baykuş uğursuzmu

  • Konbuyu başlatan By kUŞ
  • Başlangıç tarihi
B

By kUŞ

Forum Okuru
baykuş uğursuzmu
Dün çatımızda baykuş vardı babanem uğursuzluk dedi böyle bir şey doğrumu acaba
 
İnsan fıtraten etafında yaşanan olaylara belli anlamlar yüklemeye meyillidir. Bu gibi eğilimler daha çok putperestlik döneminde olmuştur. Bu dönemde insanlar birçok olayları başarısızlık olarak yorumlamaya çalışmışlardır. Ne var ki, ta o dönemden kalma batıl inançlar inanan toplumlara de kısmen etkilemiştir. Günümüzde toplumda karşılaştığımız "evin çatısında baykuş uladı, başıma bir felaket gelecek, evimizden cenaze çıkacak" gibi fikirler işte bu batıl düşüncelerden ki, bunların dinle hiçbir ilgisi yoktur.

Müslüman hiçbir olayı uğursuzluğa yormamalıdır. İnanan insana göre her şey Allah'ın kudreti ile gerçekleşir ve meydana gelen her işte bizim bilmediğimiz bir çok hikmetler ve hayırlar vardır. Bu nedenle Müslüman her şeyi ancak hayra yormalı, hakkında hayırlı olanı istemeli, hayırla yatıp, hayırla kalkmalı, Allah'tan ancak hayır dilemelidir.
 
Ay ve güneş tutulması, köpek ve baykuş ulaması, yolda kedi ve köpeğin önümüzden geçmesi, merdiven altından geçmek, on üç rakamı, gece aynaya bakmak veya tırnak kesmek ve benzerlerinde başarısızlık olduğuna inanmak asla doğru değildir. Böyle şeylerde iyilik ve kötülük olamaz.Ayrıca belirtmek isteriz ki, güvercin, karga, baykuş ve başka kuşların uçuşlarına, ulamasından herhangi anlam çıkarmak Babil ve Mısır'da yaşayan Yahudi ve Hıristiyanlarda mevcuttu. Cahiliye Arapları de kuşların uçuşlarını ve çıkardığı sesleri başarısız kabul ediyorlardı.Resulullah (sav) ayrıca İslam'da uğursuzluk düşüncesinin olmadığını, her zaman hoş ve güzel sözler söylemek gerektiğini bildirmiştir.
Özet olarak herhangi bir kuşun sesini, uçuşunu, uğursuzluğu olarak kabul etmek doğru değildir . Evrende hiçbir olay anlamsız, boş yere cereyan etmiyor. Her nesne ve hadise kendi diliyle bir mesaj vermektedir.
 
Geri
Üst