Etiketler:
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.755
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Bilecik Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Bilecik'in Yöresel Yemekleri, Bileciğin Yöresel Yemek tarifleri, Bileciğin Yemekleri, Bileciğin Geleneksel Yemekleri, bilecik yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler


    < Konu Resmi..>



    Bilecik iline ait yöresel yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz melekler


    Bilecik ili geleneksel beslenme yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır. İl’e özgü yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Yöre halkının bir bölümü ekmeğini kendisi pişirir. Pide, bükme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir.

    Ayrıca yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir tür ekmek de yapılmaktadır.
    Yöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendisi hazırlar.

    Bilecik’te, kentsel beslenme biçimleri giderek etki alanını genişletmektedir.Ancak,geleneksel beslenme düzeni ve özgün yemekler,ağırlığını korumaktadır.Büzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, höşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır.

    Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
    Kullanılan malzemeler:
    1.5 su bardağı yeşil küçük mercimek
    1.5 su bardağı makarna(ev yapımı)
    5-6 bardak et suyu
    1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu
    Bir miktar karabiber,kimyon,tuz
    Bol miktarda nane
    2 baş soğan
    2 diş sarımsak
    1 çorba kaşığı salça
    Bir miktar sıvı yağ
    50 gr. Tereyağ
    Hazırlanışı: 1 kaşık sıvı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır. Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Mercimekler pişince makarna eklenir ve 1-2 taşım daha kaynatılır. Ayrı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üzerine sos olarak hazırlanır. Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üzerine gezdirilir. Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 bardak su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır. Arzu edildiği kadarı çorbaya eklenir. Sıcak servis yapılır.

    Bıldırcın Kebabı
    Kullanılan malzemeler
    5 Adet Bıldırcın
    50 Gr. Tereyağ
    20 adet patates
    1 adet domates
    1 baş küçük soğan
    1 diş sarımsak
    1 adet yeşil biber
    Karabiber ve tuz
    Hazırlanışı:Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir. Güzelce yıkanır, süzülür. Sarımsak, karabiber ve tuz eklenir. 25 dakika sonra pişmiştir. Tencereden çıkartılarak mini fırın tepsisine alınır. Halka halinde kızartılan patates, yine halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir. Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir. Sıcak servis yapılır.

    Nohutlu Mantı
    Kullanılan Malzemeler
    1kg. un
    1 adet yumurta
    0, 5 kg. nohut
    0,5 kg. yoğurt
    2 bardak su
    150 gr. Tereyağı
    tavuksuyu
    0,5 çay bardağı sıvıyağ
    1 yemek kaşığı salça
    1 demet maydanoz
    1 baş sarımsak
    karabiber, tozbiber, tuz
    Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4-5 cm. kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir. Tepsi kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir.
    Pişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır. Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir. Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır.


     
Bilecik Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kayseri Yöresel Yemekleri

    Kayseri Yöresel Yemekleri

    kayseri yöresel yemekleri kayseri mantisi yemekleri mantı kayserinin Kayseri Yemekleri,kayserinin yemek kültürü,kayseri yöresel yemekleri,kayseri yöresine ait yemekler,kayserinin meşhur yemekleri,kayseri,mantı,kayseri mantısı Kayseri ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Kayseri'nin zengin bir mutfak kültürü vardır. Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş...
  2. Nevşehir Yöresel Yemekleri

    Nevşehir Yöresel Yemekleri

    nevşehir yöresel yemekleri nevşehirin yöresel yemekleri nevşehir nevsehir yöresine ait yemekler Nevşehir Yemekleri,nevşehirin yemek kültürü,nevşehir yöresel yemekleri,nevşehir yöresine ait yemekler,nevşehirin meşhur yemekleri,nevşehir Nevşehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Nevşehir ve yöresi yemeklerinin malzemeleri pek fazla olmamakla birlikte...
  3. Elazığ Yöresel Yemekleri

    Elazığ Yöresel Yemekleri

    en güzel yemek tarifleri elazığ yöresel yemekleri elazığ yemekleri elazig resimli Elazığ Yöresel yemekleri, Elazığ Geleneksel Lezzetleri,Elazığ Yöresel Yemek Tarifleri, elazığın meşhur yemekleri, elazığ yemek kültürü, Elazığ ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Elazığ İli Yöresel Yemekleri HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ): MALZEMELER: 6 adet...
  4. Çanakkale Yöresel Yemekleri

    Çanakkale Yöresel Yemekleri

    çanakkale yemekleri, çanakkale yöresel yemekleri, çanakkale'nin yemekleri, çanakkale yemek kültürü, çanakkale ilinin yemekleri, çanakkale meşhur yemekleri hakkında detaylı bilgiler Çanakkale iline ait yöresel yemekleri bu yazımızda bulabilirsiniz melekler... ÇANAKKALE YÖRESEL YEMEKLERİ ÇORBALAR Tarhana Çorbası,Yoğurt Çorbası,Sütlü Çorba YEMEKLER Kuru Bamya,Kuzu Kapama,Oğlak...
  5. Kastamonu Yöresel Yemekleri

    Kastamonu Yöresel Yemekleri

    kastamonu yemekleri Kastamonu Yöresel Yemekleri Merhaba Sevgili Melek'ler, sizler için ve Kastamon'ya gidipte yöresel yemeklerden yemek isteyen tüm arkadaşalrımız için bu sayfamızda Kastamonu yöçresel yemeklerinden bahsedeceğiz ve size Kastamonu yöresel mutfaklarına sahip olan restoranlar hakkında da bilgiler aktaracağız. kastamonu yemekleri bakırköy Kastamonu Mutfağı İstanbulda...

Sayfayı Paylaş