Balanit nedir belirtileri tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Balanit nedir belirtileri tedavisi nasıldır ?
Balanit, enfeksiyon veya başka bir nedenden dolayı, penis başının bir iltihabıdır. Balanit rahatsız edici olabilir ve bazen ağrılı olabilir, ancak genellikle ciddi değildir. Topikal ilaçlarla rahatlayabilir.Sünnet derisi (penis başını örten derinin gevşek kanadı) da sıklıkla etkilenir..Balanit erkekleri etkileyen yaygın bir durumdur. Sünnet edilmemiş erkekler daha sık görülür.(Ayrıca kadınlarda balanit olabilir.Klitorisin iltihaplanması ) Bu makalenin içeriğinde ; balanit nedir,balanit nedenleri,balanit belirtileri ve balanit tedavisi yer almaktadır.


balanit.jpg




Balanit nedir?


Balanit, penis ucunun (glans) iltihaplanması anlamına gelir. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.Enfeksiyon (kandidiyaz), mikrop (bakteriyel) enfeksiyonlar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, cilt tahrişi ve bazı cilt koşullarını içeren çeşitli nedenleri vardır. Genellikle tedavi ile giderilir.Balanit yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir. 4 yaşın altındaki erkekleri ve sünnet edilmemiş erkekleri daha sık etkiler


Balanitin belirtileri nelerdir?


Sık görülen belirtiler arasında kızarmış şişmiş sünnet derisi, akıntı ve kaşıntıdır. Bazen sünnet derisinin altından gelen kalın, yığılmış bir deşarj vardır.Sünnet derisini geri çekmek imkansız olabilir. İdrara çıkarken ağrı veya rahatsızlık duyabilirsiniz.Ayrıca hoş olmayan koku da olabilir.


Balanitin nedeni nedir ?


Balanitin birçok farklı nedeni vardır.Bu bölgede hijyenin az olması, balanite sebep olabilir. Sünnet derisinin tahriş olmasıda balanitin sebebidir.Cilt üzerinde az sayıda yaşayan çeşitli mikroplar (bakteri) çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonun ortak bir nedeni candida adı verilen bir mayadır.Bazı bakteri türleri de balanitin ortak bir nedenidir. Herhangi bir erkek veya çocuk enfeksiyon geliştirebilir.Belli deri koşulları balanitise neden olabilir. Bazen, erken bir cilt kanseri türü penisin sonundaki iltihaplanma olarak ortaya çıkabilir.

Bakteriler: Sünnet derisindeki nemli ve sıcak koşullarda hızla çoğalabilirler.

Cinsel yoldan bulaşan enfeksiyonlar : Herpes simpleks virüsü, Chlamydia ve bunlar arasında frengi balanite sebep olabilir.



Balanit nasıl teşhis edilir?


Bir doktor balaniti penis ucunun (glans) kırmızı ve iltihaplanmış görünümüyle kolayca teşhis edebilir. Bazı durumlarda, muhtemel sebep iltihap görünümüyle belirlenebilir. Örneğin, candida kaynaklı iltihaplanma genellikle oldukça tipik görünür. Bu nedenle, bazı durumlarda doktorunuz nedeni teşhis edebilir ve derhal tedavi önerisinde bulunabilir.Balanitis, çoğu fizik muayene sırasında teşhis edilebilir, çünkü semptomlarının çoğu görülebilir.Ayrıca doktorunuz biyopsi ve idrar kültürü isteyebilir.


Balanit neden gelişir ?


Balanit, tipik olarak enfeksiyon veya kronik cilt koşullarının neden olduğu iltihaptır. Yanlış hijyen cildin tahrişe katkıda bulunabilir. Hem yetersiz temizlik hem de çok fazla temizlik bu soruna katkıda bulunabilir. Durum genellikle bakterilerin veya mayaların aşırı büyümesiyle oluşur. Penisin sünnet derisi, bu organizmaların büyümesi için ideal bir yerdir.Bazı müshil maddeler, uyku hapları, ağrı kesiciler ve antibiyotikler yan etkiler olarak balanite neden olabilir.

Ek bilgi;

Ter, idrar ve diğer maddeler sünnet derisinin altında birikebilir, tahrişe neden olur ve mikropların çoğalmasına izin verir.


Tedaviler ve komplikasyonlar


Balanitis tedavisi nedene bağlıdır. Çoğu vakada, doktor önlemek için hangi maddeleri önerecek ve hastaya hijyen konusunda bilgi verecektir.Tedavi sırasında ve işaretler ve belirtiler tamamen tükene kadar sabun ve diğer potansiyel tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır.Çoğu balanit vakası, kremler veya merhemler, iyi hijyen ve penisini tahriş eden maddelerden kaçınarak kolaylıkla idare edilebilir



Balanit nasıl önlenir?


