Bakteri nedir ? Bakterilerin faydaları ve zararları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bakteri nedir ? Bakterilerin faydaları ve zararları nelerdir ?
bakteri,bakteri özellikleri,bakteri hakkında kısaca bilgi,bakteri isimleri,yararlı bakteriler, hastalık yapan bakteriler



bakteri.jpg




Bakteriler mikroorganizmalar olarak da adlandırılan küçük canlı organizmalardır, bu nedenle küçük gözle görülemezler ancak bir mikroskop kullanılarak gözlemlenebilirler. Bazı bakteriler insanlığa yararlı olsa da, diğerleri nahoş ve ciddi hastalığa neden olurlar. Hastalığa neden olan bakterilere patojen denir . Bakteriler doğada her yerde bulunurlar, yani çevrede, hava, toprak ve su gibi her yerde bulunabilirler. Bakteriyel morfoloji değişir, ancak genellikle şekiller beş ana kategoriye ayrılır. Bakteriler hareketli veya hareketsiz olabilirler.Bakteriler , tek bir organizmanın iki yarıya bölünmesiyle doğada yaygın bir üreme yöntemi olan ikili fizyon yoluyla çoğalır döller. Optimum koşullar altında, ikili fizyon nispeten hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Her nesil zamanla, bakteriyel sayıların ikiye katlanması mümkündür.Bazı bakteriler, plazmid olarak adlandırılan ekstra bir genetik malzemeye sahiptir. Plazmid genellikle bakteriyi diğer bakterilere göre bir miktar avantaj sağlayan genler içerir. Örneğin, bakteriyi belirli bir antibiyotiğe dirençli yapan bir gen içerebilir.




Bakteriler , her yerde bulunan, genellikle tek hücreli mikroskopik canlı organizmalardır. Fermentasyon sürecinde faydalı olduğu gibi, enfeksiyon kaynaklı hastalıklarada neden olabilir. Doğada her yerde bakteri bulunur. Toprak, kaya, okyanus ve hatta kutuplarda bile. Ayrıca insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde de olabiliyor.İnsan vücudunda çok fazla bakteri vardır.Çoğu bakteri, ikili fizyon olarak adlandırılan bir süreçle çoğalır . Tek bir bakteri hücresi olan DNA'sının bir kopyasını oluşturur ve hücresel içeriğini ikiye katlayarak büyür. Bakteri insan sağlığına zararlı olduğu kadar faydalı olabilir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Bununla birlikte, son yıllarda, antibiyotiklerin uygunsuz veya gereksiz kullanımı, antibiyotiğe direnç oluşturmuştur.



Bakteriler sadece bir hücreye sahip olan canlılardır. Mikroskop altında toplar, çubuklar veya spiraller gibi görünürler.. Çoğu bakteri size zarar vermez . Bir çoğu yardımcı oluyor. Bazı bakteriler, yiyecekleri sindirmeye, hastalığa neden olan hücreleri yok etmeye ve vücuda gerekli vitaminleri vermeye yardımcı olur. Bakteriler ayrıca yoğurt ve peynir gibi sağlıklı besinler yapımında da kullanılır. Ancak bulaşıcı bakteriler sizi hasta edebilir. Vücudunuzda hızla çoğalırlar. Birçok kişi, dokulara zarar verebilecek ve sizi hasta edebilecek toksinler adı verilen kimyasalları açığa çıkarır. Enfeksiyonlara neden olurlar.Bakteriyel ve viral enfeksiyonların ortak bir çok yönü vardır. Her iki enfeksiyon türüne de mikroplar - sırasıyla bakteri ve virüsler neden olur .Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar öksürme ve hapşırma , ateş , iltihaplanma , kusma , ishal , yorgunluk ve kramp gibi benzer semptomlara neden olabilir.



