Bebekle iletişim kurma

Uzman SühaN

Administrator
Bebekle iletişim kurma
Konuşamadığı için bebeğinizin size söylemek istediği önemli şeyler olmadığı anlamına gelmez. Bebekler, davranışları ve beden dili aracılığıyla acil gereksinimleri hakkında ipuçları verir. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu şeyi sunmak için , ihtiyacı olanı belirlemek ve anlamak önemlidir. Bebeğinizin , duyularının her biri , işitme, görme, dokunma, koklama ve tatma birlikte onun etrafında olup bitenler hakkında eksiksiz bir resim oluşturur. Bebeğiniz vücut dili ve davranışları yoluyla bu uyarana birkaç şekilde yanıt verir ve tam olarak nasıl hissettiğini size bildirir. Bu özel sinyalleri keşfetmek için makalemizi okumaya devam edin.



bebekle iletişim.jpg





Ağlama evrensel bebek dili iken, yeni doğanın vücudu ve yüz ifadelerinden başka sizinle iletişim kurma yolları vardır. Bebekler, istediklerini söylemek için kelimeleri kullanmayabilirler, ancak ne olduğunu size anlatmanın kendince yolları vardır. Yeni doğan bebekler sıklıkla ağlarlar bir kaç ay sonra gülmeye başlarlar. Yaklaşık 5 aydan itibaren konuşmaya çalışırlar ve kendilerince garip sesler çıkarırlar. Bebeğinizin vücudunun tüm bölümlerine bakarsanız neye ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayaklarıyla tekmeler, ayaklarını yere vurur, ellerini tutar ve ellerini kenetler, yüz ifadesinde ki değişikliklerle az çok ne hissettiğini anlayabilirsiniz.


Örneğin bebeğiniz sıkıntılı olduğu zaman bir takım hareketleri sergileyebilir. Mesela güneşe maruz kalırsa gün ışığından dolayı gözlerini sık sık açıp kapar, sık sık hareket eder ve ağlamaya başlar.

Bebeğinizin size nasıl tepki verdiğini izleyerek bebeğinizin sakinleştiğini de görebilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz ona gülümseyerek veya şarkı söyleyip onunla konuşurken rahat görünebilir.

Bebeğinizin beden dili, onun uykusuz, aç, rahatsız olup olmadığını anlatabilir. Aç ve uykusuz olduğu zaman bebeğiniz çok ağlar. Ağladığı zaman kucağınıza alıp öncelikle onu rahatlatın ve daha sonra uyumasına yardımcı olun.


Bebekler uyanık olduğunda, iletişim kurmakla daha çok ilgilenirler. Bu nedenle bebeğinizle ilgilenin. Şarkı söyleyin konuşun ve gülümseyin. Konusurken ve şarkı söylerken yumuşak bir ses tonu kullanın.

Çocuklarla etkili iletişim kurma



Bebeğin beden dilini izlemek, ihtiyacını açığa çıkarabilir. Bebeğin ağlamaya ihtiyacı olmadan ebeveynler bunları öngörmelidir. Dokunma, ebeveyn ile bebek arasında önemli bir iletişim dir. Ağlamanın yanı sıra, bebeğiniz, sizinle iletişim kurmak için göz teması kuruyor, yaptığınız tüm kelimeleri ve sesleri dikkatle dinliyor. Bebeğiniz yüzünüze bakıp ağzınızı izleyebilir.Dinlemek ve konuşmanızı izlemek, bebeğinizin iletişim temellerini anlamasına yardımcı olur.


bebek iletişimi.jpg



Ebeveyn ve çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır ?



Bebeğiniz durumuna bağlı olarak farklı davranır. Onun çeşitli ruh hallerine dikkat ederseniz, onlarla aşina olacak ve bebeğinizin kalıplarını daha iyi tahmin edebileceksiniz. Farklı bebeklerin farklı duyarlılıkları vardır. Bazı bebekler gürültüden sesten korkmaz ama çoğunluk her iki durumda olumsuz tepki verecektir. Bebekler ağlayabilme yeteneğiyle doğarlar, bu da bir süre iletişim kurmaları şeklindedir. Bebeğinizin çığlıkları genellikle size bir şeylerin yanlış olduğunu söyler. Karnı aç olabilir, altını kirletmiş olabilir, bir yeri ağrıyor olabilir yada bulunduğu ortamdan hoşnut olmayabilir.



