Balgam yutmak orucu bozarmı ?

Uzman SühaN

Administrator
Balgam yutmak orucu bozarmı ?
Ramazan ayının gelmesi ile oruç ile ilgili bir çok merak edilen konularda gündemdeki yerini alıyor.Özellikle orucu bozan haller ile ilgili sorular akılları kurcalıyor.Bu sorulardan biride oruçlu iken balgam yutmanın orucu bozup bozmayacağı .Bizde bu konuyu araştırdık ve balgam yutmanın orucu bozup bozmayacağı hakkındaki tüm detayları hocalarımızdan derleyerek sizlerle paylaşmayı uygun bulduk.Balgam yutmak orucu bozarmı konusuna değinmeden önce ; Orucu bozan ve bozmayan durumlar adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



Havalar sıcak günler uzun ve uzun süre oruç nedeni ile su içmiyoruz.Bu yüzden boğazımız kuruyor ister istemez balgam oluşabiliyor. Balgamı tükürüp atsak bile yanlışlıkla veya bilerek balgamı yutabiliyoruz.Merak edilen bilerek veya bilmeyerek yutulan balgamın orucu bozup bozmayacağı.Mezhepler farklı görüşler sunuyor.Hanefi mezhebi yutulan balgamın orucu bozmadığını,şafii mezhebi ise orucu bozduğunu söylüyor.Tabi her iki mezhebinde görüşlerinin kriterleri var.Balgam yutmak orucu bozarmı, balgam yutmak orucu neden bozar tüm detayları mezhebe dayalı olarak sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.



balgam yutmak orucu bozarmı.jpg




Oruç tutan kişinin balgam yutması

"Balgam yutmak orucu bozar mı?" sorusu üzerine her mezhep farklı bir yorum getirmektedir. Bilindiği üzere vücuda dışarıdan alınan herhangi bir şey orucu bozmaktadır. Balgam, vücutta salgılanan doğal bir salgı olduğundan dolayı Hanefi mezhebine göre balgam yutmak orucu bozmamaktadır. Ancak bu salgı pis kabul edildiğinden dolayı, balgamın dışarı atılmasının daha iyi olacağı savunulmaktadır.

Şafii mezhebinde ise bu durum daha farklı yorumlanmaktadır. Eğer balgam, boğazda "h" harfinin çıktığı yeri aşıp ağıza kadar gelmişse ve isteğe bağlı olarak yutulduysa bu durumda orucun bozulduğu kabul edilmektedir. Fakat balgam gayri ihtiyari olarak yutulmuşsa o halde oruç bozulmamaktadır.


İftar öncesinde kasıtlı olarak balgam yutmak

İftar öncesinde, hala oruçluyken, kasıtlı olarak balgam yutmanın caiz olup olmadığı sorusu üzerine çoğu İslam aliminin görüşü ortak bir noktada kesişmektedir. Öyle ki oruçlu olunsun ya da olunmasın balgam yutmanın haram olduğu savunulmaktadır.

Çünkü balgam, insan bedeninden çıkan hastalıkları taşıyabileceği gibi aynı zamanda tiksindirici ve pis bir şeydir. Fakat oruçlu bir kimse tarafından yutulan balgam, yeme veya içme olarak kabul edilmediğinden dolayı, orucu bozmamaktadır. Bugün, Diyanet Bakanlığı ve İslam alimlerinin çoğu tarafından aynı tükürük gibi, oruçluyken balgam yutmak da orucu bozmayan durumlar arasında kabul edilmektedir. Buna rağmen, balgam yutmak bir kısım ilim ehli tarafından yemeye ve içmeye dahil edilmekte olup, bunun orucu bozacağı savunulmaktadır.

Yine de Ramazan ayında balgam yutmanın orucu bozduğuna dair bilinen herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
 
Merhaba ; yorumunuz için teşekkür ederiz.Allah, sizden de razı olsun.Babanızda nur içinde yatsın inşallah.
 
Geri
Üst