Bebeklerde Aşı Sonrası Reaksiyonlar

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde Aşı Sonrası Reaksiyonlar
bebeklere aşı sonrası nasıl bakım uygulanmalı,bebeklerde aşı sonrası oluşucak durumlar,bebeklerde aşı sonrası ateş,bebeklerde aşı sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgiler

a.jpg






Hepatit B aşısı: Hepatit B aşısı yapıldıktan sonra aşıya bağlı reaksiyon oluşması çok nadir bir durumdur.
Görülebilecek reaksiyonlar; aşı yerinde kızarıklık, şişlik, ateş, yorgunluk, huysuzluk, kusma, ishal, uykusuzluk gibi şikayetler görülebilir. Bu durumlar karşısında ağrı kesici ateş düşürücü verilerek ve doktorla görüşülmelidir.


Karma aşı: Diğer aşılara göre aşı sonrası reaksiyonlar daha sık görülür. Aşı bölgesinde kızarıklık, şişlik ve sertlik görülür ve aşıdan sonra ilk üç gün içerisinde ateş, ağrı, huzursuzluk ve ağlama görülebilir.
Aşıdan sonra ağrı kesici kullanılması ateş ve ağrı için faydalı olur, koldaki sertlik ve şişlik içinse ilk 2 gün günde 10 dakika arayla kolonyalı pamuk ile pansuman yapılabilir. Bunlardan başka oluşabilecek diğer reaksiyonlar için doktorla görüşmek gerekir.


BCG aşısı: Diğer adıyla verem aşısı yapıldıktan sonra reaksiyon görülmesi nadir bir durumdur. Aşı yapılan bölgede ilk 4 ya da 6 hafta sertlik, kızarıklık, kabarıklık, akıntı olabilir.
Aşı yapılan koltuk altında beze de gelişebilir. Bunlar normaldir ancak bunlar dışında görülebilecek diğer sorunlar için doktorla görüşmek gerekir.
Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı: Aşı sonrası reaksiyon görülmesi nadirdir. Aşıdan sonraki 5-12 gün sonra ateş, hapşırık, burun akıntısı ve deri döküntüsü görülebilir. Bebek Ağrı kesici ateş düşürücü ile desteklenmelidir.
Suçiçeği aşısı: Enjeksiyon yapılan yerde sertlik, kızarıklık, şişme görülebilir. Aşılamadan 1-3 hafta sonra ateş ve döküntü ortaya çıkabilir. Bu durumda ağrı kesici ve ateş düşürücü verilebilir ama kesinlikle aspirin verilmemelidir.
Hepatit A aşısı: Aşı sonrası reaksiyon görülmesi nadirdir. Aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, sertlik olabilir. Hafif ateş ve baş ağrısı da görülebilir. Bu durumlarda bebeğe ağrı kesici ateş düşürücü verilmelidir.
Grip aşısı: şişlik, kızarıklık, morarma, sertlik, ateş, terleme, halsizlik, baş ağrısı görülebilir. Bu yan etkiler kendiliğinden geçecektir. İlaç tedavisi gerektirmez.
 
Geri
Üst