Berat gecesi okunacak dualar

Uzman SühaN

Administrator
Berat gecesi okunacak dualar
Mübarek üç ayların son kandilidir berat gecesi.Müslüman alemince kutlanan berat gecesinin fazileti günahlardan arınma,temize çıkıp aklanma ,Allahın rahmetine nail olmaktır.Bu kutsal gecede maddi ve manevi sıkıntılardan kutulmak için bolca dua etmeli .Allahın af ve bağışlamasının coştuğu bu gece de hangi duaları etmeli nasıl ibadet etmeli tüm detaylar yazımızın devamın da.Öncesi , Berat Gecesi Duası , Berat kandilinin faziletleri adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Berat gecesi cümle günah ve sıkıntılardan kurtulmamız için bir fırsat.Bu gece gafil olmamalı ,bu geceyi hakkıyla ihya etmek gerekir.Yüce Allahın biz günahkar kulları için ihsanlar da bulunduğu bu mübarek gece de ,kaza namazı kılmalı,kuranı kerim okumalı,tövbe etmeli,oruç tutulmalıdır.Rabbin verdiği tüm nimetlere şükür etmeli cehennemden kurtulmayı yüce Allahtan niyaz etmelidir.Berat gecesi 100 rekat namaz kılana şehitlik mertebesi veriliyor.100 Rekatlık namaza nasıl niyet edilir, hangi dualar okunur yazımızın devamın da bulucaksınız. Peygamber efendimiz berat gecesi Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen duasını okurdu.Bu dua da ısrar etmeli ihlasla okunmalıdır.Berat gecesi Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı.Berat gecesi sonrası gün için de oruç tutulması tavsiyedir.Sevgili din kardeşlerim.Onca günahımız ve sıkıntılar karşısında acizliğimiz varken bu geceyi fırsat bilip yaradana sığının .Ellerinizin semaya açıldığı bu gece avuçlarınızdan dökülen dualarınız geri çevrilmez.Bu gece sakın sabah ezanına kadar uyumayın dileyin rabbinizden affınızı,sıkıntılarınız dan kurtulmayı.Bu mübarek gecede dualarınızın kabulünü temenni ederiz.Berat geceniz mübarek olsun.Nice berat gecesine nail olmak dileği ile..


berat gecesi duaları.jpg





BERAT KANDİLİ'NDE OKUNACAK DUALAR


Beraet gecesinde kılınması tavsiye edilen Hayır Namazı vardır. 100 rekatlık bu namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir;


“Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle”

Her rekatte Fatiha’dan sonra 10 İhlas-ı Şerif okunur. İki rekatte bir selam verilerek 100 rekate tamamlanır.

Namazdan sonra ; Allâhü Teâlâ’nın “Hû” ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11’dir. Resûlullâh Efendimiz’in isimlerinden “Tâhâ”nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıdaki 11 şey 14 kere okunur. Bunlar;

1.İstiğfar:

2.Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

3.Fatiha-i Şerife

4.Ayet’ül-Kürsî

5.Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf’te 7 zahiri, 7 batini “Mübîn” vardır. Böylece o da 14 olur.)

7.İhlas-ı Şerif

8.Felak Sûresi

9.Nâs Sûresi

10. “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l- azîm.” duası 14 kere.

11.Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.


Bu gece, Allahü teâlânın ihsân ettiği bütün ni'metlere şükretmeli, yapılan hatâlar, günâhlar için de tevbe istigfâr etmeli, Cehennem ateşinden kurtulmayı istemelidir.

"Yâ Rabbî, bize dünya ve âhıret saâdeti ihsân eyle, bize hidâyet verdikten sonra, kalblerimizi kaydırma" diye duâ etmelidir.

BERAT KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

– Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.
 
Son düzenleme:
Berat gecesinde neler yapmalı?

İşlenen sevaplı amellerin değeri başka zamanlarda on ise, Berat Kandili'nde yirmi bindir. Mesela başka zamanlarda okuduğumuz bir tek Kur'ân harfine on sevap veriliyorsa, bu gecede her bir harfine yirmi bin sevap verilmektedir.Bu bakımdan tam bir ihlasla çalışıp ihyasına gayret gösterebildiğimiz takdirde, Berat Kandili elli bin senelik bir ibadet hayatının sevabını bir gece içinde bize kazandırabilir.

Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istigfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kuranı kerim okumalı. Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı. Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.Ayrıca Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı.

Berat Gecesi Duası

Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir
Allah'ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin
 
Geri
Üst