Bakterilerin evrimi. Nasil oluyorda bu organizmalar bizi her defasinda alt ediyor?

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Bakterilerin evrimi. Nasil oluyorda bu organizmalar bizi her defasinda alt ediyor?
Bakteri gelişimini önleyen ya da onları öldüren Antibiyotikler ilk keşfedildikleri zaman zatürree, tifo gibi hastalıklara mucizevi bir çözüm gibi gözükmüşlerdi. Fakat neredeyse bu buluştan hemen sonra, bakteriler bu antibiyotiklere karşı evrimleştiler ve ilaçlarımızı bu savaş içinde etkisiz kıldılar.

Aşağıdaki tabloda Vancomycin antibiyotiğine karşı 1990'larda artan direnci görüyoruz.








Peki, bakteriler nasıl evrim geçirebiliyorlar? Nasıl oluyor da bu minik organizmalar, gelişmiş teknolojimizle bulduğumuz ilaçları her defasında alt etmeyi başarıyorlar?

Elbette bu evrim doğal seçilim ile açıklanabilir. Bir hastanedeki hastayı etkileyen bakterileri düşünün. Hasta antibiyotik tedavisi görüyor ve ilaç hemen hemen tüm bakterileri öldürüyor fakat az da olsa bazı bakteriler antibiyotik saldırılarına karşı kendilerini kurtarabilecek geni taşıyorlar. Hayatta kalanlar da soylarından gelen direnç geniyle beraber ürüyorlar ve yalnızca antibiyotik tedavisi gören bahsettiğimiz hastayı değil hastanedeki diğer hastaları da etkileyebilecek konuma geliyorlar.

Peki,Bakterilerin evrimini önlememiz mümkün mü?


Bilim adamları bu konunun üstünde çalışmaktadırlar.

Bilimadamı Carl Bergstrom pratik hayatta, evrime karşı bir strateji geliştirdi. Fikir çok basitti. Hastanedeki doktorlar bir antibiyotiği hastalarına belirli bir süre için verecekler ve bir süre sonra başka bir antibiyotiği kullandırmaya başlayacaklardı, böylelikle de bakterilerin evrim geçirecek kadar vakti olmayacaktı.

Doktorlar benzer bir stratejiyle, HIV ilaçlarının bir hasta üzerindeki etkilerini arttırabildiklerini gözlemlediler.

Bakalım gelecek günler, insan ve bakteri savaşımında neler gösterecek?
 
Geri
Üst