Balanitin önlenmesi, uygun hijyen uygulaması kadar kolaydır.Genital bölge temizliğine dikkat edin.Parfümlü sabunlardan losyonlardan uzak durun pamuklu çamaışr giyin ve çamaşırlarınızı sık sık değiştirin.Çoğu balanitis vakası iyi bir hijyen ve topikal ilaçların kullanımı ile giderilebilir.

Ek bilgi ;

Yeni bir cinsel partnerle her cinsel ilişki kurarken prezervatif kullanın.Tuvalete gitmeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın



Balanit tedavisi


Tedavi balanitin nedenine bağlıdır. Aşağıdakilere sıkça rastlanmaktadır:


Testler

Sağlık uzmanınız sorunu yalnızca bir muayene ile teşhis edebilir. Bununla birlikte, virüsler, mantarlar veya bakteriler için cilt testlerine ihtiyacınız olabilir. Bir deri biyopsisi de gerekebilir.


Ek bilgi ;

Önce, altta yatan neden belirlenir ve tedavi nedene karşı yönlendirilir. Bir enfeksiyon varsa, uygun antifungal ilaçlar kullanılabilir. Hijyen sorunuysa günlük alışkanlıklar değiştirilir. Genç erkekler sünnet derisinin nasıl çekileceği ve temizleneceği konusunda eğitim isteyebilir.


Tüm parfümlü sabunların, losyonların veya tozların kullanımını durdurun; zira bunlar genellikle sünnet derisinde tahrişe neden olurlar. Temizlemek için sadece ılık su kullanın.Tanı konulduktan sonra doktorunuz muhtemelen ilaçlı bir kaşıntı önleyici krem reçete eder. Bu krem kaşıntı ve iltihaplanmayı durdurmaya yardımcı olur.Bir enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz temizlemeye yardımcı olması için bir antibiyotik veya antifungal ilaç reçete edebilir.Balanitisinize bir mantar (bir tür maya enfeksiyonu) neden olabilir. Bu durumda nistatin, klotrimazol veya terbinafin içeren bir antifungal krem kullanabilirsiniz.
 
beyza hanım 4 aylık oğlum var 3 gündür altını değiştirirken sunnet derisinin altıda sert kabuklu duvar döküntüsü gibi şeyler görüyorum. oğlumun pipiside şişmiş ve kızarmış yağlı bir akıntı var. dokununca acıyor galiba ağlamaya başlıyor bu anlattıklarımın konunuzla ilgisi varmı ne yapmamı önerirsiniz
 
Kızarmış ve yağlı akıntı dediğiniz şey apse olabilir mi ? Doktorunuzla lütfen acil olarak görüşebilir misiniz. Beyza Hanım da bu gece size gerekli bilgileri sunacaktır ama bana anlattığınıza bakarak apse gibi göründü.. Geçmişler olsun...
 
Merhaba ufuğun annesi, Verdiğiniz bilgilere göre bebeğiniz de enfeksiyon bulgusu var. Bebeğin genital temizliğini yaparken sünnet derisini zorlamış olabilirsiniz.Şişme kızarıklık bundan dolayı olabilir.Annelerin en sık yaptığı hatalardan biri banyo yaptırırken yada bebeğin altını temizlerken sünnet derisini zorlayarak itmesi. Bu bebek için çok acılı bir durum yapmayın. Bebeğin genital bölgesin de gördükleriniz muhtemel kireç. Şu an bebeğiniz de enfeksiyon bulgusu olduğu için müdahale etmemenizi en kısa zaman da doktora götürmenizi öneriyorum. Bebeğinize tedavisi için ilaç verilicek muhtemelen sünnet olması önerilecektir. Geçmiş olsun , sağlıklı günler diliyorum..
 
Balanit, sünnetsiz erkeklerde görülür. Acı verici olabilir, ancak genellikle ciddi değildir. Sıklıkla topikal ilaç kullanımı ile rahatlatılabilir.Balanit, tipik olarak enfeksiyonlardan veya kronik cilt rahatsızlıklarından kaynaklanan iltihaptır. Balanit tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Balanit yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir.Sünnet derisini geri çekmek imkansız olabilir. İdrar yaparken de ağrı veya rahatsızlık olabilir.Kötü hijyen, balanitin nedenlerinden biridir.Cildin üzerinde küçük sayılarda yaşayan çeşitli mikroplar (bakteri) çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonun yaygın bir nedeni, candida adı verilen bir mayadır. Çeşitli kimyasallar da balanite neden olabilir.Prezervatifler, spermisitler, kullanılan sabunlar vs. Bazı cilt hastalıkları bir balanite neden olabilir veya bir balanitle karıştırılabilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görünün.
 
Geri
Üst