bebeklerde 0-3 Ay Uyku

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
bebeklerde 0-3 Ay Uyku
Yenidoğanlar çok uyurlar. İlk haftalarda günde 14-18 saat, bir aylık olduğunda ise 12-16 saat uyurlar. Pek çok bebek iki dört saatten daha uzun süre uyanık kalamazlar.
Sonuç? Bebeğiniz için pek çok uyku ve sizin için düzensiz ve yorucu bir program. Sizin göreviniz yeni doğan bebeğinizin isteklerine cevap vermektir, bu yüzden büyük ihtimalle altını değiştirmek, beslemek ve onu rahat ettirmek için gece boyunca pek çok kez kalkmalısınız.
Neler oluyor ?
Bebeklerin uyku döngüleri yetişkinlere göre çok kısadır ve bebekler beyinin olağanüstügelişimi için gerekli olan REM uykusunda çok daha fazla zaman harcarlar. REM uykusu diğer uyku zamanlarına göre daha hafiftir ve kolaylıkla bölünebilir.
Bu önceden önceden tahmin edilememe durumu bebeğiniz için gerekli bir evredir ve uykusuz kaldığınızda size sonsuzluk gibi gelse de aslında çok uzun sürmez.
Sırada ne var ?
Altı sekiz haftalık olduğunda, pek çok bebek gece beslenme için kalkmaya devam eder ve gündüz daha kısa, gece daha uzun uyumaya başlar. Aynı zamanda daha kısa REM uykusu daha uzun derin uyku uyumaya başlar.
Uzmanlara göre üç altı ay arasında pek çok bebek gece kesintisiz uyuma yetisine sahip olur.Elbette sekiz saat uyumaktan bahsedilmiyor, söz konusu olan beş altı saat kesintisiz uykudur.
Bazı bebekler erkenden, neredeyse altı haftalıkken uzun kesintisiz gece uykuları uyumaya başlar, fakat bazı bebekler bu aşamaya beş altı aylık olana kadar ulaşamazlar, bazıları ise iki üç yaş dönemine kadar gece uyanmaya devam ederler.Eğer amacınız buysa, bebeğinize daha başlangıçtan iyi uyku alışkanlıkları öğretip, onun bu aşamaya daha kısa sürede ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Nasıl uyku alışkanlıkları sağlayabilirsiniz ?
Yorgunluk belirtilerini öğrenin.
İlk altı sekiz haftada pek çok bebek bir seferde iki saatten daha uzun uyanık kalamazlar. Eğer yatırmak için iki saatten fazla beklerseniz çok fazla yorulabilir ve uykuya dalmakta sıkıntı çeker.
Bebeğinizin yorgunluk belirtilerini anlamak için onu izleyin. Gözlerini ovuşturuyor mu, kulaklarını çekiştiriyor mu ya da gözlerinin altında hafif koyuluklar var mı? Bu uyku belirtilerinden biri veya birkaçını fark ettiyseniz, bebeğinizi uykuya yatırın. Yakında bebeğinizin günlük ritmi ve gidişatı hakkında altıncı his geliştireceksiniz ve onun uykuya hazır olduğunu anlayacaksınız.
Bebeğinize gece ve gündüz arasındaki farkı öğretin.
Bazı bebekler baykuştur ve siz uyumaya gitmek istediğiniz zaman onlar tamamen uyanık olabilir. İlk günlerde bu konularda yapacak pek birşey yoktur. Fakat bebeğiniz iki haftalık olduğunda, ona gece ve gündüzü ayırd etmeyi öğretmeye başlayabilirsiniz.
Gün boyunca uyanık olduğu zamanlarda mümkün olduğunca onunla iletişime geçin, odasını ve tüm evi aydınlık ve ışıklı hale getirin. Gün içinde duyulan TV, telefon, bulaşık makinası gibi sesleri azaltmak için endişe duymayın. Emme sırasında uyuma eğilimi gösterirse uyandırın.
Gece uyandığında onunla oynamayın. Işık ve ses seviyesini azaltın ve onunla çok fazla konuşmayın. Gece olduğunda uyunacağını anlaması çok uzun sürmez.
Uyku zamanı rutinlerine başlayın.
Uyku zamanı rutinleri uygulamak için hiçbir zaman erken değildir. Bebeğinizin pijamalarını giydirmek, ninni söylemek ve ona bir iyigeceler öpücüğü vermek gibi basit şeyler olabilir.
Kendi kendine uyuması için ona bir şans verin
Altı sekiz haftalık olduğunda, kendi kendine uyuması için bebeğinize bir şans verin. Nasıl mı? Uykulu olduğunda ama henüz uyumadan yatağına yatırın.
Uzmanlar bu ilk zamanlarda bile bebeğinizi sallayarak veya emzirerek uyutmaya karşıdır. Anne babalar bu erken dönemlerde yapılanların ileriye etkisi olmayacağını düşünürler, ama olur. Bebekler uyku alışkanlıklarını öğrenirler. İlk sekiz hafta boyunca bebeğinizi uyuması için sallıyorsanız, daha sonrasında neden farklı bir uyguşama beklesin ki?
Ne var ki herkes bu stratejiyi desteklemez. Bazı anne babalar bebeklerini sallayarak veya emzirerek uyutmayı seçerler. Çünkü bunun normal ve doğal olduğuna inanıyorlardır ya da bundan hoşlanıyorlardır ya da bebekleri bu şekilde rahatlıyor ve iyi uyuyordur ya da başka hiçbir şey işe yaramıyordur
 
Geri
Üst