Bebek Odası Nasıl Olmalı ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Bebek Odası Nasıl Olmalı ?
bebek odası
bebek odası nasıl olmalı



Yenidoğan bebek eve getirildiğinde ister kendine ait odası olsun, ister bir süre anne babası ile aynı odada yatsın, yatacağı odanın bazı özelliklere sahip olması gereklidir melekler :) En ufak birşeyden hastalanabilecek, bu son derece hassas bünyenin vaktinin çoğunu geçireceği yatağının bulunduğu odanın nasıl olması ile ilgili bilgileri makalemizden öğrenebilirsiniz :)


bebek_odasi2-f6.jpg



ODANIN ÖZELLİKLERİ
Bebek odası öncelikle aydınlık olmalı, güneş görmeli ve kolay havalandınlabilmelidir. Yer seçilirken trafik gürültüsü de dikkate alınmalıdır. Çünkü gürültü bebek için önemli bir tehlikedir. Yerler muşambayla kaplanabilir. Böylece hem temizlik kolaylaşır, hem de hoş ve cardı renkler kullanma olanağı doğar. Ama iyi bir ses ve ısı yalıtımı sağlamak için kullanılacak muşamba plastik madde emdirilmiş bir bez değil, linolyum olmalıdır. Linolyum süt bezi ya da keçe üzerine mantar tozu ya da ince talaş, keten yağı ve çeşitli dolgu maddeleri katılarak hazırlanan bir taban döşeme malzemesidir. Yer döşemesi olarak ahşap da kullanılabilir. Ama kıymık batması ve toz kalkma tehlikesi vardır. İyi cilalanmış parke döşemeler bu sakıncaları ortadan kaldırabilir. Seramik ve mermer döşemeler kolay temizlenmesine karşılık soğuk birer yüzey oluşturur ve bebeğin emekleme dönemi düşünülürse pek önerilmez.

Bebek odasının alanı yaklaşık 12 m2 olmalıdır. Duvarlar açık renk boyanmalı, kullanılacak boya kolay temizlenebilmeli, gerektiğinde ıslak bezle silinebilmelidir. Odada koyu ya da aşırı canlı renklerden kaçınmak daha doğru olur. Kısa sürede toz yuvası olacak uzun tüylü halılar ise kesinlikle kullanılmamalıdır.

Cibinlik ya da yatağı çevreleyecek her çeşit perde hem gereksizdir hem de bu tip malzemeler önemli kazalara neden olabilir. Bebeği sivrisineklerden korumak amaçlanıyorsa pencerelere tel kafesler konması, kapıda tül perde benzeri sinek girişini engelleyecek önlemler alınması yeterlidir. Oda sade olmalı, pencerelerde şiddetli güneş ışığım hafifletecek bbasit tül perdeler kullanılmalıdır.

Mobilya seçiminde temizliği zorlaştıracak ölçüde aşırıya gitmemek daha doğru olur. Mobilya olarak bir yatak ya da yaşamın ilk aylarında bir beşik ile alt değiştirme masası yeterlidir. Bebeğin eşyalarıyla giysilerinin yerleştirilebileceği gözler bulunan bu tür bir masa anneye büyük kolaylık sağlar. Masa yerine şişirme bir yastık da kullanılabilir. Yastık yatağın, varsa masanın üzerine konarak kullanılabilir. Aynı zamanda küvet işlevi gören özel masalar da vardır. Bunlar, yanlarında bebeğin banyosu için gerekli bütün gereçlerin konduğu cepler ya da bölmelerle donatılmıştır. Banyodan sonra küveti örten kapak, bebeğin üstünde kurulanıp giydirilebileceği uygun bir zemin oluşturur. Kolay taşınabilen ve büyük kullanım kolaylığı sağlayan bu masaların bazı önemli sakıncaları da vardır. Bunlar yeterince ağır ve dengeli olmadıklarından sallanarak çocukta tedirginlik yaratabilir. Kolayca korkuya dönüşebilecek bu tedirginlik bir süre sonra bebeğin yıkanmaya karşı aşırı tepki göstermesine yol açabilir.

SICAKLIK VE NEM
Odanın sıcaklığı ve nem oranı çok önemlidir. Ama bu konuya bütün anne ve babaların yeterli özeni gösterdiği söylenemez. Üstelik bebek odasım aşın sıcak tutmak gibi yanlış uygulamalara oldukça sık rastlanır. Bebeklerin erişkinlere göre soğuktan daha az etkilendiği, buna karşılık 19°C-20°C'yi aşan ortamlarda vücut sıcaklığını düzenlemekte yetersiz kaldıklan unutulmamalıdır. Ayrıca yenidoğanın solunum yollar son derece duyarlıdır. Bu nedenle odasındaki havanın nem oranı uygun düzeyde olmalıdır. Kalorifer yanarken, odayı nemlendirmek için radyatörler üzerine içi su dolu geniş ağızlı kaplar koymak yararlı olur. Bir başka yöntem de radyatörlere ıslak havlu sermektir. Odadaki ısıtıcı donanım gizlenmişse, mutlaka bir nemlendirici kullanılmalıdır.

