Bebek bezi dermatiti nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebek bezi dermatiti nedir ?
Bebek bezi döküntüsü olarak bilinen bez dermatiti, bebek bezi bölgesinde farklı cilt döküntülerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Döküntü genellikle kırmızıdır, kabuklanır ve nadiren ülserleşir. En sık 9-12 ay arasındaki bebeklerde görülür, ancak hayatın ilk iki ayında başlar. Dermatit nedir,dermatit nedenleri nelerdir,dermatit neden olur,dermatite ne iyi gelir,dermatit nasıl geçer,dermatit tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


dermatit.jpg


Bebekler de olan pişiğe ne iyi gelir ?





Bebek bezi dermatiti neden olur ?

İdrar ve dışkıdan kaynaklanan tahriş

Candida bez dermatiti. Çocuk bezi bölgesinde bir maya enfeksiyonunun neden olduğu dermatit, çoğunlukla çocuk bezi deri iltihabında görülür.

Seboreik bebek bezi dermatiti. Bebek bölümünü ve vücudun diğer yerlerini etkileyebilen yaygın, kronik bir cilt rahatsızlığı.

Çocuk bezinde dermatitin diğer az yaygın nedenleri şunlardır:

Bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan deri iltihabı.

Perianal streptokok hastalığı. A grubu streptokokun neden olduğu dermatit.

Alerjik dermatit Yaşamın ilk iki yılında nadiren görülen ancak sabun, deterjan veya bezin neden olabileceği dermatit türü.

Çocuk bezi dermatitinin belirtileri nelerdir?

Çocuk bezi dermatitinin belirtileri dermatitin nedenine göre değişir ve etkilenen her çocuk için farklı olabilir. Aşağıdakiler, her enfeksiyon tipi ile ortaya çıkabilecek döküntülerin ortak özellikleri

Candida bez dermatiti. Bu döküntü genellikle uyluğun kıvrımlarında veya kıvrımlarında ve bebek bezi alanında başlar ve daha sonra yayılır. Döküntü genellikle kırmızı, uydu lezyonlarıyla derinde kırmızı, parlak bir döküntüdür. Bu tür döküntü, pamukçuk ile, bebeğin ağzında bir maya enfeksiyonuyla ilişkili olabilir.

Seboreik bebek bezi dermatiti. Bu döküntü aynı zamanda kasık bölgesindeki cilt kıvrımlarını da etkiler ve genellikle pembe renktedir. Bebekler aynı zamanda bu döküntüleri yüzlerinde, kafa derisinde veya boyunda aynı anda görülebilir.

Çocuk bezi dermatitiyle temasa geçin. Bu döküntü çoğunlukla kalçalarda görülür ve uyluk, karın ve bel bölgesine kadar uzanabilir, ancak bölgede genelde kıvrılmaları içermez. Döküntü genellikle kırmızı ve parlaktır.

Bebek bezi dermatitinin belirtileri diğer cilt koşullarına benzeyebilir. Teşhis için daima çocuğunuzun doktoruna danışın.

Çocuk bezi dermatiti nasıl teşhis edilir?

Bebek bezi dermatiti, genellikle çocuğunuzun fizik muayenesinde döküntülerin yeri ve görünümü esas alınarak teşhis edilir. Buna ek olarak, çocuğunuzun doktoru tanıya yardımcı olması için cilt kazıması yapabilir.

Çocuk bezi dermatit tedavisi

Çocuk bezi dermatiti tedavisi, dermatitin nedenine göre değişir. Çocuk bezi dermatiti için özel tedavi doktorunuz tarafından da belirlenir:

Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık durumu ve tıbbi öykü

Hastalığın boyutu

Çocuğunuzun spesifik ilaçlar, işlemler veya terapilere toleransı

Hastalığın seyri


Evde yapılması gerekenler

Bebeğin birkaç günlüğüne altının açık bırakılması

İlaçlı bebek bezi kremi

Anti inflamatuar kremler


Doğru cilt bakımı da çocuk bezi dermatitini önlemede çok önemlidir.

Bebek bezi bölgesini temiz ve kuru tutmak

Bezi değiştirme sıklığı

Bebek bezi bölgesinin bazen havanın kurumasına izin vermek

Bebek bezi bölgesinde sabun ve diğer sert temizleyicilerin kullanımını sınırlama

Döküntü iki veya üç gün içinde çözülmelidir. Düzeltmez, kötüleşir, açık yaralar görürseniz veya son derece acı verici görünüyorsa doktorunuzu arayın.
 
Son düzenleme:
Bir bebek pişik oluyorsa bu annenin pasaklılığından kaynaklanır. Annelerin çoğu bebeğin altını yıkamak yerine ıslak mendillerle temizlemeyi tercih ediyor.Islak mendiller her ne kadar dermatolojik testlerden geçsede sonuçta kimyasal içeriyor. Bu yüzden ben çocukların alt temizliğinin ıslak mendille temizlenmesine karşıyım. Bebek bezden çıktığı an yaz kış demeden altı yıkanıp kurulanmalı öyle bezlenmeli. Ayrıca bebek pişiğinin önüne geçmek için bebeğin bezini sık sık kontrol edip değiştirmek lazım.
 
Geri
Üst