Uykusu gelen bebek



Bebeğinizin uykusu varsa sızlanacak ve ağlayacaktır. Gözlerini ovabilir.Beslenmeyi red edebilir.



Aç olan bebek


Bebeğiniz aç olduğu zaman kısa aralıklarla ağlayabilir, parmağını ağzına götürebilir



Bebeğiniz hastaysa


Bebeğiniz hasta olursa muhtemelen bazı septomlar gösterecektir. Ateş, huzursuzluk, ağlama gibi. Bebeğinizin gözleri baygın olabilir, boynunu bükebilir.Sindirim sisteminde rahatsızlık ve huzursuzluk hissi gösteriyor olabilir. Genellikle bir gaz, kabızlık olabilir.



Korkan bebek

Bebeğiniz bir hareketten korkarsa sıçrar ve ağlar. Ellerini gözüne götürebilir.


Bebeğiniz ellerini sıkıyorsa


Bu, bebeğinizin stres altında olduğu ya da sadece aç olduğu anlamına gelebilir. Bebekler aç olduklarında çok şey yapar; çünkü açlık onlarda stres yaratır.




Bazen bir bebeğin ihtiyaç duyduğu şey ağlamanın türüne göre belirlenebilir . Kısa ve alçak sesli bir ağlama bebeğinizin aç olduğu anlamına gelebilir. Canı yandığında yada hasta olduğunda çok sesli ağlayabilir. Bebeğiniz hâlâ kelimelerle iletişim kuramaz, ancak onun düşüncelerini, duygularını veya istediğini bildirmesine izin veren diğer yolları vardır. Ağlamak tabii ki hala bebeğinize ihtiyaçlarını iletmek için bir araç olarak hizmet ediyor. Yaklaşık beş ay sonra, bebeğiniz diğer sözsüz şekillerde iletişim kurmaya başlar. Ayrıca, mesajını iletmek için yüz ifadelerini ve hareketleri giderek daha fazla kullanıyor. Altı ay boyunca yüz ifadelerinin geniş bir yelpazesini de görebilirsiniz. Bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman yüzünü buruşturabilir. Yeni yiyeceği severse ağzını açabilr yada sevdediği durumda dilini çıkarabilir.



Fiziksel yakınlık bebeğiniz için çok şey ifade ediyor. Bebeğinize ara ara masaj yapın, konuşurken vücudunu okşayın. Bebeğinizi kucağınıza alın ve ona sarılın. İletişim yeteneği, hem sözlü hem de sözsüz olarak uygun alışverişi yaparak geliştirilebilir. Onunla konuştuğunuzda, ona cevap vermesi için zaman tanıyın. Seviyesinde göz teması kurun. Yumuşak bir ses tonu kullanın. Her türlü iletişim çok önemlidir.



Bebekler ve ebeveynleri arasındaki iletişim doğumdan itibaren başlar. Bebek sizinle iletişim kurmak istiyor ve onunla iletişim kurmanızı istiyor. Bu erken iletişim, dil öğrenmenin başlangıç noktasıdır. iletişim onu kucağınıza aldığınızda, sarıldığınızda ,emzirdiğinizde ve onunla ilgilendiğinizde olur. Bu, sözcükleri, sesleri, hareketleri, dokunuşları, yüz ifadelerini, sarılmaları ve oyunları gerektirebilir , sağır ve işitme engelli bebekler için aynı şeydir. Tüm bebekler herhangi bir kelimeyi veya işareti bilmeden önce iletişim kurmaya başlarlar. Bebeğinizin iletişim kurma girişimlerine yanıt vermeniz önemlidir. Tüm bu etkileşimler sırasında, bebeğiniz ihtiyaçlarını, düşüncelerini ve duygularını iletiyor. Tüm bebeklerin farklı olduğunu ve çocuğunuzun daha hızlı veya daha yavaş bir oranda gelişebileceğini hatırlamak önemlidir. Çocuğunuzun gelişiminden endişe ediyorsanız en kısa zaman da bir sağlık uzmanından yardım alın
 
Geri
Üst