BÜYÜKLERİN YATAK ODASINDA BEBEK KÖŞESİ
Bebeğe ayrılacak özel oda en iyi çözümdür. Böyle bir olanak yoksa, bebeğe en uygun ortamı sağlayacak çözüm anne babanın yatak odasında ayrılacak bir köşedir. Günümüzde oda sayısı kısıtlı konutlarda oturan genç çiftler, yeni doğan bebekleri için genellikle yatak odalarında yer açarak sorunu çözmektedirler.

Yatak odası çok küçük değilse, yapılacak düzenlemeyle bebeğin yatağı ve eşyalan için uygun bir alan açılabilir. Yer seçiminde bebeğin kapı ya da pencereye yakın olmamasına ve kapı ile pencere arasında kalmamasına özen gösterilmelidir. Böylece bebeğin tehlikeli hava akımlarıyla ve ani sıcaklık değişimleriyle karşılaşması önlenir. Bundan sonra ışığın yeterli olup olmadığı, gözüne doğrudan ışık gelip gelmediği kontrol edilir. Gerekirse pencereye güneşlik takılır.

Yatak odasının özellikle mutfak ve banyoya yakın olması bebekli yaşamda anne ve babaya büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bebek köşesinin en önemli öğesi yataktır. Ayrıca yatağın yanında bebeğin altını değiştirmek için bir masa ya da bu işi görecek bir mobilya bulunmalıdır. Bebeğin yatırılacağı yüzey yeterince geniş olmalıdır. El altında yedek çamaşırların konduğu bir çekmecenin bulunması büyük kolaylık sağlar.

Bebeğin bakımı için gerekli küçük su tası, süngerler, fırçalar, kremler, talk pudrası gibi malzemelerin kolayca ulaşılacak bir yerde durması gereksiz karışıklıkları ve telaşı önleyecektir.

Oda yeterince genişse, ana baba ile bebek yatağı bir paravanla ayrılabilir. Böylece, gündüz uyku saatlerinde bebeğin rahatsız olması önlenir. Ana baba ile bebeğin yaşama alanları dolap gibi işlevsel bir birimle de ayrılabilir. Ailebireylerinin farklı gereksinimleri göz önünde tutularak yapılacak yatak odası düzenlemesi sayesinde hem ana babanın özel yaşamı korunur, hem de bebeğin rahat edeceği uygun bir alan sağlanmış olur.

Kapı ile pencerenin yeri ve odanın uzunluğu uygunsa, yatağı çok değişik biçimlerde yerleştirmek olanaklıdır. Tersi durumda yatak, baş ucu pencereye gelmeyecek biçimde yerleştirilip olası en iyi çözümlere ulaşılabilir. En aydınlık ve güzel ortam kuşkusuz bebeğe ait olmalıdır.

BAŞKA ALANLAR
Küçük evlerde sık başvurulan başka bir çözüm de oda dışındaki alanların değerlendirilmesidir. Seçilecek yerin ana babanın yatak odasına yakın olması daha uygundur. Burası sofa yerine bir koridor ise bebeğin eşyalan bir sıra boyunca dizilir. Ama bu tür alanlan bebek için ayırmanın iyi bir yol olduğu söylenemez. Çünkü oda dışındaki alanlar çoğu zaman yeterince güneş ışığı alan ortamlar değildir. Havalandırma ve dengeli ısıtma sorunlannı da çözmek kolay olmaz. Bu nedenle bebeğe ana babanın yatak odası dışında bir yer aramaktansa, eşyaları yatak odasından çıkarmak, örneğin hol ya da koridorda yaptırılacak özel bir gardroba yerleştirmek, böylece bebek için yeterli yer kazanmak çok daha uygun bir çözümdür.
 
Bebek odası perdesi
Bebek odaları için toz ve leke tutmayan kumaştan stor perde kullanabiliriz..Bu sayede perdenin temizliği silinerek veya yıkanarak kolaylıkla yapılabilir.Bebek odalarında bebeğin gün ışığından etkilenmemesi için karartma kumaştan yapılmış stor perde veya pileli kumaş perdelerde kullanabiliriz.Birbirinden farklı renk seçenekleri kullanarak odamızı güzelleştirebiliriz.
 
Geri
Üst