1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.796
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Bilecik Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Bilecik'in Yöresel Yemekleri, Bileciğin Yöresel Yemek tarifleri, Bileciğin Yemekleri, Bileciğin Geleneksel Yemekleri, bilecik yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler

    [​IMG]


    Bilecik iline ait yöresel yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz melekler


    Bilecik ili geleneksel beslenme yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır. İl’e özgü yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Yöre halkının bir bölümü ekmeğini kendisi pişirir. Pide, bükme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir.

    Ayrıca yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir tür ekmek de yapılmaktadır.
    Yöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendisi hazırlar.

    Bilecik’te, kentsel beslenme biçimleri giderek etki alanını genişletmektedir.Ancak,geleneksel beslenme düzeni ve özgün yemekler,ağırlığını korumaktadır.Büzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, höşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır.

    Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
    Kullanılan malzemeler:
    1.5 su bardağı yeşil küçük mercimek
    1.5 su bardağı makarna(ev yapımı)
    5-6 bardak et suyu
    1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu
    Bir miktar karabiber,kimyon,tuz
    Bol miktarda nane
    2 baş soğan
    2 diş sarımsak
    1 çorba kaşığı salça
    Bir miktar sıvı yağ
    50 gr. Tereyağ
    Hazırlanışı: 1 kaşık sıvı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır. Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Mercimekler pişince makarna eklenir ve 1-2 taşım daha kaynatılır. Ayrı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üzerine sos olarak hazırlanır. Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üzerine gezdirilir. Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 bardak su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır. Arzu edildiği kadarı çorbaya eklenir. Sıcak servis yapılır.

    Bıldırcın Kebabı
    Kullanılan malzemeler
    5 Adet Bıldırcın
    50 Gr. Tereyağ
    20 adet patates
    1 adet domates
    1 baş küçük soğan
    1 diş sarımsak
    1 adet yeşil biber
    Karabiber ve tuz
    Hazırlanışı:Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir. Güzelce yıkanır, süzülür. Sarımsak, karabiber ve tuz eklenir. 25 dakika sonra pişmiştir. Tencereden çıkartılarak mini fırın tepsisine alınır. Halka halinde kızartılan patates, yine halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir. Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir. Sıcak servis yapılır.

    Nohutlu Mantı
    Kullanılan Malzemeler
    1kg. un
    1 adet yumurta
    0, 5 kg. nohut
    0,5 kg. yoğurt
    2 bardak su
    150 gr. Tereyağı
    tavuksuyu
    0,5 çay bardağı sıvıyağ
    1 yemek kaşığı salça
    1 demet maydanoz
    1 baş sarımsak
    karabiber, tozbiber, tuz
    Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4-5 cm. kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir. Tepsi kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir.
    Pişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır. Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir. Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır.

     
Bilecik Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Samsun Yöresel Yemekleri

    Samsun Yöresel Yemekleri

    samsunun yöresel yemekleri samsun yöresel yemekleri nünük otu Samsunun Yemek kültürü,samsun yemekleri,samsunun yemek tarifleri,samsunun yöresel yemekleri,samsunda yapılan yemekler, Orta Karadeniz Bölgesine ait Samsun ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır. Etli pirinçli ve...
  2. Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri

    Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri

    kahramanmaraş yemekleri kahramanmaras yemekleri kahramanmaraş resimli Kahramanmaraş Yöresel Yemekler,kahramanmaraş yemekleri tarifleri, Kahramanmaraş'ın yemekleri, Kahramanmaraş, Kahramanmaraşın meşhur yemekleri Kahramanmaraş ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri şöyle sıralanabilir; Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası...
  3. Karaman Yöresel Yemekleri

    Karaman Yöresel Yemekleri

    karaman yemekleri Karamanın Yöresel Yemekleri,Karamanın Yöresel Meşhur Yemekleri,Karaman, Karamanın Yemekleri,Karamanın Meşhur Yemekleri,bezelye çorbası Karaman ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... ÇORBALAR: Arabaşı Çorbası, İşkembe Çorbası, Domates Çorbası, Yayla Çorbası, Mantar Çorbası, şehriye Çorbası, Tarhana Çorbası, Ezogelin Çorbası, Toyga...
  4. Konya Yöresel Yemekleri

    Konya Yöresel Yemekleri

    konyaya ait yemekler Konya Yemekleri,konyanın yemek kültürü,konya yöresel yemekleri,konya yöresine ait yemekler,konyanın meşhur yemekleri,konya,etli ekmek Konya ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Konya Mutfağı , mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri, kış için hazırlanan yiyecekleriyle...
  5. Bitlis Yöresel Yemekleri

    Bitlis Yöresel Yemekleri

    bitlis yöresel yemekleri Bitlis Yemekleri, Bitlisin Yöresel Yemekleri, Bitlis Yemek Kültürü,Bitlisin geleneksel Yemekler, bitlisin yöresel yemekleri ve tarifi, Bitlis ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Bitlis, yemek kültürünün çok zengin olduğu bir ilimizdir. Yemekleri ağır, masraflı ve zahmetlidir. Özellikle maddi bakımdan, aşırı bir yük...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş