Bang hastalığı nedir?Tedavisi nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Bang hastalığı nedir?Tedavisi nelerdir?
bu konu;bang hastalığı nedir,bang hastalığının tedavisi nelerdir hakkında bilgiler vermektedir

İnek sütünde ve idrarında bulunan mikroplarla insanlara geçen, bir hastalık.Hastalık, çiğ süt içenlere ve hastalık mikrobu taşıyan sütlerden yapılmış yiyecekleri yiyenlere geçer.
Hastalıktan korunmak için, sütten yapılan yiyeceklere dikkat etmek gerekir.Halsizlik,Baş, eklem, kas ve sırt ağrıları İştah ve kilo kaybıdır..Brusellozis hakkında genel bilgileri ayrıntılarıyla konumuzda bulabilirsiniz

b-2e.jpg


Brusellozis, daha çok koyun ve keçilerde hastalık yapan Brucella melitensis ile sığırlarda hastalık yapan Brucella abortus isimli bakterilerin insanlara bulaşması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Brusellozis Bang hastalığı, Malta humması, dalgalı humma veya Akdeniz humması gibi isimlerle anılırken, halk arasında mal hastalığı, koyun hastalığı ve peynir hastalığı gibi isimlerle de bilinmektedir.


Bulaşma Şekli


Hasta hayvanlara ait sütlerin çiğ veya az pişmiş olarak içilmesiyle,
Çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirlerin taze olarak yenmesiyle,
Veyahut da bu sütlerden elde edilen pastörize edilmemiş tereyağı, krema ve kaymak gibi ürünlerin tüketilmesiyle bulaşır.
Brusellozis, yavru atmaya sebep olduğundan, bu hayvanlara alt atıklara temas edilmesi durumunda, hastalık insanlara, deride olabilecek çatlak, sıyrık ve kesiklerden de bulaşabilmektedir,
Ayrıca, hasta hayvanların vücut sıvılarına temas sonucunda da bulaşma olabilmektedir,
Nadir de olsa solunum yolu ve cinsel yolla da bulaşma mümkündür,
Ensık görüldüğü yerler, Risk altındakiler


Kentlerde, pastörize edilmiş sütlerin ve teknolojik yöntemlerle elde edilmiş süt ürünlerinin tüketimi daha fazla olduğundan buralarda hastalık daha az görülür. Ancak, kırsal kesimlerde çiğ veya az pişmiş süt tüketimiyle, kaynatılmamış sütlerden yapılan peynirlerin taze olarak tüketilmesi gibi bir alışkanlık bulunduğundan brusellozis bu yerlerde daha yaygındır,
Bunun yanı sıra, hayvancılıkla uğraşanlar, kesimhane çalışanları, et işleme tesislerinde çalışanlar, veteriner hekimler vb. risk altındaki insanlardır.


Brusellozisin Belirtileri


Hastalığın belirtileri, genel olarak bakterinin vücuda alınmasından 2-3 hafta sonra görülmeye başlamaktadır. Bu süre, biraz daha kısa veya uzun olabilir.


Hastalığın en sık görülen belirtileri


Halsizlik,
Baş, eklem, kas ve sırt ağrıları
İştah ve kilo kaybı,
Akşama doğru 40-41 dereceye kadar yükselebilen, gece boyunca süren ve sabaha doğru şiddetli terlemeyle düşen ateştir.
Brusellozisin Tedavisi


Yukarıda verilen belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulursa gerekli lâboratuvar tetkikleri yapılmakta ve hastalık antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.


Ancak, brusellosis hastalığının tedavi edilmediği takdirde, yıllarca sürebileceği ve ölümlere sebep olabileceği de asla unutulmamalıdır.


Brusellozisden Korunmak


Sütler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, karıştırarak iyice pişirildikten sonra tüketilmeli veyahut da pastörize sütler içilmelidir.
Peynirler kaynatılmış veya pastörize edilmiş sütlerden yapılmalıdır.




Pastörize tereyağı, krema ve kaymak gibi süt ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.


Çiğ, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirler taze olarak kesinlikle yenmemeli; bu şekilde yapılan peynirler, yapılmasından itibaren tuzlu suda (salamura) üç ay kadar bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Yavru atan hayvanların tüm atıklarıyla bu atıkların temas ettiği yem ve altlıklar çıplak el değmeden toplanmalı ve yakılarak bertaraf edilmelidir. Hayvan barınaklarının dezenfeksiyonu da sağlanmalıdır.
Sık sık düşük ve ölü doğum yapan hayvanlar hemen bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
Risk altındaki kişiler gerekli koruyucu önlemlerin alınmasında (eldiven, önlük kullanılması gibi) titizlik göstermelidirler.
Hastalıktan korunmanın en etkili ve kesin yolu hayvanların brusellozise karşı aşılanmasıdır.
 
Geri
Üst