tüylerine yapışan polenler de alerjiye neden olabilir.
* Otomobilinizin filtresini yenileyin:
Polen tutucu hava filtreleri olan otomobilleri tercih edin. Otomobilinizin bakımı esnasında polen filtrelerini değiştirin.
* Önemli uyarı:
Polen mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi irritanlardan uzak durmak, polen alerjisi olan kişinin şikayetlerinin ağırlaşmasını engeller.
Unutulmamalıdır ki; kişi kalıtsal olarak alerjiye eğilimli de olsa, alerji gelişiminde çevrenin rolü yadsınamaz. Alerjiye genetik yatkınlığı olan kişilerin alacağı alerji karşıtı önlemler, alerjik yakınmaların ortaya çıkmasını engeller ya da geciktirir.
 
Geri
Üst