Bebeklere işaret dilini öğretmek zekayı geliştiriyor

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Bebeklere işaret dilini öğretmek zekayı geliştiriyor
sayı saymayı öğreten oyunlar bebeklere konuşmayı öğretmek bebeğe konuşmayı öğretmek sayı saymayı öğreten video
Polonyalı araştırmacılara göre, bebeklere işaret dilini öğretmek, zekayı geliştiriyor, iletişimi artırıyor ve hayal gücünü zenginleştiriyor. Bebeğe telaffuz edemeyeceği sözcükleri söyletebilmek ve onunla daha iyi iletişim kurabilmek için Polonyalı bazı dilbilimciler, sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret diline başvurmayı öneriyor.
Lehçe ‘przepraszam’ (özür dilerim) veya ‘kurczaczek’ (civciv) gibi sözcükleri telaffuz etmek 12 aylık bebek için çok zor. Ancak, işaret dilinde uzman dilbilimci Danuta Mikulska’ya göre, bebeğin bazı hareketleri elleriyle yapması mümkün.
“Bebeğin konuşabilmesi için dişlere, yeterince gelişmiş kas ve ses tellerine ihtiyacı vardır. Buna karşılık, bebek bazı hareketleri yapabilecek ellere zaten sahiptir” diyen Mikulska’nın ve iki ortağıyla Varşova’da kurduğu merkezde, işitme engelli olmayan anneler ve bebekleri eğitim görüyor. Bir saatlik eğitici oyunların oynandığı derslerde; söylenen şarkı, okunan şiir ve yapılan alıştırmalarda söz, sistemli olarak sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret dilindeki el hareketleriyle pekiştiriliyor. Bu şekilde çocuk ile ebeveynler arasındaki ilişkinin ve hafızanın güçlendiğini, zekanın geliştiğini, bebeğin ellerini kullanma, konsantrasyon yeteneğinin arttığını ve hayal gücünün zenginleştiğini belirten dilbilimciler, yöntemin ayrıca bebeğin konuşmaya, okumaya, yazmaya ve sayı saymaya daha çabuk başlayabilmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Mikulska, “Ev işaretinin ev anlamına geldiğini öğrenince kavramsal iş tamamlanıyor. Konuşabilecek kadar büyüyünce, bebeğin bu işlemi kafasında tekrar yapması gerekmiyor” diyor.
2005′ten bu yana sağır olmayan çocuklarla işaret dili konusunda çalışan Mikulska, aynı zamanda, Polonya’da da işaret dilinin resmen tanınması için mücadele veren uzman grubunun bir üyesi olarak tanınıyor.
 
Geri
Üst