Tipik bir bakterinin anatomisinin çizilmesinin gösterdiği gibi, tüm bakterilerin sitoplazması, kendisi de bir rijit hücre duvarı ile çevrelenmiş olan bir hücre membranı içine alınır. Bakteriler ayrıca hücre duvarının yüzeyinde kalın, jöle benzeri bir malzeme üretirler. Bu malzeme ayrı bir dış katman oluşturduğunda, bir kapsül olarak bilinir.Birçok çubuk, spiral ve virgül şeklindeki bakteri, hücrelerinin dış tarafına takılan flagella diye bilinen kırbaçlara sahiptir. Bu flagellaları hareket için ileri geri sallayarak kullanırlar. Diğer bakteriler, bütün hücrelerini ileri geri hareket ettirerek hareket ederler. Bazı bakteriler hiç hareket edemez. Bakteriyel büyüme terimi genellikle tek bir hücre yerine bir bakteri grubunun büyümesi anlamına gelir. Tek hücreler genellikle daha büyük boyutlara sahip değildir, bu nedenle büyüme terimi hücrelerin çoğalması anlamına gelir.Bakteriler en sık olarak fisyon ile çoğalırlar, bu süreçte tek bir hücrenin iki yeni hücre üretmeye ayırdığı süreç. Fisyon süreci, bakteri türüne bağlı olarak 15 dakikadan 16 saate kadar sürebilir.Bakteriyel büyümenin meydana gelme hızını etkileyen bir dizi faktör, en önemlisi nem, sıcaklık ve pH'dır. Tüm bakteriler hayatta kalabilecekleri belirli bir sıcaklık aralığına sahiptir. Belirli bir bakteri türü için, bu aralık her zaman dar bir aralık olmasına rağmen, çok yüksek, çok düşük veya bir yerlerde olabilir. Bakteriler insan yaşamındaki etkilerine göre de sınıflandırılabilir. Bazı bakteriler, insan yaşamını iyileştiren, diğerleri hastalığa neden olan ürünler tedarik ederken, diğerlerinin insan yaşamında hiçbir genel etkisi yoktur.Bakteriler, bir çok hayvan türünde yiyeceklerin sindirimini mümkün kılar. Bakteriler ayrıca bitkilere ve hayvanlara zehirli olan kimyasalları salgılayarak organizmalara saldırabilir. Bu gibi zehirler toksinler olarak bilinir.




Bilmeniz Gereken Kelimeler




Aerobik bakteriler: Yaşamak ve büyümek için oksijene ihtiyaç duyan bakteriler .

Anaerobik bakteriler: Yaşamak ve büyümek için oksijen gerektirmeyen bakteriler .

Bacillus: Çubuk şeklinde bir bakteri türü.

Kapsül: Bazı bakteri hücrelerinin yüzeyini saran kalın, jöle benzeri bir malzeme.

Coccus: Küresel (yuvarlak) şekilli bir bakteri türü.

Ayrıştırıcılar: Ölü organik maddeleri parçalayan bakteriler.

Fimbria: Kısa, bakteri hücresinin dış yüzeyinde oluşabilecek saç benzeri çıkıntılar.

Fisyon: Tek bir hücrenin iki yeni hücre oluşturacak şekilde bölündüğü bir üreme şekli.

Flagella: Bakteriyel hücrelerin yüzeyinde bulunan ve hareketi mümkün kılan projeksiyonlar.

Pastörizasyon: Belirli bir süre boyunca belirli bir sıcaklığa kadar yiyeceği ısıtmak suretiyle gıdadaki bakterilerin öldürülmesi işlemi.

Pili: Bakteri çiftlerini bir araya getiren ve aralarında genetik materyalin transferini mümkün kılan projeksiyonlar.

Prokaryot: Farklı bir çekirdeği olmayan bir hücre.

Spirilla: Spiral şekilli bir bakteri türü.

Spiroketler: Spiral şekli olan bir bakteri türü.

Toksin: Zehirli bir kimyasal.

Vibrio: Virgül benzeri bir şekle sahip bir bakteri türü.







Mikropların çoğu size zarar vermez. Bağışıklık sisteminiz sizi bulaşıcı ajanlara karşı korur. Bununla birlikte, bazı mikroplar zorlu düşmanlardır, çünkü sürekli olarak bağışıklık sisteminizin savunmasını ihlal etmek için mutasyona uğrarlar. Mikropların nasıl çalıştığını bilmek, enfeksiyondan korunma şansınızı artırabilir.Bakteriler tek hücreli veya basit organizmalardır. Küçük olsa da, bakteriler güçlü ve karmaşıktır . İnsan vücudunda, özellikle mide ve ağızda birçok bakteri vardır. Bakteriler yüzeylerde ve su, toprak ve gıda gibi maddelerde bulunur.Sindirim sisteminizdeki bakteriler veya bağırsaklar da dahil olmak üzere bazı bakteriler sizin için iyidir. Bu bakteriler yiyecekleri parçalamaya ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.



Dost bakteriler ayrıca probiyotik olarak adlandırılır ve ağız, mide ve özofagus dahil olmak üzere insan sindirim sisteminde bulunur. Bu bakteriler çoğunlukla hem küçük hem de kalın bağırsaklarda bulunurlar. Bağırsak hareketini düzenler Bakteriler insan vücut atıklarının işlenmesinde büyük yardım sağlar. Aslında, atık ürünlerin vücuttan geçmesi için toplam süreyi kısaltırlar ve böylece kabızlığı giderir.. Bağışıklık sistemini güçlendirir Dost bakteri antikor üretimini artırır. Bu çok önemlidir çünkü bu antikorlar tehlikeli mantarlar ve bakterilerle savaşmaktan sorumludur . Bu, bazı enfeksiyon ve hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır. Vücuttaki yararlı bakterilerin eksikliği dengesiz ve düzensiz hormon düzeylerine neden olabilir. Bu prostat sorununa, düzensiz yağ dağılımına, saç dökülmesine yol açabilir.Bakteriler kan dolaşımındaki kolesterol birikimlerini azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca bağırsaklardaki kolesterolün giderilmesine yardımcı olur. Probiyotiklerin yardımı olmadan kolesterol seviyeleri yükselecek ve kan akışında birikerek daha fazla komplikasyona yol açacaktır.


