Bebeğimin otistik olduğunu nasıl anlarım

Z

Zehraxxxx

Forum Okuru
Bebeğimin otistik olduğunu nasıl anlarım
Bebeğimin otistik olduğunu nasıl anlarım nelere dikkat etmeliyim

Merhaba

Benim bu konuda çok endişelerim var bebeğimin otistik olup olmadığını nasıl anlarım nelere dikkat etmeliyim otizmin belirtileri nelerdir. bebeğim 7 aylık ve benim yiğenim otistik ablamın oğlu otistik biz onun otistik olduğunu 16 aylık olana dek anlamamıştık t ki bir şeylerin yanlış gittiğini bir doktora gitmemiz gerektiğini düşünene kadar ve doktora gittik bir sürü test muayene ve sonuç otistik olduğunu söyledi doktor. Ve dünya benim başıma yıkılmıştı adeta ablamı hiç söylemiyorum . Ve sonra rehabilitasyon eğitim süreci başladı şimdi 12 yaşında evet diğer çocuklar gibi değil ama baya mesafe kaydettik. Şimdi benim bebeğim 7 aylık ve endişeleniyorum acaba benim bebeğimde de otistik mi diye. Çünkü bazı hareketler yapıyor kollarını çırpıyor özellikle bir şey istemediğinde ya da nedensiz yere mesela oturtmaya çalışıyorum ya da yatırıyorum kollarını çırpıyor ve yüksek seslere irkiliyor korkuyor bu durumu beni düşündürüyor doğrusu. Nelere dikkat etmeliyim 7 aylık bebekte otizm belirtileri nelerdir yardımcı olursanız sevinirim , teşekkürler.
 
Merhaba Zehra

Çok önemli bir konu bu ve böyle bir konuya temas ettiğin için teşekkür ederim doğrusu çok anne bu konulardan bihaber diyebilirim ancak yakın çevresinde bu ve benzer konulara şahit olan ya da yaşayanlar bu konularda daha hassas hatta biraz evhamlı biraz endişeliler. Otizm ne kadar erken teşhis edilirse o kadar iyi çünkü eğitim ve rehabilite süreci daha erken başlamış oluyor ve çocuğun gelişimini doğrudan etkiliyor. Otizm beyinsel bir rahatsızlık ve bu da hareket ve zekasal davranışlara yansıyor doğal olarak. Otizm öğrenme ve iletişim kurmada karmaşık bir gelişimsel engeldir. Bebekler de 6-12 aylık olduklarında otistik belirtiler gösterirler yani 6 aydan önce otizm belirtilerini gözlemlemek çok kolay değildir ama yine de mümkündür.
Peki bu dönem de bebeğin otistik olup olmadığını hangi davranışlarından anlayabiliriz. Eğer bebek ;
  • anlamsız bazı sesler çıkarıyorsa
  • ismine tepki vermiyorsa yani başını çevirip bakmıyorsa
  • göz temasından kaçınıyor göz teması kurmuyorsa (en önemli belirtidir)
  • sallanma ve kol çırpma hareketleri yapıyorsa
  • oyuncaklarının bütününü algılamıyor parçalarıyla oynuyorsa
  • yüzlere ilgi göstermiyorsa
  • her zaman seslere tepki vermiyorsa
  • gürültülü bir ses duyduğunda ürküyor ya da seslere tepki vermiyorsa
  • sarılmayı , dokunulmayı sevmiyor tepki veriyorsa
  • mesela yüzünüzü kapatıp "cee" diye yaptığınız da bu tarz bebek oyunlarına ilgi göstermiyorsa
  • konuşma sürecinde konuşma tepkilerini erken belirtilerini göstermiyorsa
  • ebeveynleri kucağına almak istediğinde gelmek gibi ya da gelmemek gibi bebek davranışı ya da isteğinde bulunmuyor tepkisiz kalıyorsa
Bebekte otizm belirtileri var demektir.. Ancak ebeveyn bu belirtileri endişe düzeyinde değerlendirmemeli objektif gözlemlemelidir yani bak işte kollarını çırpıyor çocuğum otistik mi diye sonuçlar çıkarmamalı çünkü kol çırpma sallan otistik bebekler de genel bir davranış şeklidir yoksa ara ara her bebek kollarını çırpar. Yukarıda saydığım belirtilerin en önemlisi göz temasıdır , otistik bebekler de göz teması yoktur yani size bakmaz gözüyle temas kurmazlar kayıtsızdırlar ve otistik bebeklerin çoğu gülmezler ve sarılmazlar. Eğer bebeğiniz de böyle belirtiler varsa mutlaka bir doktora gidin ve tanı konulmasını sağlayın. Çünkü erken tanı koymak bebeğin gelişimini de pozitif etkileyecektir. unutmamak gerekir ki otizmin de dereceleri olan geniş spektruma sahiptir. Düşük ve orta dereceler de otizmli çocuk rehabilitasyon ve eğitimle normale yakın gelse de otizm maalesef tamamen ortadan kaldırılamıyor. Hatta bazı otizmlililer matematik müzik gibi alanlar da çok başarılı oluyorlar.

Mesela sizin şaşırtacak bir çok ünlü sayabilirim ;
Albert Einstein : teorik fizikçi ve çok zeki olan Einstein 3 yaşına adar hiç konuşmamış bir otistik
Antony Hopkins : ünlü oyuncu ve yazar kendisine asperger teşhisi konulmuş bir otistik
Daryl Hannah : şu bizim Kill Bill , Wall Street ,Blade Runner filmlerinden tanıdığımız ünlü otistik
Dr. Vernon Smith : Nobel ödüllü ekonomi prfesörü otistik
albert.jpg

Daha bir çok ünlü isim sayabilirim. Otizm için tanı çok önemli. Endişelenmenize gerek yok doktora gidin ve lütfen bebeğinizin otistik olup olmadığını öğrenin ve sonuç otistik olursa bu durumla barışık yaşayın ki çocuğunuz daha sağlıklı ve iyi gelişebilsin çünkü onun size ihtiyacı var. Ama umarım endişeleriniz yersizdir yukarıdaki belirtiler yoktur ve nihayetinde bebeğiniz otistik değildir inşaallah. Sağlıklı günler dilerim.....
 
Son düzenleme:
Geri
Üst