Basit bir öksürük nelerin habercisi olabilir

CaRiZmA

Vip Melek
Üye
Basit bir öksürük nelerin habercisi olabilir
Çoğunlukla basit bir soğuk algınlığı belirtisi olan öksürük, boğmaca, zatürree, astım gibi çok ciddi başka hastalıkların habercisi olabiliyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, çoğunlukla basit bir soğuk algınlığı belirtisi olan öksürüğün, boğmaca, zatürree, astım gibi çok ciddi başka hastalıkların habercisi olabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Yorulmaz, öksürüğün boğazı ve solunum yollarını temizlemeye yarayan bir refleks olduğunu söyledi. Öksürüğün solunum yollarını da ilgilendiren bir problemin işareti olduğunu belirten Prof. Dr. Yorulmaz, “Öksürük tedavisi için ABD’de her yıl 600 milyon dolar harcanmakta” dedi.
Öksürüğün hastalıklara göre farklılıklar gösterebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, nezle ve soğuk algınlığına bağlı olan öksürüğün, balgamlı veya kuru olabileceğini kaydetti.
Yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük ve sıkıntılı solunumun zatürree gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini bildiren Prof. Dr. Yorulmaz, öksürükle birlikte kötü kokulu ve sarı, yeşil renkli burun akıntısı, baş ağrısının ise sinüzitin belirtisi olduğunu söyledi.
Solunum yollarına yabancı cismin kaçmasının da öksürüğe yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Yorulmaz, şöyle konuştu:
“Soğuk algınlığında veya sinüzitlerde öksürük genellikle yatarken artar. Hasta sabah kalktığında öksürerek balgamını temizlemeye çalışır. Uzun süren öksürük çoğunlukla bronşit, zatürree veya astımda görülür. Ev içindeki maddeler de öksürüğe yol açabilir. Örneğin evde kömür, gaz yağı, tüp gaz gibi yakıtlardan çıkan gazlar, sigara dumanı, evdeki çamaşır suyu, amonyak, boya gibi kimyasal maddeler, halılar, toz, nem ya da alerjiye yol açan evcil hayvanlar öksürük nedeni olabilir.”

Akut ve kronik öksürükler
Prof. Dr. Yorulmaz, akut öksürüğün sıklıkla nezle, grip, sinüzit, farenjit, bronşit gibi virüslere bağlı solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya çıktığını, alerjik nezle, sigara dumanı, solunum yoluna yabancı cisim kaçmasının da akut öksürük nedeni olabileceğini söyledi.
Kronik öksürüğün ise 3 haftadan uzun sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, geniz akıntısı, astım, kronik bronşit, gastroözofagial reflü, bazı tansiyon ilaçları, kalp yetmezliği, solunum yolu kanserleri, gırtlak hastalıkları, tüberküloz, bazı kulak hastalıkları ve ruhsal sorunların da kronik öksürüğün nedeni olabileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Yorulmaz, öksürüğün kusmaya yol açabildiğini ve solunum yollarını tahriş ederek hastanın iyileşmesini geciktirdiğini bildirdi.
Prof. Dr. Yorulmaz, baş ağrısı ve dönmesine, idrar kaçırmaya, kas ağrılarına, halsizliğe, fıtıkların belirginleşmesine, kas yırtılmalarına ve kan tükürmeye de neden olabilen öksürüğün, bol sıvı tüketimiyle kontrol altına alınabileceğini kaydetti.
Ev havasının nemlendirilmesi gerektiğini, bitki çayları veya boğaz pastilleri ile boğazı yumuşatmanın faydalı olacağını belirten Prof. Dr. Yorulmaz, böylece gıcık ve öksürüğün azalacağını söyledi.
Doktorun tavsiye etmesi halinde öksürüğü kesici ilaçların kullanılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Yorulmaz, “Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamda bulunmayın. Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik, buğu gibi zararsız yöntemler kullanılabilir” dedi.
Prof. Dr. Yorulmaz, ateşsiz, solunum güçlüğü yaratmayan hafif bir öksürüğün evde alınan önemlere rağmen 3-4 günde geçmediği takdirde doktora gidilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

yazarkafe.com
 
Cevap: Basit bir öksürük nelerin habercisi olabilir

evet canım haklısın sadece bir öksürük diyip geçmemek lazım
saol canım emeğine sağlık
 
Cevap: Basit bir öksürük nelerin habercisi olabilir

emeğine sağlık teşekkrler canım
 
Geri
Üst