İnsan olarak, bağırsaklarımızda milyonlarca bakterimiz vardır. İyi bakteriler veya probiyotikler, irritabl bağırsak sendromu, sindirim sistemi enfeksiyonları ve bazı diyare vakaları gibi durumlara yardımcı olabilir. Bakteriler zararlı oldukları kadar faydalıdır. Bizim için yararlı olan bakteriler genellikle iyi bakteriler olarak adlandırılır . Bazı bakteri türleri patojeniktir, yani hastalığa neden olma potansiyeli vardır. Sifiliz, kolera, veba ve tetanoz gibi hastalıkların hepsi bakterilerden kaynaklanır. Neyse ki, bu hastalığa neden olan bakterilerin çoğu, antibiyotiklerle kolayca öldürülür; Bununla birlikte, geleneksel antibiyotiklerle tedaviye dirençli hale gelen bazı türler vardır.


Bakteriler düzenli aralıklarla çoğalırlar. Bir örnek her 20 dakikada bir olabilir. Bu, belirli bir zamanda kaç bakteri bulunacağını tahmin etmek için matematiksel hesaplamaların yapılmasına izin verir.Bakteriler, canlı yaşayan hücrelerdir . Bakteri hücreleri, hücrelerinize bir çok yönden benzerdir; yine de farklılıkları vardır. Bakterilerin bir çok farklı ortamda yaşamalarına izin veren birçok benzersiz uyarlaması vardır.Bakteriler o kadar küçüktür ki, sadece bir mikroskopla görülebilirler . Mikroskop altında bakıldığında, üç ayrı şekilleri vardır. Çoğu zaman en basit yaşam formları olarak kabul edilen bakteri, çeşitli organizma gruplarını oluşturur. Bu çeşitliliğe rağmen, bakteriler, özellikle prokaryotik hücrelere sahip olan bir takım özellikleri paylaşırlar.Belki de bakterilerin en basit özelliği, tek hücreli organizmalar olarak var olmalarıdır. Plazma zarları diğer canlı hücreler boyunca yaygın olsa da, bu zarlar, bir bakteri özelliği değildir.


Hücre, yaşamın yapısal ve işlevsel birimidir. Yeryüzündeki tüm canlı organizmalar, tek veya çok sayıda hücreden oluşur.Bakteriler tek hücreli mikroskopik organizmalardır. Bakteriyoloji çalışması bakteriyoloji olarak bilinir ve mikrobiyolojinin bir dalıdır.Bakteriyel türler çeşitliliklerine göre tanımlanır.Bakterilerin şekli onlar için çok karakteristiktir. Şekillerin tanınmasıyla bakterilerin tanımlanması da kolaydır. Bazı bakteriler olumsuz ortamlara karşı oldukça dirençlidir. Sert kimyasallara ve onları yok eden diğer şeylere bile tolerans gösterirler. Diğer organizmalar gibi, bakteriler de genetik materyalleri olarak çift iplikli DNA kullanırlar . Bununla birlikte, bakteriler DNA'larını daha karmaşık organizmalara göre farklı düzenlerler.


Dünyada yüz binlerce bakteri türü var. Soğuktan sıcağa ve alkaliden aside kadar çok çeşitli ortamlarda bulunabilirler . Toprakta, suda ve kayalarda yaşarlar.Diğer bakteriler, solucanlar, böcekler, bitkiler, hayvanlar ve insanlar üzerinde büyürler.Bakteriler prokaryotlardır . Prokaryotik hücreler, ökaryotik hücrelerden daha basit yapılara sahiptir . Bakteriyel hücreler ikili fizyon olarak adlandırılan bir süreçle büyür. Bir hücre ikiye bölünür.Bakteriyel bir hücrenin ikiye büyümesi ve bölünmesi için geçen süreye iki katına çıkma zamanı denir. Besin maddeleri bol olduğunda, bazı bakteri türlerinin ikiye katlanma süresi yirmi dakika kadar olabilir. Bakteriyel hücreler çeşitli şekil ve boyutlarda ifade eder. Bakteriyel hücreler genellikle hücre zarlarının yapısına göre sınıflandırılır. Tüm bakteriler sitoplazmayı çevreleyen iki tabakalı bir membrana sahiptir. Sitoplazmik membran içindeki integral membran proteinleri , besinleri (şekerler ve amino asitler ) büyümeye yönelik hücreye taşımak için gereklidir . Çoğu bakteri, insanları doğrudan etkilemez. Bununla birlikte, az sayıda bakteri türü insan veya hayvan hastalıklarına neden olabilir ve bilimsel çalışmanın ana odak noktasıdır. Diğer bakteriler insan beslenmesine katkıda bulunarak ve vücudu patojenlerden koruyarak insanlara faydalı olabilir.
 
Geri
Üst